Suora

 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • M Yhdistetyn mäkiosuus HS 106
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Rovaniemi, live EK 1
 • StarCraft 2: IEM Katowice 2021
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • M yhdistetyn hiihto-osuus 10 km
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Naisten joukkuemäki HS 106, 1. kierros
 • Rallin MM, Rovaniemi, live EK 2
 • Urheilustudio MM-hiihdot
 • Naisten joukkuemäki HS 106, 2. kierros
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Rovaniemi, perjantain huippuhetket
 • Urheiluruutu
 • Urheilustudio MM-hiihdot 26.2.
 • Miesten mäkikarsinta HS 106
 • Urheiluruutu

Iso ja pieni, vasemmisto ja oikeisto, metropoli ja pikkukaupunki – jännitteet purkautuvat Italian cupin loppuottelussa

Kasvattajaseura Atalanta on ollut jalkapallokauden sensaatio. Keskiviikkona se kamppailee historiansa toisesta pokaalista yhtä maan vihatuinta seuraa vastaan.

Ulkomaiden jalkapallo
Atalanta juhlii maalia.
Keskikastin Atalanta hakee jättipottia Italian cupista.AOP

Jalkapallon Italian cupin loppuottelu Atalanta – Lazio TV2:ssa keskiviikkona klo 21.30.

Pienelle Atalantalle pokaalit eivät ole koskaan olleet pääasia.

Se on ollut tyytyväinen asemaansa keskikastin italialaisena pääsarjaseurana – ei lähelläkään jättejä, mutta silti saman pöydän äärellä.

Nyt voimasuhteet ovat koetuksella, sillä kauden sensaatioseuralla on mahdollisuus päästä juhlimaan historiallista cup-mestaruutta.

Italian jalkapallokaupungeista vahvimmin menestyksestään on tunnettu Milano. Sen kaksi seuraa voitti kahdeksasta Serie A:n mestaruudesta seitsemän ennen kuin torinolainen Juventus käynnisti nykyisen kahdeksan vuoden voittoputkensa. Rooma on aina mukana kamppailemassa jalkapalloherruudesta, mutta sen seuroille tärkeimmäksi on tullut lähinnä keskinäisten kohtaamisten voittaminen.

Bergamoa on vaikea edes mainita samassa lauseessa suurkaupunkien kanssa. Reilun sadan tuhannen asukkaan kaupunki alppien juurelta jää metropolien varjoon, mutta kentällä se on osoittanut olevansa muistamisen arvoinen.

Kaupungin ylpeys, Atalanta, on yleensä saanut ylpeillä lähinnä akatemiatoiminnallaan. Serie A:ssa seura ei ole menestynyt, mutta junioritasolla mestaruuksia on tullut roppakaupalla. Kreikkalaiselta jumalattarelta nimensä saanut seura panostaa ensisijaisesti paikallisiin lahjakkuuksiin varjellakseen omaa alueellista kulttuuriaan.

Atalanta tekee tiivistä yhteistyötä Lombardian alueen seurojen kanssa mahdollistaakseen pelaajapolun pääsarjatasolle asti. Se maksaa tukiaisia ja lainaa akatemiapelaajiaan pienemmille seuroille. Nämä puolestaan koordinoivat toimintaansa ja kiinnostavimpien lupausten kehittymistä emoseuran kanssa.

Sitten se jalostaa heistä pelimiehiä, joista taitavimmat ostetaan nopeasti muille maille ennen kuin he ehtivät tehdä Atalantasta varteenotettavaa vastusta maan parhaimmistolle.

Atalantan pelaajat juhlimassa voittoa.
AOP

Trendi on muuttumassa, sillä ensi kaudella Bergamossa saatetaan pelata jopa Mestareiden liigaa. Atalanta on rikkonut suurseurojen hegemonian Serie A:n kärkikahinoissa ja taistelee loppuun asti paikasta neljän joukossa.

Italian cupin loppuottelussa taas tarjolla on seurahistorian toinen mestaruus, ensimmäinen sitten vuoden 1963.

Historialliset juhlat vaativat Italian tämän hetken kenties sympaattisimmalta seuralta enää yhden voiton – yhdestä maan vihatuimmista.

Pääkaupungin kapinalliset

Ruotsalaisvalmentaja Sven-Göran Erikssonin johdolla vuosituhannen vaihteessa parhaiten menestynyt Lazio ei ole itsekään ollut koskaan Serie A:ssa mikään varsinainen voimanpesä. Se on yksi tunnetuimmista seuroista ja toinen Rooman jäteistä, mutta kaukana milanolaisten tai Juventuksen kaltaisesta voittokulusta.

Coppa Italia on ollut Laziolle historian valossa kaikkein mieluisin kilpailu. Se voitti ensimmäisen kerran jo vuonna 1958 ja juhli mestaruutta kolme kertaa kuuden vuoden sisällä vuosina 1998–2004.

Nykyinen valmentaja Simone Inzaghi tuntee seuran läpikotaisin pelattuaan Lazion hyökkääjänä yli kymmenen vuoden ajan. Vuonna 2010 hän aloitti valmennustehtävät seuran junioreissa ennen kuin hyppäsi edustusjoukkueen puikkoihin kolme vuotta sitten.

Hyökkääjä Ciro Immobile on ollut joukkueen kärkitähti, joka rikkoi Lazion ennätyksen iskiessään viime kaudella kaikkiaan 41 maalia 47 pelaamassaan ottelussa. Serie A:n maalikuninkuuden hän voitti jo toisen kerran muutaman vuoden sisällä.

Tällä kaudella maalimäärät ovat kutistuneet, mutta Immobile on silti Lazion ykköstykki. Samalla hän on järjestellyt vinon pinon tilanteita antaessaan maalin johtaneen syötön toistakymmentä kertaa.

Ciro Immobile.
Ciro ImmobileAOP

Kahdella edellisellä kaudella viidenneksi sijoittunut Lazio on nyt jäämässä jopa kuuden kärjen ulkopuolelle, eli ulos ensi kauden europeleistä. Paikka Eurooppa-liigassa kuitenkin varmistuisi cup-voitolla.

Roomaa ympäröivän alueen mukaan nimetty Lazio yhdistetään stereotypioissa ja kauhukuvissa vielä tänäkin päivänä usein yhteen kuvaan.

Pääkaupungin tulikuuman paikallisottelun tunne otti vuonna 2005 vallan Paolo Di Caniosta, joka ojensi maalin jälkeen kätensä Lazion kannattajakatsomon suuntaan fasistiseen tervehdykseen. Pikkupojasta asti seuraa kannattaneen ja Benito Mussolinin selkäänsä tatuoineen pelaajan ele muistetaan yhä kunniattomana hetkenä, joka vain vankisti Lazion äärioikeistolaista imagoa.

Kun fasistit halusivat yhdistää kaikki roomalaiset jalkapallojoukkueet, Lazio oli ainoa, joka säilytti itsenäisyytensä, sillä urheilusektorillakin vaikutusvaltainen kenraali puolusti kannattamansa seuran oikeutta toimia erillään muista. Fasimista ja Mussolinista seura ei ole silti kyennyt irtautumaan koskaan ja se pelasi aikoinaan kotiottelunsa fasistisen kansanpuolueen nimeä kantaneella stadionilla.

Aihe on herkkä ja monin tavoin latautunut. Se on ehkä ikuinen kiistanaihe, joka jakaa niin jalkapalloväen kuin Lazion kannattajakunnankin. Seuran yhteydet Mussoliniin ulottuvat vuosikymmenien päähän, sillä diktaattori oli itsekin Lazion intohimoinen kannattaja. Viimeksi huhtikuun lopulla cup-välierän alla arviolta 70 Lazion kannattajan uutisoitiin (siirryt toiseen palveluun) esitelleen Mussolinin muistoa kunnioittanutta banderollia Milanon kadulla.

Lazion kannattajat.
AOP

Poliittinen lataus

Oikeistolaisen Lazion keskeinen vastavoima on yleensä AS Roma, mutta myös Atalanta asettuu poliittisella kentällä mahdollisimman kauas finaalivastustajastaan. Sen kannattajat ovat olleet perinteisesti vasemmistolaisia ja esitelleet sosialistisen vallankumouksellisen Che Guevaran kuvia.

Lähimenneisyydessä seuran ultrat, eli intohimoisimmat kannattajat, ovat muiden muassa iskeneet paukkupommein ja pulloin oikeistolaisen poliittisen järjestön tapahtumaan. Kuten lähes kaikkia italialaisseuroja, Laziota ja Atalantaa yhdistääkin silti vankkumattoman intohimon lisäksi syvä halveksunta viranomaisia kohtaan. Kun Lazion kannattaja kuoli yhteenotossa poliisin kanssa vuonna 2007, Bergamossa asti Atalantan kannattajat käynnistivät mellakan ja pakottivat toimitsijat keskeyttämään ottelun.

Aiemmin tällä kaudella Lazion kannattajat kohahduttivat vaatiessaan, että naiset pysyisivät kaukana Stadio Olimpicon "pyhimmistä alueista", ensisijaisesti kannattajakatsomon kymmeneltä alimmalta riviltä. Seura päätyi pahoittelemaan asiaa, vaikka tietää, etteivät senkään voimat riitä pitämään kaikkia kannattajaryhmiään kurissa.

Niin Lazion kuin Atalantankin taustalla on ollut vuosikymmenien saatossa lukuisia rinnakkaisia kannattajaryhmiä, jotka paikoitellen ajautuvat kahnauksiin myös toistensa kanssa. Yleisimpiä kiistanaiheita on juuri poliittisen aatteellisuuden merkitys.

Atalantan kannattajat.
AOP

Kaikki fanit eivät arvosta selkeää kahtiajakoa, mutta silti ne vaikuttavat yhä seurojen taustalla – pelataanhan keskiviikkoillan finaalikin stadionilla, joka rakennettiin alkujaan osaksi Mussolinin visioimaa kunnianosoitusta fasistisen kansan voitokkuudelle.

Uskottiin seurojen edustamaan aatteeseen miten paljon tai vähän tahansa, politiikkaa ei juuri koskaan pelätä käyttää osana italialaisen jalkapallon nokittelua.

Bergamon ihme

Tammikuun viimeistä päivää voidaan muistella Bergamon kodeissa ja kaduilla vielä vuosienkin päästä. Se oli Gian Piero Gasperinin Atalantan upea voimannäyttö ja erityinen osoitus siitä, että verrattaisesta lilliputtiasemastaan huolimatta se on kentällä tällä hetkellä yksi suurista.

Gasperini työskenteli vuosikaudet Juventuksen junioreissa ennen kuin lähti rakentamaan uraansa ammattilaisten peräsimessä alasarjoista. Vuonna 2011 hän sai elämänsä mahdollisuuden Interissä, mutta pesti päättyi potkuihin alle kolmessa kuukaudessa.

Omaan pelityyliinsä hän on uskonut silti jo vuosia – silloinkin, kun tulosta ei tullut ja hän näytti vaeltavan seurasta toiseen pystymättä luomaan pitkäjänteistä voittavaa sapluunaa juuri mihinkään. Tämänkin kauden seitsemästä ensimmäisestä ottelusta joukkue voitti vain yhden ennen vireen totaalista kääntymistä.

Mutta kun vastassa oli Juventus ja panoksena Italian cupin jatkopaikka, Gasperinin tavaramerkkityyli oli parhaimmillaan. Sama iloinen ja aktiivinen tapa pelata toimi myös mestareiden edessä.

Gian Piero Gasperini.
Gian Piero GasperiniGetty Images

Kauteen lähdettäessä Atalantan pelaajabudjetin kerrottiin olevan noin kahdeksasosa Juventuksen vastaavasta, mutta kentällä numerot hävisivät merkityksessä tulokselle. Lähes antiikkisella, vuonna 1928 avatulla Stadio Atleti Azzurri d'Italialla 18 000 katsojaa näki joukkueensa tekevän italialaisjalkapallon dynastiasta vain joukon kuolevaisia.

Gasperini on uskaltanut perustaa Ajaxiinkin verratun pelaamisensa muun muassa korkeaan prässiin. Hän komentaa pelaajansa kaksinkamppailutilanteisiin, jotka ahdistavat pallollisen vastustajan pallon alle. Onnistuessaan se johtaa riistoihin, epäonnistuessaan murtaa Atalantan omat puolustuslinjat.

Juventuksenkin puolustajat sortuivat silti paineen alla. Atalanta riisui megatähdet aseista ja päästi Juventuksen laukomaan kohti maalia vain yhden kerran.

Ennen mestaruuden varmistumista Juventus oli pelannut Serie A:ssa vain kolme tasapeliä ja hävinnyt kahdesti. Atalantaa vastaan sekin joutui silti ensin tyytymään Serie A:ssa 2–2-tasapeliin, sitten nöyrtymään cupin puolivälierässä 0–3-lukemin.

Atalantan pelin sieluksi on muodostunut Alejandro Gomez, syvällekin pudottautuva hyökkäyspelaamisen katalyytti. 31-vuotias argentiinalainen, tuttavallisemmin "Papu", on vain 165-senttinen, mutta silti fyysinen ja älykäs pelaaja.

Epäonnistuneen Ukrainan-pestin jälkeen Atalantaan vuonna 2014 siirtynyt keskikenttäpelaaja on joukkueensa maestro, joka teki parhaalla kaudellaan Serie A:ssa 16 maalia. Köyhän miehen Lionel Messi hyödyntää liikettään, matalaa painopistettään ja huippuluokan pallokontrolliaan repiäkseen puolustavia pelaajia irti suunnitellusta muodostelmasta, luoden näin lisää tilaa ylemmäs.

Varttuneemmallakin iällä Gomez on yhä jatkuvasti suurempien seurojen kiikarissa. Hän on vain yksi pelaajista, jotka ovat päässeet Gasperinin Atalantassa valokeilaan, joka jossain vaiheessa uhkasi jo karata ulottuvilta.

Papu Gomez.
Papu GomezGetty Images

Iloinen, aktiivinen ja hyökkäysvoittoinen pelitapa on saanut yksilöistä kaiken irti ja samalla tehnyt Atalantasta alituiseen viihdyttävän katsottavan. Huimimmillaan Atalantan hyökkäys sai aikaan 47 laukausta huhtikuisessa ottelussa Empolia vastaan.

Atalanta on nähty historiansa aikana eurokentillä vain kuudesti: kahtena viime kautena Eurooppa-liigassa, Uefa Cupissa kahdesti 1990-luvun taitteessa sekä cup-voittajien cupissa 1963 ja 1987. Ensi syksynä se saattaa olla mukana jopa seurajoukkueiden turnauksista hienoimmassa eli Mestareiden liigassa.

Uusi mestari vuosien jälkeen

Lazio pelaa Italian cupin finaalissa jo viidennen kerran kymmenen viime vuoden aikana. Kaksi vuotta sitten se hävisi Juventukselle, samoin vuonna 2015.

Keväällä 2013 se pääsi nautiskelemaan makeimmasta mahdollisesta herkusta nostellessaan pokaalia loppuottelussa AS Roman kustannuksella. Silloin ottelun jälkeen 15 000 kannattajaa täytti aukion kaupungin keskustassa juhliakseen voittoa läpi yön.

Juventuksen mestaruusputki Serie A:ssa on jo kahdeksan vuoden mittainen. Coppa Italiassa se on juhlinut neljänä edellisenä kertana. Nyt kruunataan varmuudella uusi mestari.

Molemmat milanolaisseurat pudottanut Lazio on ennakkosuosikki, mutta lähtökohtaisesti mikään ei estä Atalantaa poistumasta Stadio Olimpicolta voittajana. Lazion taivaansinisille titteli olisi jatkoa epäsäännöllisen säännölliselle menestykselle, Atalantalle taas poikkeuksellinen saavutus.

Serie A:n tapaan Italian cup on ollut suurseurojen temmellyskenttä ja edellinen kuuden suurimman ulkopuolelta tullut mestari oli Parma vuonna 2002. Viimeksi 23 vuotta sitten finaaliin yltänyt Atalanta aikoo nyt muuttaa trendin ja huipentaa tuhkimotarinansa.

Viimeksi toukokuun alussa joukkueet kohtasivat samaisella stadionille liigaottelussa. Silloin Atalanta voitti 3–1 ja piti unelmansa Mestareiden liigasta elossa.

Kotona Bergamossa joukkuetta oli vastassa arviolta 4000 äänekästä kannattajaa soihtuineen ja banderolleineen.

Jalkapallon Italian cupin loppuottelu Atalanta – Lazio TV2:ssa keskiviikkona klo 21.30.

Lue myös:

Harva suomalainen on kokenut mitään vastaavaa – Juventuksen suomalaistähden uran erityisin ajanjakso huipentui uskomattoman yleisömeren edessä: "Käsittämätön kokemus"

Torino oli voittaa Juventuksen ensimmäistä kertaa yli 20 vuoteen kunnes Cristiano Ronaldo päätti estää sen

Tuija Hyyrysen Juventus juhli tuplamestaruutta

Testijakso ulkomaisen huippujalkapalloliigan akatemiaan? Liian hyvältä kuulostava tarjous on usein huijaus, ja valeagenttia voi olla vaikea tunnistaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat