Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

30 vuoden ajan tuhansia "muru-eeroja" leiponut Hanna-äiti on Lehtorannan korissisarusten tuki – seitsemän lasta voittanut yhteensä kymmenen mestaruutta

Äidin tuhannet mokkapalat ja antaumuksellinen kannustus ovat Lehtorantojen sisarusten kymmenen mestaruuden takana.

koripallo
Lehtorannan perhe yhteiskuvassa: Matti-isä (ylh. vas.), Joonas, Linda-Lotta, Roosa ja Juho, Laura (alh. vas.), Jenni, Hanna-äiti ja Janne.
Lehtorannan perhe yhteiskuvassa: Matti-isä (ylh. vas.), Joonas, Linda-Lotta, Roosa ja Juho, Laura (alh. vas.), Jenni, Hanna-äiti ja Janne.Tomi Hänninen

Kotkalainen Lehtorannan sisarusparvi on suomalaisessa urheilussa poikkeuksellinen joukko.

Kaikki seitsemän lasta ovat pelanneet nuoresta saakka koripalloa ja kuusi heistä pääsarjatasolla. Perheellä on yhteensä 11 Suomen mestaruutta, kun isä-Matin SM-kultamitali otetaan laskuihin mukaan.

Kaiken tämän takana on ollut yksi ihminen, jolla on aina aikaa: äiti-Hanna.

On meneillään miesten Korisliigan välieräottelu. Pojat Juho (30 vuotta), Joonas (25) ja Janne (18) pelaavat kentällä KTP:n paidassa. Linda-Lotta (27), Laura (34), Roosa (22) ja Jenni (38) seuraavat peliä päätykatsomossa. Hanna Lehtorannalla on oma paikkansa "legendojen katsomossa" – on ollut jo yli 20 vuotta.

Hän on nähnyt lastensa pelaavan tuhansia kertoja. Parhaimmillaan pelejä on tullut lasten aikuisiälläkin kolme päivässä. Silti Hanna eläytyy tässäkin pelissä kaikella sydämellään. Peli vie mukanaan.

– Kyllä äidin kuulee sinne kentälle. Sieltä kuuluu pikkuisen huutoa tuomareille ja ehkä vastustajillekin, nauraa kolminkertainen Suomen mestari Linda-Lotta.

– Aina tukena, aina katsomossa. Pesee pyykit, kuskaa treeneihin. Hän on varmasti meidän kaikkien lasten suurin fani, kertoo Roosa äidistään.

Linda-Lotta (vas.), Laura, Roosa ja Jenni Lehtoranta kannustavat veljiään KTP:n ottelussa.
Linda-Lotta (vas.), Laura, Roosa ja Jenni Lehtoranta kannustavat veljiään KTP:n ottelussa.Tomi Hänninen

Jokainen Lehtorannan perheen jälkikasvusta ovat aloittanut koripallon lapsena. Valmennukselliset ja pelilliset asiat on hoidettu sisarusten kesken käytännössä keskenään, mutta äidille se tarkoitti kuljetusten organisointia, pelivaatteiden pesua ja lapsille tukena olemista. Ja mokkapaloja. Sadoittain, tuhansittain.

– Mie olen pyörittänyt 30 vuotta kahvilaa jokaisella lapselle vuorollaan. Kyllä siinä on aika monta mokkapalaa ja kahvikuppia myyty. Itse olen ne leiponut. Itse asiassa olen tehnyt ”muru-eeroa”, kertoo Hanna-äiti, ja vakuuttaa samaan hengenvetoon, että oma resepti päihittää perinteiset mokkapalat.

Mokkapalojen ja muiden herkkujen myynti on monelle urheiluseuralle keino kerätä rahaa toimintaa varten. Myyntikojuja on useimmissa peleissä ja kisoissa kaikissa suomalaisissa lasten harrastetapahtumissa. Niillä turvataan joukkueiden rahansaanti ja myös tasataan eri perheiden varallisuuseroja, kun oman perheen osuutta seuran toiminnasta ei voi kuitata vain pankkisiirrolla.

Joonas Lehtoranta.
Joonas Lehtoranta.Tomi Hänninen

Hanna Lehtoranta on ammatiltaan lastenhoitaja. Useimmat hänen lapsistaan ovat pelanneet myös jalkapalloa koripallon lisäksi. Joukkueurheilun dynamiikka näkyy myös perheen arjessa. Tytär Jenni Lehtoranta ei koripallourallaan tililleen pääsarjaotteluita saanut, mutta on seurannut vanhimpana sisaruksena aitiopaikalta perheensä kasvua.

– Meillä on periaatteena, että yhtä pidetään ja kaikkia autetaan. Koripallo on antanut perheellemme valtavasti positiivisia asioita, ja myös työkaluja koripallon jälkeiseen elämää, toteaa Jenni.

Pirteä, tehopakkaus, huolehtivainen, kiireinen, kannustava, ahkera ja rakastava. Näin kuvailee lapsikatras äitiään, joka on aidon ylpeä tekemästään työstä koripallon parissa.

– Tässä saa tosi paljon hyviä ystäviä. Oikein mukavaa pallon ympärillä pyörimistä, nauraa Hanna.

Muutama päivä haastattelun jälkeen Hanna paljastaa myös ”muru-eeron” reseptin, jolla on hoidettu seitsemän lapset loputtomat kahvilavuorot.

murueeron resepti

Lue myös:

Peli-Karhut punnersi voiton jännitysnäytelmässä – Kotkassa juhlitaan Suomen mestaruutta toista kertaa peräkkäin

NBA-treenileiri saa odottaa, kun taistellaan Suomen mestaruudesta – PeKan pelinrakentaja hyppää suoraan Kotkasta Dallasiin

Kommentti: Korisliigan hallitseva mestari Karhu Basket on jälleen matkalla finaaliin

Vakavasta loukkaantumisesta kuntoutunut maajoukkuetähti herkistyi dramaattisen Suomen mestaruuden jälkeen: ”Olen äärettömän ylpeä”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat