Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL

Menestys EM-kisoissa kantoi hedelmää, nyt Suomen pikaviestimiehet juoksevat maailman nopeimpia vastaan Japanissa – tavoitteena pääsy Dohan MM-kisoihin

Berliinin menestys toi Suomen viestimiehille ainutlaatuisen mahdollisuuden osallistua viikonloppuna juostaviin MM-viestikilpailuihin Japanissa. Joukkueen juoksujärjestys on ennen lauantain kisaa lähestulkoon valmis.

yleisurheilu
Pikaviestimiehet lähdössä Japaniin MM-viesteihin toukokuussa 2019.
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Harva olisi uskonut, että Berliinin EM-kisoissa Suomen parhaan sijoituksen ottaa pikaviestijoukkue. Mutta niin vain viestimiehet ylittivät EM-finaalissa maaliviivan kuudentena ja yhdessä keihäänheitossa kuudenneksi sijoittuneen Antti Ruuskasen kanssa toivat kotiin Suomeen parhaat sijoitukset.

Maaliin saapuneet miehet olivat kuin hurmoksessa ja he tanssivat ja riemuitsivat. Olo oli kaikilla sanaton.

Eikä historian paras EM-sijoitus viestijuoksussa tullut millä tahansa ajalla. Suomen miehet paransivat omaa alkuerissä juoksemaansa SE-tulosta vielä entisestään ja menivät Suomessa ensi kertaa alle 39 sekunnin. Suomenennätysaika kirjataan EM-finaalin jälkeen 38,92.

Loppukilpailupaikka varmistui vasta noin viisi minuuttia ennen call roomin sulkeutumista. Finaalipaikan Suomelle varmistivat lopulta sekä Puolan että Italian alkueräjuoksujen hylkääminen.

Yhdeksän kuukautta Berliinin tapahtumien jälkeen viestimiehet ovat pakanneet taas laukkunsa. Tällä hetkellä kohde on paljon Saksaa kauempana. EM-joukkue Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen ja Samuel Purola sekä Roope Saarinen ja Ville Myllymäki ovat suunnanneet Japaniin yhdessä pikajuoksuvalmentaja Petteri Jousteen kanssa.

Berliinin menestys avasi Suomen joukkueelle oven Yokohamassa Japanissa järjestettäviin MM-viestikilpailuihin.

– Huippuonnistuminen on motivoinut koko joukkuetta ja pikajuoksua lajina. On hienoa, kun se avaa tällaisia mahdollisuuksia, kommentoi Berliinissä joukkueen aloittajana ollut Rantala.

Paikka kymppisakissa tuo lipun Dohaan

Jokohamassa taistellaan tänä viikonloppuna viestijuoksun maailmanmestaruuksista. Kymmenelle parhaalle joukkueelle on tarjolla suorat jatkopaikat syyskuussa käytävien Dohan MM-kisojen viestikilpailuun. Se on myös Suomen miesten tavoite.

Tavoite on kova, ja edellyttää juoksemista Suomen ennätyksen tuntumaan. MM-viesteihin osallistuu 26 joukkuetta, joista seitsemän on alittanut tällä kaudella 39 sekuntia.

Päävalmentaja Jouste ei usko, että Suomen ennätystä tarvitsee rikkoa päästäkseen tavoitteeseen. Hän on luottavainen tavoitteen suhteen, ja miehet onkin viritetty huippukuntoon poikkeuksellisesti jo alkukaudesta juuri tätä tapahtumaa varten.

– Jos taso nousee aikoihin 38,5–38,7, se saattaa olla liian kova meille. Mutta olemme valmistautuneet nyt poikkeuksellisesti siihen, että miehet ovat nostaneet kilpailukykyään jo tässä vaiheessa kautta, Jouste kertoo.

– Meillä on kokeneita vaihtajia, eikä sen suhteen ole ongelmaa. Mutta kyllä tossun pitää liikkua.

Myös juoksijat luottavat tavoitteen toteutumiseen. Berliinin onnistumiset ovat nostaneet itseluottamusta.

– Ei se ollut nappijuoksu meiltä Berliinissäkään. Me voimme juosta vielä kovempaa ja pystymme vielä parempaan, pohtii ankkuriosuudella EM-kisoissa juossut Purola.

– Tilanne itsessään tuo jo ekstraboostia. Olemme kaikki tuttuja kavereita ja useampi vuosi vaihdeltu yhdessä, toteaa kakkososuudella Berliinissä viilettänyt Ahlfors.

Joukkuehenki kannattelee

Ennen kisaa miehet leireilevät Japanissa Juntendon yliopistolla. Leirillä Jouste valitsee kuuden miehen joukosta neljä MM-viestijoukkueessa juoksevaa. Kaikki kuusi ovat kuitenkin ennen sitä samalla viivalla.

Miehet vakuuttavat, ettei kilpailuasetelma aiheuta lovea ryhmähenkeen.

– Meillä on erinomainen joukkuehenki, eikä katkeruutta siitä, jos ei ole mukana joukkueessa. Kyllä meillä kaikilla on ymmärrys siitä, että ne juoksevat, jotka pystyvät antamaan joukkueelle eniten, Rantala toteaa.

Berliinin joukkueen ulkopuolelta Japaniin lähtevä Myllymäki ei myöskään koe painetta tai kilpailua juoksijoiden kesken.

– Kaikki ovat tuttuja jätkiä ja olemme pyörineet viestiprojektissa jo pidempään yhdessä. Kaikki tietävät, että paras mahdollinen jengi lyödään radalle.

Suomen juoksujärjestys on ennen lauantain kisaa lähestulkoon valmis. Jouste kertoo, että toisen osuuden juoksee Ville Myllymäki, kolmannesta osuudesta vastaa Oskari Lehtonen ja ankkurina toimii Samuel Purola.

Ensimmäisen osuuden juoksee joko Eetu Rantala tai Otto Ahlfors. Molemmilla sprinttereillä on ollut Japanissa hiukan takareisikireyttä, joten aloittaja päätetään Jousteen mukaan vasta kisa-aamuna. Roope Saarinen loukkasi myös takareittään keskiviikkona, joten hän ei juokse Japanissa.

Suomi on lauantaina kolmannessa erässä, jossa juoksevat muun muassa USA, Japani ja Kiina.

Lue myös:

Kuusi suomalaista pikajuoksijaa MM-viesteihin – kymmenen parasta joukkuetta Dohan MM-kisoihin

Suomen nopein mies on taiteilijasielu, joka saattaa nukkua jopa juuri ennen starttia – Samuel Purola suhtautuu koviin odotuksiin rennosti kuin esikuvansa Usain Bolt

Pikaviestijoukkueen tähtäimessä MM-paikka – "Ensi kesänä lupa odottaa SE:tä"

Suomen viestimiehet painelivat hurmoksessa hurjat SE-lukemat – "Aika sanaton olo"

Suomen pikaviestijoukkue teki historiaa EM-finaalissa! Uusi rajapyykki tuli Turkin avulla – Kemppainen hoiti protestin loppuun

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat