Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

"Tämä on ihme" – Tuomas Sammelvuon Kuzbass Kemerovo jyräsi Venäjän Superliigan mestariksi, Kazanin viiden vuoden putki katkesi

Tuomas Sammelvuo sai keskiviikkona uuden sulan hattuun voittamalla Venäjän Superliigan mestaruuden.

lentopallo
Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo toimi Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana vuosina 2013–2019.AOP

Tuomas Sammelvuon valmentama Kuzbass Kemerovo on voittanut Venäjän lentopalloliigan mestaruuden. Venäjän Superliigaa viime vuosina dominoinut Zenit Kazan taipui keskiviikkona neljännessä finaalikohtaamisessa 1–3. Mestaruutta pääsee suomalaisista juhlimaan myös Lauri Kerminen, joka pelaa Kemerovossa liberona.

Neljännessä finaaliottelussa Kazan voitti ensimmäisen erän lukemin 25–21. Toisen ja kolmannen erän vei nimiinsä kotijoukkue Kemerovo pistein 25–19 ja 25–22. Kemerovo vei myös neljännen erän 25–23 ja pääsi näin juhlimaan mestaruutta.

– Tämä on ihme. Zenit on voittanut viime vuosina kaiken mahdollisen, Sammelvuo alleviivaa Yle Urheilulle mestaruuden merkitystä.

Sammelvuon mukaan joukkue on pelannut koko kauden tasaisesti ja pyrkinyt pelaamaan ottelu kerralla. Pudotuspeleihin joukkue sai vielä hyvän kuntopiikin.

– Meillä ei ole ollut tällä kaudella tavoitteita, olemme vain yrittäneet voittaa jokaisen pallon ja jokaisessa pelissä, Sammelvuo avaa joukkueensa pelimentaliteettia.

Kemerovo kukisti Kazanin vieraissa kahdessa ensimmäisessä finaaliottelussa luvuin 3–0 ja 3–1, mutta tiistaina joukkue hävisi 0–3. Sammelvuon mukaan joukkue oppi nopeasti tiistaisesta tappiosta.

– Tätä voittoa pohjustettiin eilen paljon. Adrenaliinitasot olivat tiistaina aivan liian tapissa. En saanut silloin joukkuetta siihen tilaan, mihin olisi pitänyt, Sammelvuo kertoo.

Keskiviikkona Sammelvuo sai kuitenkin piiskattua joukkueensa voittoon ja mestariksi, vaikka ensimmäisessä erässä Kazan otti ohjat.

– Meidän teema on ollut miettimättä mitään ja keskittyä pelaamaan hyvää lentopalloa. Lentopallo on hektinen peli, ei voi antaa adrenaliinin viedä koko ajan, Sammelvuo lisää.

Zenit Kazan voitti Venäjän liigamestaruuden viitenä vuotena peräkkäin. Joukkue on hallinnut viime vuosina suvereenisti myös Venäjän Cupia, Super Cupia ja CEV:n Mestarien liigaa. Viime keväänä Kuzbass Kemerovo sijoittui liigassa neljänneksi.

Sammelvuo nostaa mestaruuden korkealle, mutta ei halua kategorisoida saavutuksiaan erikseen.

– Kaikilla saavutuksilla paikkansa. Venäjän sarja on maailman kovimpia Italian kanssa. Arvostan tätä mielettömästi. Tämä oli mahtava kausi, Sammelvuo kertoo.

Sammelvuo toimii myös Venäjän miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana. Sammelvuo ei ehdi juhlia mestaruutta paria päivää enempää, koska miehen tie vie Moskovaan parin päivän päästä.

– Maajoukkue aloittaa hommat Moskovassa. Meiltä lähtee tästä joukkueesta leiritykseen neljä pelaajaa, Sammelvuo kertoo.

Päivitys kello 19.01: Tuomas Sammelvuon kommentit täydennetty.

Lue myös:

Sammelvuo luotsasi Kemerovon Venäjän mestaruustaistoihin – "Minun on vaikea kuvata tunteitani"

Lentopallomaajoukkueella ei ole vielä valmentajaa – urheilutoiminnan johtaja nimesi joukkueen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat