1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Rask laittaa vastustajalle valtavan paineen – Carolina on sunnuntaina pakkovoiton edessä

Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen on jatkettava Tuukka Raskin kurittamista, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä Bostonista.

Tuukka Rask. Kuva: AOP

Miten saada hirmuisessa iskussa olevan Bostonin Tuukka Raskin peli raiteiltaan, on kysymys, mihin muiden jäljellä olevien joukkueiden pitäisi löytää vastaus nopealla aikataululla. Raskin pysäyttämiseksi on yritetty tänä keväänä jo lähes kaikkea mahdollista suurista laukaisumääristä, yliajamisiin ja roskan puhumiseen.

Kaikesta huolimatta Rask pelaa edelleen lähes tulkoon uransa parasta jääkiekkoa.

Kaiken kokenut Columbus-luotsi John Tortorella väitti vakavalla naamalla kesken toisen kierroksen sarjan Blue Jacketsin onnistuneen tekemään lommoja Raskin kylkeen. Puheet olivat täyttä humpuukia, ja sen tiesivät kaikki Tortorellaa myöten Columbuksesta Bostoniin.

Totuus on, että yksikään joukkue ei ole vielä pystynyt antamaan Raskille kolhuja.

Vaikka itäisen konferenssin finaalisarja on vanhentunut vasta yhden ottelun verran, Carolina on jo nyt äärimmäisen tiukan paikan edessä – eikä vähiten Tuukka Raskin vuoksi. Uskon Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen edustaman joukkueen itsensäkin tietävän, millaista maalivahtia vastaan se juuri nyt taistelee.

Kaikki kunnia Carolinan tiputtamille joukkueille (Washington, NY Islanders), mutta Tuukka Rask juuri nyt on jotakin muuta kuin Braden Holtby tai Robin Lehner.

Rask laittaa vastustajan niskaan tällä hetkellä valtavan paineen. Laajalti tunnustetun huippuvahdin nykyvire näivettää nopealla tahdilla paitsi toisessa päässä operoivan maalivahdin, myös lopulta hyökkääjien uskon voittoon. Bostonia vastaan jokaisen maalin eteen on tehtävä valtava työmäärä.

Tämä taas tarkoittaa sitä, ettei vastustajan maalivahdilla ole varaa virheisiin käytännössä lainkaan.

Hyvänen aika, Columbuksen Sergei Bobrovski pelasi Bostonia vastaan loistavan sarjan, mutta ei ollut lopulta lähelläkään Raskin tasoa. Mitä pidemmälle sarja eteni, sitä vaikeampaa Raskille oli tehdä maaleja. Tämä tiesivät hyökkääjät ja tämän tiesi Bobrovski, joka alkoi sarjan edetessä ymmärtää myös omien mahdollisten virheidensä kokoluokan.

Ja lopulta Bobrovski murtui.

Kuudennen ottelun 2-0-osuma oli helppo lipsahdus, ikään kuin väsyneen taistelijan lopullinen katkeaminen. Rask oli uuvuttanut kilpakumppaninsa. Hyökkääjien usko oli ollut koetuksella jo pidempään, siksi Tortorella alkoi puhua lommoista julkisuudessa: luodakseen uskoa hyökkääjiin, jotka Rask oli jo tovi sitten laittanut takataskuunsa.

Tämän paineen alla operoi nyt myös Carolina, jonka pukuhuoneesta pystyi torstain avauskamppailun jälkeen aistimaan valtavan pettymyksen tunteen. Yleensä pitkässä seitsemän ottelun sarjassa avaustappio otetaan vastaan rauhassa, mutta ’Canesin pelaajia ketutti torstaina aidosti lujaa.

Joukkue tiesi hukanneensa suuren mahdollisuuden.

Sarja on toki vasta alussa, mutta nyt pelataan erilaisin panoksin kuin aiemmilla kierroksilla. Boston on laadukas joukkue, mutta Raskin huiman iskun kautta se on aiempaakin vaikeampi vastustaja, eikä ole kahta sanaa siitä, etteikö Carolinalla olisi ymmärrystä asian todellisesta tilasta.

Voi olla, että toista torstain kaltaista tilaisuutta ei Carolinalle enää tässä sarjassa tule.

Johtoasema kolmanteen erään lähdettäessä vierasjäällä, oli juuri sitä, mitä Carolina oli toivonut. Sarjassa johtoon pääsy, Bostonin ahdistaminen nurkkaan, oli varmasti vieraiden toiveissa. Tietenkin oli, mutta tällä kertaa sillä oli oikeasti valtava merkitys, koska torstain tappion jälkeen Carolina on sunnuntai-iltapäivän matineessa pakkovoiton edessä.

Hurricanes nousi Washingtonia vastaan voittoon sarjassa hävittyään kaksi ensimmäistä vierasottelua, mutta tätä Bostonia, ja etenkin tätä Raskia vastaan, neljä voittoa viidestä ottelusta mahdollisen toisen peräkkäisen tappion jälkeen, on erittäin epätodennäköinen suoritus.

Ja edelleen: uskon Carolinan olevan hyvin tietoinen tästä.

Kylmä fakta siis on, että nyt niitä lommoja Raskin kylkeen on alettava pikaisella tahdilla tulla. Suomeksi tämä tarkoittaa sitä, että maalille on ajettava härskisti ja kyselemättä, kuten Gregg McKegg sinne torstaina 1-2-osumassa ajoi. Ylipäätään viimeistelyyn on löydyttävä nopealla tahdilla oikeanlainen tylyys – sinne päin roiskiminen ei toimi tämän joukkueen kanssa.

Carolinan on otettava välittömästi kaikki mahdolliset keinot, jopa sääntöjen rajoilla liikkuvat, käyttöön horjuttaakseen Raskia, joka todennäköisesti nauttii jääkiekon pelaamisesta juuri nyt enemmän kuin vuosiin. Ja niin kauan, kun Raskilla on kivaa, Carolinalla ei ole kivaa. Carolinan on palautettava Rask pilvistä maan pinnalle ja mielellään jo sunnuntaina.

Paitsi ennusteiden, etenkin Carolinan oman mielenlaadun kannalta, sillä onko sarja Raleighin lähdettäessä 2-0 Bostonille, vai 1-1, on eroa kuin yöllä ja päivällä. Ja kaiken tämän ytimessä on, kaikkien pelillisten hienouksien ohella, nimenomaan Tuukka Rask Suomen Savonlinnasta.

Rask on se Pandoran lipas, jota Toronto ei saanut auki, eikä sitä saanut auki Columbuskaan.

Nyt on Carolinan vuoro yrittää. Mitä nopeammin Hurricanes saa jalkaa oven väliin, sitä helpompaa kaikesta tulee. Jos taas maalinteon tuska jatkuu, edessä on hidas ja kivulias kuolema Columbuksen tapaan.

Ja kukapa sen suomalaisen kaataisi ellei toinen suomalainen. Sebastian Aho ja Teuvo Teräväinen ovat Carolinalle alkaneessa sarjassa kaikki kaikessa-tyyppisiä pelaajia. Fantastista kautta pelaavan kaksikon on kuitenkin kiristettävä ruuvia vielä yksi kierros, mikäli se haluaa pelata siitä kaikkein suurimmasta jääkiekkopokaalista.

Historian valossa tähän on ainakin hyvä eväät olemassa.

Aho ja Teräväinen ovat olleet nimittäin Raskin riesana NHL:ssä aiemminkin. Sekä Aho että Teräväinen ovat kumpikin onnistuneet runkosarjassa tekemään neljä maalia kahdellatoista laukauksella Raskin taakse. Aho iski yhden lisää torstain konferenssifinaaliavauksessa.

Hyvä uutiset: Carolinan Suomi-veljet tietävät, miten se tehdään.

Huonot uutiset: lisää tarvitaan. Useita.

Lue myös:

Carolina kaatui kurittomuuteensa, Aho pettyi: "Siellä oli asioita, jotka eivät kuulu meidän peliin"

Kommentti: Suomi-kiekko loisti Bostonin illassa

Raskin hirmuvire ei hyydy, kotiyleisö ottanut taas omakseen: ”Se muuttuu nopeasti”