1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Englannin Valioliiga

Liverpoolissa toivotaan salaman iskevän kahdesti – Valioliigan voitto vaatisi samanlaista ihmettä kuin murskavoitto Barcelonasta

Liverpool FC voi tänään napata valioliigamestaruuden, jos joukkue voittaa Wolverhamptonin ja Brighton yltää vähintään tasapeliin liigajohtaja Manchester Cityä vastaan.

Liverpoolin kaupungin ylpeys, Liverpool FC, herättää kannattajissaan suuria tunteita. Kuva: AOP

Liverpoolin keskustassa “You Never Walk Alone” -kannattajalaulu kaikuu kadulle saakka Beehive-pubista. Baarimikko Jordan Keller kertoo, että kaupunki on juhlinut siitä lähtien, kun FC Barcelona kukistui kotikentällä tiistaina Mestarien liigan välierissä.

– Tunnelma on mahtava. Koko kaupunki on juhlinut hullun lailla päiväkausia. Tunnen ytimissäni, että Liverpool voittaa Valioliigan.

Kun liverpoolilaiset juhlijat väsyvät tulevat jalkapalloturistit avuksi. Norjalainen Vivian Eriksen ei haparoi kannattajalaulun sanoissa – onhan hän tatuoinut laulun nimen käsivarteensa.

– Olen ollut Liverpool-fani 8-vuotiaasta asti. Minulla on lento kotiin maanantaina, mutta olen täällä keskiviikkoon, jos voitto tulee!

Norjalainen Vivian Eriksen on tatuoinut Liverpool FC:n kannattajalaulun nimen käsivarteensa.  Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Brightonin pitäisi nousta Liverpoolin tueksi

Liverpoolissa eletään jalkapallon uutta kulta-aikaa, sillä näppien ulottuvilla on Valioliigan mestaruuden lisäksi myös Mestarien liigan voitto kesäkuun ensimmäisenä päivänä.

Juuri nyt kaupungin huomio on kuitenkin tässä päivässä, sillä edellisestä valioliigamestaruudesta on 29 vuotta.

Liverpoolilainen Roy Malthouse sanoo, että Valioliigan voitto merkitsisi useimmille liverpoolilaisille Mestarien liigaa enemmän.

– Moni epäilee valioliigamahdollisuuksia. Minä uskon, että Liverpool tuo tänään yllätyksen.

Roy Malthouse uskoo, että Liverpool nappaa Valioliigan mestaruuden tänään.  Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Liverpoolilaiset luottavat siihen, että Wolverhampton kaatuu kotikentällä. Mutta se, että Brighton pysäyttäisi samana päivänä liigaa johtavan Manchester Cityn olisi jo pieni ihme.

Liverpool Echo -lehden jalkapallotoimittaja James Pearce on kuitenkin alkanut kuitenkin uskoa ihmeisiin tiistaisen Barcelona-ottelun jälkeen.

– Jos Liverpool voi nousta kolmen maalin tappioasemasta ja lyödä Barcelonan Mestarien liigassa, miksi Brighton ei sitten voisi päästä tasapeliin Manchester Cityn kanssa? Se on todennäköisempää kuin Liverpoolin tiistainen saavutus.

Jos Liverpool voittaa mestaruuden, olisi se ensimmäinen kerta, kun altavastaajan asemassa oleva joukkue nousisi Valioliigan mestariksi kauden viimeisenä pelipäivänä.

Anfieldin voimaa ei pidä vähätellä

Liverpool FC:n kotikaupungissa joukkueen menestykseen tarjotaan kahta syytä. Toinen niistä on se päävalmentaja Jürgen Kloppin yhteensopivuus kaupungin jalkapallokulttuurin kanssa, sanoo Liverpool Echo -lehden jalkapallotoimittaja James Pearce.

– Kloppilta odotettiin hänen saapuessaan paljon. Hän on ylittänyt pilvissä olleet odotukset. Klopp on tehnyt pelaajahankinnat fiksusti pitäen silmällä luonnetta ja sopivuutta joukkueeseen, ei pelkästään taitoja.

Toinen syy on kotistadionin Anfieldin taika.

Liverpoolilainen Pauline McNoon pitää molempien käsien sormet ristissä, jotta Liverpool voittaisi Valioliigan ja Mestareiden liigan. “Tunnelma on sanoinkuvaamaton. Jopa ne, jotka eivät välitä jalkapallosta haluavat Liverpoolin voittavan tänään”  Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

James Pearce sanoo, että “Anfieldin voimassa” on vinha perä, vaikka siitä onkin tullut klisee. Tämä nähtiin jälleen tiistaina.

– Fanien ja stadionin vaikutus otteluiden kulkuun on ainutkertaista. Liverpoolilla ei ollut mitään oikeutta nousta kolmen maalin tappioasemasta Barcelonan nöyryyttäjäksi.

Liverpoolilaiset ovat nälkäisiä mutta toisaalta jo tyytyväisiä

Liverpoolissa on ollut pitkä kuiva kausi mestaruuksien suhteen. Edellisestä Mestarien liigan voitostakin on 14 vuotta. Nyt mahdollista on niin tuplamestaruus kuin kaksinkertainen pettymys.

Kaupunkilaiset eivät kuitenkaan olisi murheen murtamia jos mestaruudet jäävät saavuttamatta, uskoo fanikaupasta ostoksilta tuleva Owen Smith.

– Olisin tietysti pettynyt, mutta kautta ei voi sanoa huonoksi. Olemme nyt toista kertaa peräkkäin Mestarien liigan finaalissa ja ainoa joukkue, joka laittaa Manchester Citylle kampoihin Valioliigassa.

Beehive-pubin henkilökunta uskoo, että Liverpoolin mestaruuksia juhlittaisiin päiväkausia Kuva: Pasi Myöhänen / Yle

Roy Malthouse on samoilla linjoilla.

– Meillä on kasassa 97 pistettä, jos voitamme huomenna. Kukaan ei ole kerännyt niin paljon eikä voittanut mestaruutta.

Beehive-pubissa Liverpoolin keskustassa odotetaan luottavaisena tuplajuhlia.

– Täällä juhlittaisiin ainakin viikon ajan. En usko, että kukaan menisi töihin, Frances Lloyd sanoo.

Lue myös:

"Eiköhän Valioliigan taso ole nyt kaikille selvä" – brittiseurat pöllyttivät muuta Eurooppaa

Liverpool sulatti Barcelonan käsittämättömässä ottelussa – uskomaton höynäytys ennen kulmapotkua toi ratkaisun

"Anfieldin ihme, puhdasta fantasiaa, tämä tapahtui oikeasti" – brittilehdet suitsuttivat Liverpoolin mahtinousua

Liverpool-leirissä ylitsevuotavaa hehkutusta, Barcelonalla tuskaista: "Meillä on karmivia päiviä edessä"