1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Raskin hirmuvire ei hyydy, kotiyleisö ottanut taas omakseen: ”Se muuttuu nopeasti”

Tuukka Rask on palannut kotiyleisön suosikiksi Bostonissa.

Tuukka Rask óli torstaina ottelun kakkostähti. Kuva: AOP

BOSTON. Boston Bruinsin suomalaismaalivahti Tuukka Rask, 32, on kotikaupungissaan käsittämättömän polarisoiva pelaaja, kun huomioon otetaan, että tämä on kuulunut NHL:n parhaimmistoon jo lähes kymmenen vuoden ajan. Raskillakin on toki ollut Bostonissa vaikeat hetkensä, mutta niinäkin aikoina suomalaisen on voinut laskea kymmenen parhaan NHL-maalivahdin joukkoon.

Bostonissa kotiyleisö ei kuitenkaan ole antanut Raskille armoa.

Silloin, kun Rask ei ole ollut parhaimmillaan, piiska on viuhunut suomalaisen suuntaan lujaa. Aiemmin kaudella kotiyleisö vaati huudoissaan jopa Raskia kaupattavaksi. Toisin on kuitenkin nyt. Hirmuisessa iskussa oleva Rask on palannut pudotuspelien haamuotteluiden kautta kotiyleisön lempilapseksi, mistä torstain konferenssifinaaliavaus oli viimeisen esimerkki.

Yleisö huusi ja hoilasi sankarinsa nimeä useaan otteeseen ottelun aikana suomalaisen esittäessä toinen toistaan upeampia torjuntoja etenkin Bruinsin kannalta vaikeassa toisessa erässä. Juuri nyt kukaan Bostonissa ei ole valmis luopumaan joukkueen savonlinnalaismaalivahdista mistään hinnasta.

– Se (yleisön mielipide) muuttuu nopeasti, Rask naurahti Yle Urheilulle Bostonissa.

– Se on aina ennenkin ollut sellaista vuoristorataa. Kaupungin kulttuuri nyt vain sattuu olemaan sellainen. Kun voittoja tulee ja peli kulkee, he tykkäävät. Jos peli ei kulje, he eivät tykkää, ei se sen kummallisempaa ole. Onhan se tietenkin kiva, että nyt kulkee, Rask jatkoi.

Kuva: AOP

Rask oli kaukalon paras pelaaja Columbus-sarjan katkaisupelissä aiemmin viikolla ja sama oli pelin henki myös torstaina. Raskin tekeminen on teknisesti erinomaista, mikä näkyy kaikessa, ennen muuta rauhallisessa, taloudellisessa ja tarkassa liikkumisessa. Raskin pelaamisessa ei ole tällä hetkellä mitään ylimääräistä säheltämistä.

Onnistumisten kautta pilviin noussut itseluottamus kruunaa kokonaisuuden.

Rask on osoittanut kauden tärkeimmissä otteluissa hienolla tavalla henkisen lujuutensa, eikä kyse ole ensimmäisestä kerrasta. Ilveksestä Pohjois-Amerikkaan ponnistanut Rask loisti pudotuspeleissä myös keväinä 2013 ja 2014. Itse asiassa Raskin uratilastot pudotuspeleistä (92,7 %, 2,21 päästettyä per ottelu) ovat paremmat kuin runkosarjasta (92,1, 2,28).

Eikä 79 pudotuspeliottelua ole pieni otanta. Vain kuusi maalivahtia on pelannut kymmenen edellisvuoden aikana Raskia enemmän NHL:n pudotuspeleissä.

Rask kuitenkin muistuttaa, ettei pelaaminen ole helppoa edes silloin, kun itseluottamus on korkealla ja peli kulkee.

Kuva: AOP

– Ei pelaaminen koskaan helppoa ole. Jokaiseen peliin yritän valmistautua samalla tavalla. Pyrin vain nauttimaan näistä hienoista hetkistä. Lisäksi nämä ovat sellaisia pelejä, että ei se mikään itsestäänselvyys ole, että tällaisia pääsee pelaamaan. On tehtävä kaikkensa, että on valmiina tällaisissa peleissä, Rask jutteli.

Helppoa tai ei, Rask on pelannut itsensä pudotuspelien parhaiden pelaajien joukkoon. Columbus-sarjassa hirmuiseen vetoon äitynyt Rask on tällä päivämäärällä vahva ehdokas jopa pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkintoon, mikäli Bruins korjaa koko potin. Jos Conn Smythe -nimellä kulkeva pokaali ojennettaisiin Bostonin joukkueesta jollekin juuri nyt, Rask saisi palkinnon.

Palkintoa ei ole koskaan ojennettu suomalaiselle.

– En tiedä, mistä tämä vire tulee, ei siinä varmasti ole mitään sen kummempaa. Kuitenkin pelaaminen on tuntunut hyvältä melkein koko kauden. Ei tähän mitään yhtä salaisuutta ole. Yritän vain pitää pään kylmänä, ja joukkuepelistähän tässä viime kädessä on kysymys. Haluan vain hoitaa oman osani ja antaa joukkueelle mahdollisuuden voittaa, Rask päätti.

Boston johtaa sarjaa torstain jälkeen voitoin 1–0. Sarjan toinen ottelu pelataan sunnuntaina kello 22.00 Suomen aikaa Bostonissa.

Lue myös:

Aho osui, Rask torjui voiton – Boston avasi itäisen konferenssin finaalit maalijuhlalla

Mikko Rantasen pistetahti NHL:n pudotuspeleissä haki vertaistaan vuosituhannen suomalaisten joukossa

"Joonas Donskoi on Suomen Justin Williams" – päävalmentaja kehui vuolaasti isojen pelien suomalaisratkaisijaa

Donskoi päätti pitkän kuivan kautensa ja iski voittomaalin, myös Rantanen osui – San Jose passitti Coloradon kesälomille

NHL:n tyrmistyttävä tuomarisekoilu ja Seattlen massipäälliköiden puuhat puhuttavat – pohdimme lisäksi, kuittaako kuolema univelat myös maailman kovimmassa kiekkoliigassa