Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jari-Matti Latvala suomalaisten valopilkku Chilen rallin avauspäivänä: "En silti ole tyytyväinen ja vaikeaa on"

Hyundain Thierry Neuville oli nopein Chilen MM-rallin kolmannella erikoiskokeella. Belgialaisen vanavedessä Toyotan Jari-Matti Latvala ajoi toiseksi vain kahden kymmenyksen päähän kärkiajasta.

Rallin MM-sarja
Jari-Matti Latvala Chilen rallissa 2019.

Yle Urheilu seuraa Chilen MM-rallin tapahtumia tiiviisti niin verkkosivuilla, televisiossa kuin Yle Areenassakin. Tiedot tulevista lähetyksistä ja kiinnostavimmat videoklipit jokaiselta erikoiskokeelta löydät täältä.

Ott Tänak johtaa Chilen MM-rallia kolmen erikoiskokeen jälkeen. Toyotan virolaiskuljettaja ajoi päivän toisella, yli 30 kilometrin mittaisella El Pumalla kovan pohja-ajan, johon pystyi vastaamaan vain Citroenin Sebastien Ogier.

Tänakin ja Ogierin välinen ero perjantain päivähuollossa on 6,1 sekuntia. Kolmantena on MM-sarjaa johtava Hyundain Thierry Neuville, joka kavensi päivän kolmannella pätkällä eron ranskalaiseen vain puoleen sekuntiin.

Neuvillen aamuun toi erikoisen käänteen toisen erikoiskokeen alussa näytetty punainen lippu, joka tarkoitti sitä, että belgialainen körötteli hiljaa maaliin. Chilen rallissa kuljettajien yhteyshenkilönä toimiva Jarmo Lehtinen kertoi punaisen lipun johtuneen järjestäjien hätäisestä päätöksestä päästää Neuville liikkeelle.

– Se oli järjestäjien moka. Pätkä ei ollut vielä ihan valmis, ja ilmeisesti siellä oli liian innokas pätkänjohtaja, joka päästi ensimmäisen auton liikkeelle. Tämä on ensimmäinen ralli täällä, ja on ihan inhimillistä, että virheitä sattuu. Tästä opitaan.

Toyotan Jari-Matti Latvala avasi päivän hyvin nappaamalla Kris Meeken kanssa jaetun pohja-ajan ensimmäisellä pätkällä. Toisella, erittäin liukkaalla pätkällä hän joutui antamaan Tänakille periksi, mutta ennen taukoa ensimmäisen kerran ajettu Espigado 1 toi suomalaisen taas mukaan taisteluun.

Latvala jäi Neuvillelle vain kaksi kymmenystä, ja hän on kokonaistilanteessa neljäntenä 12,9 sekuntia Tänakin perässä. Neuvillen ja Latvalan ajoa pätkältä voi katsoa klikkaamalla kuvan videota.

Meno ei silti aivan tyydyttänyt Latvalaa.

– En silti ole tyytyväinen, teen virheitä ja ajaminen on vaikeaa. Aika oli silti hyvä. Tästä on varaa parantaa vielä. Tuntuu, että en näe kunnolla, kun aurinkokin häikäisee, Latvala valitteli kolmannen pätkän maalissa.

Sunisella ja Lapilla tahmeaa

Muista suomalaisista sekä Fordin Teemu Sunisen että Citroenin Esapekka Lapin meno on ollut Argentiinan rallin tapaan todella takkuista. Suninen on jäänyt Tänakista minuutin ja 14 sekuntia, ja Lapin ero on jo minuutti ja 40 sekuntia.

Kommentit olivat lähellä toisiaan.

– Vaikeaa on, en vain osannut luottaa nuotteihin, jotka teimme silloin sumussa. Vauhdin kanssa on hankaluuksia, Suninen sanoi.

– On ollut todella vaikeaa, mutta yritän parhaani koko ajan, Lappi tuumi allapäin.

WRC2 Pro -luokassa ykkösenä on Citroenin Mads Östberg, jonka perässä on Skodan Kalle Rovanperä 10,9 sekuntia hitaampana.

–Pitää paremmin tunnistaa, missä on pitoa ja missä on. Toivottavasti pitkä pätkä ei olisi niin liukas seuraavalla kerralla, Rovanperä sanoi.

TILANNE 3/16 EK:N JÄLKEEN:

1. Ott Tänak Toyota 47.13,6

2. Sebastien Ogier Citroen +6,1

3. Thierry Neuville Hyundai +6,6

4. Jari-Matti Latvala Toyota +12,9

5. Kris Meeke Toyota +27,8

6. Elfyn Evans Ford +29,6

7. Sebastien Loeb Hyundai +38,1

8. Andreas Mikkelsen Hyundai +1.11,9

9. Teemu Suninen Ford +1.14,1

10. Esapekka Lappi Citroen +1.40,2

Ralli jatkuu kello 22.24, ja tapahtumia voi seurata hetki hetkeltä tässä artikkelissa.

Lue myös:

Ott Tänak kaahaa muilta karkuun, erinomaisesti ajava Latvala nousi kolmanneksi – katso tästä Chilen MM-rallin perjantain huippuhetket

Vauhtiaan ja itseluottamustaan etsivä Esapekka Lappi pahasti hukassa Chilessä: "Ehkä kuski on vain huono juuri tällä hetkellä"

Poliisi aiheutti vaaratilanteen Chilen MM-rallin testierikoiskokeella – kaatui moottoripyörällä, ambulanssi paikalle

Huvipuistosta vauhtia Chilen ralliin hakenut Lappi sai synninpäästön tallipomolta Argentiinan tapahtumista: “Ei tunnu siltä, että olisi työpaikka uhattuna”

Toyotan tähti Tänak haluaa jo sopimuksen ensi kaudeksi, Tommi Mäkinen ihmettelee kiirettä: "Vähän se yllätti, että tuo keskustelu alkoi tässä vaiheessa"

Uuden MM-rallin erityispiirre avaa suomalaisille oven voittotaistoon – asiantuntija nostaa yhden nimen ylitse muiden: "Huikea mahdollisuus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat