Leikkauksesta toipuvan Tero Pitkämäen kauden avaus vielä arvoitus, mutta sinä päivänä konkaria jännittää: "Edellisessä kisassa räjähti polvi"

Tero Pitkämäki lupaa palata kilpailukentille vasta kun harjoitusheitot ovat 80 metrin luokkaa.

Tero Pitkämäki avaa kautensa aikaisintaan juhannuksena. Kuva: Tomi Hänninen

PUERTO DE LA CRUZ. Tero Pitkämäki viettää rennon oloisena viimeistä treenileiripäiväänsä Puerto de la Cruzissa, Teneriffalla. Lämpö on hellinyt keihästähteä lähes koko sen päivää vaille neljä viikkoa, mitä hän on viettänyt leirielämää tutussa paikassa. Tuttua ei sen sijaan ole lähtökohta alkavaan kauteen.

Pitkämäen tukijalan polven eturistiside meni poikki viime kesäkuun alussa ja sen jälkeen edessä oli ensin leikkaus ja sitten pohdinta uran jatkosta. Nyt edessä on vielä pitkä matka kohti kilpailuja, mutta Pitkämäki on päättänyt tehdä sen huolella ja kunnolla.

– Alkuun polven tilanne jännitti. Mutta muutamien kuukausien aikana ei ole enää ollut mitään alitajuisia pelkotiloja, helmikuussa ensimmäisen kerran keihääseen tarttunut Pitkämäki myöntää.

Aiempina vuosina huhtikuiset leirit etelässä ovat keskittyneet vauhtiheittämiseen, sillä yleensä Pitkämäki on aloittanut kisakautensa jo toukokuun puolella. Nyt kisakauden aloitus voisi aikaisintaan olla vasta juhannuksena.

Takana on sama määrä heittoharjoituksia kuin yleensäkin: seitsemän neljän viikon treenijaksoon. Kussakin harjoituksessa heittoja on kertynyt 30–40, joten heittomäärä on normaalia luokkaa. Mutta aiemmista vuosista poiketen vauhtiheittäminen on saanut vielä odottaa. Sen sijaan noin kymmenen metrin, seitsemän askeleen vauhdilla tai paikaltaan heitettynä heitto jo kulkee.

– Fyysiset ominaisuudet ovat hyvällä tasolla, räjähtäviä ominaisuuksia pitää kesän aikana parantaa. Vauhtiheittäminen on se isoin haaste. Sitä on kesällä hiottava, jotta heittämiseen tulee luotto ja oikeat liikeradat, selittää Pitkämäen valmentaja Hannu Kangas.

80 metrin raja harjoitusheitoissa tavoitteena

Kilpaileminen vie Pitkämäkeä eteenpäin. Kilpailuvietti sai hänet myös edelleen jatkamaan uraansa ison leikkauksen jälkeen, kun viimein näytti siltä, että jatkaminen on ylipäänsä vielä mahdollista. Mutta millä tahansa ehdoilla seitsenkertaista arvokisamitalistia ei kilpakentillä nähdä.

– Harjoitusheitot pitää olla sen verran hyvät, että kehtaa tulla kilpailuihin, Pitkämäki naurahtaa hotellin uima-altaan reunalla.

Tero Pitkämäki arvelee olevansa 90-prosenttisessa kunnossa. Kuva: EPA

Pitkämäen kohdalla tämä tarkoittaa sitä, että harjoituksissa pitää saavuttaa 80-metristen heittojen taso. Kilpailuissa mittaa saa heittoon sitten muutaman metrin enemmän. Tätä tasoa Pitkämäki ei ole vielä saavuttanut.

– Olen sellaisen kymmenen prosenttia perässä vielä kilpailukunnosta. Sen verran pitäisi tässä rutistaa, Pitkämäki summaa nykytilanteen.

Ja se MM-raja Dohaan on 83 metriä.

Thorkildsen ja Ruuskanen mieluisat kilpakumppanit

Leikkauksesta toipuessaan Pitkämäki kertoi kaivaneensa vanhat mitalinsa kellarista ja syventyneensä muistoihin. Mitalit olikin jo aika siirtää muovipussista kirjahyllyyn esille. Mitalisuoritusten lisäksi mieleen muistui monta muutakin ikimuistoista kisaa ja kaksinkamppailua, etenkin Norjan Andreas Thorkildsenin kanssa.

– Kilpailu oli silloin aikanaan niin ankaraa meidän välillä. Muutaman vuoden ajan me kilpailimme maailmalla kahdestaan voitoista. Taisi olla kolme vuotta Kultaista liigaa, ettei kukaan muu voittanut kuin joko minä tai Thorkildsen, Pitkämäki muistelee.

Tilastot paljastavat, että kaksikon voittoputki oli jopa pidempi. Neljän vuoden ajan eli 2006–2009 vain Latvian Vadims Vasilevskis voitti yhden Kultaisen liigan osakilpailun 2008. Muutoin voittaja oli aina joko Pitkämäki tai Thorkildsen.

Tero Pitkämäki odottaa erityisesti Antti Ruuskasen kohtaamista. Kuva: SUL arkisto

Kotimaassa samanlaista kahdenkeskistä kamppailua on tarjonnut Antti Ruuskanen. Vaikka Pitkämäki seuraakin kiinnostuneena nuoremman sukupolven edesottamuksia, odottaa ja toivoo hän eniten pielavetisen kohtaamista jahka itse kisakentille pääsee.

– Antin kanssa olisi vielä hienoa päästä kilpailemaan, se on nautintoa se homma. Meillä on niin pitkä historia keskinäisestä kilpailemisesta ja hyvässä hengessä. Molempien päätähtäin on, että tuolle mä en häviä, Pitkämäki naurahtaa

Kangas: Terolla vielä mahdollisuus taistella mitaleista

Vaikka ensimmäiset kansainväliset kisat ovat jo käsillä, käydään yleisurheilun MM-kilpailut Dohassa vasta syys-lokakuun taitteessa. Aika onkin suomalaisen puolella.

– Dohaan on puoli vuotta. Vaikka pääsisi kilpailuihin vasta heinäkuussakin, se riittää vielä varsin hyvin, Kangas pohdiskelee.

Kankaalle Pitkämäen jatkopäätös oli mieluisa. Kaksikolla on käynnissä jo 23. yhteinen harjoituskausi. Valmentajallekin oli piinaavaa aikaa odottaa suojattinsa päätöstä, etenkin kun se venyi niin pitkälle.

– Tämä on ollut elämääni jo 22 vuotta, ja se tuntuu uskomattomalta. Näen, että Terolla on edelleen mahdollisuus taistella jopa mitaleista. Toki kaiken pitää mennä nappiin eikä saa tulla esimerkiksi mitään muita loukkaantumisia, Kangas pohdiskelee.

– Myös koko suomalaisen yleisurheilun ja keihäänheiton kannalta on iso juttu, että ikoni on viivalla, hän vielä pohdiskelee Pitkämäen jatkon merkitystä.

Tero Pitkämäen avauskilpailu polvileikkauksensa jälkeen on siis vielä auki. Mutta varmaa on, että sinä päivänä 36-vuotiasta konkaria jännittää.

– Edellisessä kisassa räjähti polvi, joten aivan varmasti se jännittää, Pitkämäki myöntää.

– En kuitenkaan lähde siihen kilpailuun ilman heittovarmuutta. Tuurilla en tule heittämään, vaan se on joka tapauksessa silloin rutiininomaista hommaa. Pienellä heittomäärällä en ole yhtäkään kautta heittänyt, Pitkämäki toteaa.

Lue myös: