Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n välierät
  • Uimahyppyjen MM, joukkueiden loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 16.7.

Bottaksen loistavaa alkukautta verrataan Barcelonassa jo Rosbergin mestaruuskauteen: "Nyt on se aika, kun on mahdollisuus lyödä Hamilton mestaruustaistelussa"

F1-kuljettaja Valtteri Bottaksen kolmas peräkkäinen paalupaikka aloitti jo puheet maailmanmestaruudesta.

Formula 1
Valtteri Bottas, Barcelona 2019
Valtteri Bottas pysyi keskittyneenä paalupaikastaan huolimatta.Enric Fontcuberta/AOP

Ylivoimainen. Sitä Mercedeksen kuljettaja Valtteri Bottas oli lauantaina Barcelonan aika-ajoissa.

Bottas nappasi kolmannen peräkkäisen paalupaikkansa tällä kaudella. Tallikaveri ja hallitseva maailmanmestari Lewis Hamilton jäi yli kuuden kymmenyksen päähän. Yhtä suurta eroa ei ole Barcelonan radalla nähty aika-ajoissa tällä vuosituhannella.

Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh valottaa, kuinka suuresta erosta on kysymys.

– Kuusi kymmenystä tässä vaiheessa kautta, tässä tilanteessa ja etenkin Lewis Hamiltonia vastaan on massiivinen ero. Se on täysin murskaava tässä tilanteessa.

Hamilton epäonnistui omassa nopeassa vedossaan viimeisessä sessiossa, eikä saanut sellaista kierrosta kasaan, kuin olisi halunnut.

Lewis Hamilton, Valtteri Bottas, Barcelona aika-ajot 2019
Lewis Hamiltonia harmitti, kun nopea kierros ei onnistunut nappiin aika-ajojen viimeisessä sessiossa.Imago Sport/AOP

Barcelonassa paikalla oleva Mildh kertoi puhelimitse, että epäonnistuminen näkyi Hamiltonin kasvoilta.

– Hamilton on mestari monessa asiassa. Hän on myös mestari näyttämään tunteitaan, kun asiat eivät suju. Hän oli tänään hyvin vähäsanainen, eikä lähtenyt spekuloimaan. Hän todennäköisesti säästää itseään siltä. Hän ei saanut kierrosta kohdalleen, eikä varmastikaan siksi halua miettiä sitä asiaa taaksepäin. Sille ei voi enää mitään.

Bottas puolestaan poikkesi lehdistötilaisuudessa olemukseltaan selvästi muista kärkikolmikkoon ajaneista kuljettajista, Hamiltonista ja Ferrarin Sebastian Vettelistä.

– Näin hyvin keskittyneen ihmisen. Bottaksen oli vaikeaa olla läsnä lehdistötilaisuudessa ja muussa. Huomasin, että ajatus oli muualla, jos vertaa Hamiltoniin ja Vetteliin. Hän on hyvin keskittyneen oloinen, mutta iloisesti hymyilee, nostaa peukkua ja on rauhallinen.

Huippusuoritus kirvoitti vertaukset Rosbergiin

Bottas onnistui täydellisesti aika-ajoissa. Siitäkin huolimatta, että hän pyörähti ulos lauantain viimeisissä harjoituksissa, eikä saanut kuin yhdeksän kierrosta radalla.

Loistava paluu hankalan kenraalin jälkeen kertoo Mildhin mukaan siitä, että Bottas on henkisesti vahva ja kaikki palaset ovat nyt loksahtaneet kohdalleen. Ja se näkyy suomalaiskuskin otteista.

– Jos katsoo koko viikonloppua tähän asti harjoitusten kautta ja Valtterin suorittamista, hän pistää ihan kaikkensa peliin, eikä säästele hirveästi. Esimerkiksi kun hän tuli radalle kolmansien harjoitusten spinnauksen jälkeen, häneltä tuli hyvä aika siihen. Hän ei ollut varovainen.

Kolmas perättäinen paalupaikka ja dominointi aika-ajoissa kirvoitti Mildhin mukaan Barcelonassa vertauksia jo Nico Rosbergin mestaruuskauteen.

Nico Rosberg juhli maailmanmestaruutta.
Nico Rosberg ajoi mestaruuteen kaudella 2016. Lewis Hamilton jäi sarjassa tuolloin toiseksi. AOP

Rosberg ajoi mestaruuskautensa 2016 aikana kahdeksan kertaa paalulle. Voittoja hän keräsi yhdeksästä osakilpailusta.

– Monet täällä Barcelonassa totesivat, että Valtteri oli ja on tulessa. Ihan murskaava suoritus. Nyt on se aika, kun on mahdollisuus lyödä Hamilton mestaruustaistelussa.

Bottas on ottanut kauden neljästä ensimmäisestä osakilpailusta kaksi voittoa ja kaksi kakkossijaa. Hän on sarjassa pisteen edellä tallikaveriaan Hamiltonia. Ja nyt kolmannen perättäisen paalkupaikan ansiosta Bottaksella on hyvä mahdollisuus kasvattaa tuota eroa sunnuntaina.

– Hän pystyy lyömään Hamiltonia koko ajan. Se on todella hyvää suorittamista. Nyt tämän suoritustason täytyy vain pysyä koko kauden ajan, sillä peli kovenee koko ajan.

Viime kausi oli osin epäonninen Bottakselle. Hän joutui Mercedeksellä loppukaudesta kakkoskuskin rooliin ja muun muassa päästämään Hamiltonin ohi Sotshissa voittoon, jotta tämä sai varmisteltua paikkaansa sarjan ykköspaikalla ohi Vettelin.

Tietyllä tavalla Hamiltonkin on nyt uuden edessä, kun tallikaveri haastaa häntä tosissaan mestaruudesta alkukaudesta lähtien.

– Lewis tuskin aliarvioi Valtteria. Niin kauan kun Valtteri ei tee tuloksia, Lewis on aallonharjalla. Nyt tilanne onkin toinen, Hamiltonin pitää katsoa peiliin ja tehdä asioita uudella tavalla taas.

Sunnuntain GP starttaa kello 16.10. Yle Urheilu seuraa kisaa hetki hetkeltä verkkosivuillaan.

Lue myös:

Bottas teki oman ennätyksensä ja katkaisi Hamiltonin huikean putken – suomalaiselle kolmas perättäinen paalupaikka täydellisellä hallinnalla

Bottas yhtä hymyä huippukierroksestaan C Morella: "Sain kaikki niin hyvin kohdalleen kuin halusin"

Räikköselle kauden heikoin lähtöruutu – harmitteli auton vauhtia C Morelle: "Emme vaan saa enempää irti"

Hurja aika! Bottas tykitti jälleen paalulle ja jätti Hamiltonin todella kauas – seurasimme Barcelonan aika-ajoa hetki hetkeltä

Yle Urheilun asiantuntija kertoo Barcelonan GP:n varikkopuheista: Ferrari-henkilökunta aikoo mennä moikkaamaan Räikköstä, Bottaksen itsevarmuudelle löytyi yksi selitys

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat