Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä

Tv-kuvissa näkynyt kiroilu kertoo kaiken tarvittavan Kaapo Kakosta – asiantuntija vertaa Saku Koivuun ja Patrik Laineeseen: "Harvalla pelaajalla vastaavaa vimmaa"

Vasta 18-vuotias Kaapo Kakko on tehnyt viisi maalia kahdessa ottelussa jääkiekon MM-kisoissa.

Jääkiekon MM 2019
Kaapo Kakko
Kaapo Kakko piti Slovakian puolustusta pilkkanaan lauantai-iltana.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kaapo Kakko oli juuri pelannut erinomaisen vaihdon MM-turnauksen ottelussa Slovakiaa vastaan, kun tv-kamerat ottivat hänet lähikuvaan vaihtopenkillä. 18-vuotiaan suomalaisen suusta pääsi kovalla tunteella kirosana, koska ylivoimavaihdossa ei ollut syntynyt maalia.

Kakko oli tarjonnut loistopaikan Henri Jokiharjulle ja yrittänyt maalia itsekin. Hänellä oli jo siinä vaiheessa ottelua yksi maali tehtynä, mutta jano saada lisää oli kova.

Tv-kuvissa näkynyt kiroilu kertoi olennaisen Kakosta.

– Harvalla pelaajalla on vastaavaa maalintekovimmaa ja ratkaisuhalua kuin Kaapo Kakolla, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Tuo yksittäinen hetki selitti, miksi Kaapo Kakko on yksi Suomen kaikkien aikojen kiekkolupauksista. Hänellä on valtava halu kehittyä, onnistua ja ratkaista pelejä.

Vuosi sitten Kakko oli voittamassa 18-vuotiaiden maailmanmestaruutta. Tämän vuoden tammikuussa hän ratkaisi alle 20-vuotiaiden MM-kullan Suomelle. Nyt hän on Suomen miesten maajoukkueen kuumin pelaaja MM-kisoissa.

– Hän on noussut niissä kisoissa ratkaiseviin rooleihin tiukoissa paikoissa. Nyt hän on jatkanut sitä samaa ja jopa ylittänyt odotukset. Hän on nuori pelaaja, jolla on valtava vimma menestyä, voittaa, kehittyä ja tehdä maaleja, Juujärvi hehkuttaa.

Iso luottamuksenosoitus Jaloselta

Pelkkä kova vimma ei tietenkään riitä. Tunnetta ja halua pitää myös kanavoida oikeisiin asioihin. Näin Kakko myös pystyi tekemään Slovakia-ottelun kirosanapurkauksen jälkeen.

– Hän ei jäänyt hukattuun maalipaikkaan kiinni. Vaistot sanoivat, että nyt ratkaistaan peli ja hän jatkoi siitä.

Kakko teki kolmannessa erässä voittomaalin huikealla yksilösuorituksella.

– Kakko voitti henkilökohtaisella osaamisella, oveluudella ja maalintekohimolla ensin puolustajan ja sitten maalivahdin, Juujärvi sanoo.

Kaapo Kakko
Jussi Nukari / Lehtikuva

Ottelun lopussa Kakko viimeisteli kolmannen maalinsa tyhjään verkkoon.

Jotain Kakon asemasta Leijonien joukkueessa kertoo sekin, että hän on ollut sekä Kanadaa että Slovakiaa vastaan ottelun loppuhetkillä kentällä puolustamassa yhden maalin johtoa.

– Se on Jukka Jaloselta iso luottamuksenosoitus. Nykypäivän jääkiekossa huippumaalintekijöitä pannaan aika usein loppuhetkille tuohon kentälle. Kakko on älykäs pelaaja, joka pystyy myös karvaamaan fiksusti ja hyvin, jos tilanne sitä vaatii.

Kakko ottanut johtavan roolin

Kakko nauttii tällä hetkellä Jalosen valmentaman joukkueen hyvästä ilmapiiristä. Nuori TPS-hyökkääjä saa pelata vahvuuksillaan ja hän kokee, että häneen luotetaan.

Kahden ottelun jälkeen Kakon itseluottamus on tapissa. Hän on tehnyt kahdessa ottelussa viisi maalia, mikä on täysin ennenkuulumaton aloitus miesten MM-tasolla.

– Ei taida millään maalla olla heittää vastaavaa, Juujärvi sanoo.

Tapparan A-nuoria valmentava Juujärvi vertaa Kakon sisääntuloa maajoukkueeseen Saku Koivun ja Patrik Laineen vastaaviin.

– Koivu tuli ensimmäisessä turnauksessaan ihan puskista ja johti yhtä Suomen kärkiketjuista. Kakko on ehkä enemmän maalintekijätyyppi, mutta molemmat ottivat samalla lailla johtavan roolin heti nuorena.

Vuoden 1993 MM-kisoissa 18-vuotiaana debytoinut Koivu oli heti maajoukkueen kärkipelaajia. Myöhemmin hänestä tuli kaikkien aikojen leijonakapteeni.

Kakon vimma tehdä maaleja muistuttaa Lainetta nuorten MM-kotikisoissa vuonna 2016. Kisat päättyivät mestaruusjuhliin tammikuussa 2016. Saman vuoden keväällä Laine oli miesten MM-turnauksen paras maalintekijä.

Lue myös:

Kaapo Kakon dominointi innosti Jukka Jalosen ylistyslauluun: "Siellä on NHL-pakkeja vastassa, Kaapo heittelee niitä seinille ja ravistaa vettä korvasta"

Kaapo Kakko keräsi taas ylisanoja Ruotsin kiekkoasiantuntijoilta - "Ei ole oikein, että 18-vuotias on jo noin hyvä"

Käsittämätöntä! Vasta 18-vuotias Kaapo Kakko teki hattutempun – ratkaisi yksin voiton Leijonille

Kaapo Kakko keräsi taas ylisanoja Ruotsin kiekkoasiantuntijoilta - "Ei ole oikein, että 18-vuotias on jo noin hyvä"

Ilmiömäinen Kaapo Kakko tuli median eteen itsevarmana, mutta häkeltyi sitten: "En ajatellut tekeväni viittä maalia kahteen peliin"

Kommentti: Joko te nyt osaisitte kirjoittaa Kaapo Kakon nimen oikein?

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat