Suora

  • Kouluviestikarnevaali
  • Kohti Fifan naisten MM 2019 -kisoja
  • Elävä arkisto esittää

Mihin katosi takavuosien keihäslupaus Sampo Lehtola? "Kun astelin ulos tutkimushuoneesta, osasin ennustaa, mitä oli tulossa"

Sampo Lehtolan loukkaantumiskierre hakee vertaistaan suomalaisessa urheiluhistoriassa.

yleisurheilu
Sampo Lehtola
Sampo Lehtolan vanhat vammat muistuttavat edelleen olemassaolostaan, mutta ura jatkuu.Marko Tuominiemi / All Over Press

Kun 18-vuotias keihäänheittäjä Sampo Lehtola joutui kyynärpääleikkaukseen vuonna 2007, hän ei varmasti osannut arvata, mitä seuraavat kymmenen vuotta pitäisivät sisällään. Kirurgi Heikki Jaroman skalpelli kävi seuraavan kerran Lehtolan heittokäden kyynärpäässä 2013 ja kolmannen kerran heti perään 2014. Jos näissä ei ollut yhdelle urheilijalle jo tarpeeksi, Lehtolaa odotti vielä keihäänheittäjän pahin painajainen, olkapäävamma.

– Aloin tajuta, ettei kaikki ole kohdallaan, kun harjoitusheitot eivät mahtuneet enää sektoriin. Heittokäsi oli holtiton, Lehtola muistelee Yle Urheilulle loppukesää 2017.

Kauden viimeisessä kisassaan Oulussa 20. elokuuta Lehtola sai parhaalla heitollaan keihään lentämään enää surkeisiin lukemiin 69,54. Lopullisia vastauksia ongelmiinsa hän lähti hakemaan magneettikuvauksesta, joka ei jättänyt epäselvyyksiä: olkapään rustorengas oli revennyt irti.

– Kun astuin ulos tutkimushuoneesta, osasin ennustaa, mitä oli tulossa, Lehtola sanoo.

28-vuotiaan heittäjän tie vei lopulta Iisalmeen, jossa Urho Väätäinen operoi olkapään 14. joulukuuta 2017. Vuonna 2018 Lehtola sai jälleen kerran seurata kisoja katsojana ja keskittyä vain kuntoutukseen, mutta nyt hän haaveilee paluusta tositoimiin kesä-heinäkuun vaihteessa.

– Nyt käsi alkaa jo muistuttaa heittokättä, 30-vuotissyntymäpäiväänsä perjantaina viettänyt Lehtola murjaisee yli 600 päivän kilpailutauostaan.

Niin hurjalta kuin luku 600 kuulostaakin, Lehtolalla on kokemusta pahemmastakin: elokuusta 2013 elokuuhun 2015 Lehtolan kisatauko kesti kyynärpääleikkausten takia tarkalleen 734 vuorokautta.

sampo lehtola
Kausi 2017 oli Sampo Lehtolalle karmea pettymys. Heittokäsi oli holtiton ja keihäs lensi parhaimmillaankin alle 70 metriä olkapäävamman takia.Anssi Mäkinen / SUL arkisto

Elokuussa 2016 Lehtola rikkoi puolestaan 80 metrin rajan kolmen vuoden tauon jälkeen – se kesti tarkalleen 1109 päivää. Saman toistaminen on Lehtolan tavoitteena myös tulevana kesänä. Realismi on silti vahvasti läsnä Lapinlahden Vetoa edustavan heittäjän arjessa.

– Aloituskisasta kelpaa mikä tahansa tulos, mutta kesän mittaan haluan kasilla alkavan tuloksen. Silloin paluu olisi onnistunut erittäin hyvin.

– Parhaat vuodet ovat kuitenkin jääneet välistä, eikä meikäläisestä tule enää 90 metrin heittäjää. En tiedä, onko minulla ylipäätään ollut potentiaalia heittää niin pitkälle. On pakko myöntää, että paras terä on syöty leikkauksiin, mutta niin se on monella huippu-urheilussa. Kun viedään kroppaa äärirajoille, kukaan ei pysy terveenä koko uraansa, Lehtola sanoo.

Pysyviä muutoksia

Vammat ovat jättäneet Lehtolan heittokäteen pysyviä jälkiä. Vain yksi asia on varma: kun Lehtola heittää keihästä, kipu on alati läsnä.

– Kilometrejä on takana sen verran, että täysin kivutonta heittämistä tuskin enää tulee.

Konkreettisesti vammat vaikuttavat Lehtolan saliharjoitteluun. Tempausta, joka on yksi käytetyimmistä mittareista vertailtaessa heittäjien lajiominaisuuksia, hän ei ole uskaltanut enää tehdä olkapääleikkauksen jälkeen.

Vuosina 2013 ja 2016 Lehtola tempasi ykkösen vielä 110 kilolla, joka on kymmenen kiloa vähemmän kuin mitä Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen ovat nostaneet. Rinnallevedossa Lehtola on nostanut ennätysrautansa, 150 kiloa.

Heittämisessä katsoja voi havaita muutoksen jo vauhtiradan päässä. Lehtola heittää jatkossa valkopohjaisen Nordicin hiilikuitukeihään sijaan liilapohjaista Nemethin teräskeihästä, joka on kädelle hiilikuitua armollisempi.

Valintakohusta ei jälkiä

Lehtolan ennätys on Lappeenrannassa vuonna 2011 hiilikuitukeihäällä heitetty 83,77. Kyseinen laaki aiheutti myös Suomen keihäshistorian kuumimman sopan.

Ennätystään kertaheitolla yli viisi metriä parantanut Lehtola ohitti Suomen Urheiluliiton MM-valinnoissa Ruuskasen, vaikka SUL oli kirjannut valintakriteereihinsä, että se painottaa yhden kisan sijaan koko kauden tulostasoa.

Ruuskanen valitti kohtelustaan Urheilun oikeusturvalautakuntaan ja voitti. MM-leirin läpi käyneen ja kisakylään jo majoittuneen Lehtolan kohtalo oli kova: arvokisadebyytti jäi toteutumatta. Sitä se on edelleen, kahdeksan vuotta myöhemmin.

– Kun kisapaikka myönnettiin minulle, ajattelin, että lähden vain kisapaikalle ja hoidan homman niin hyvin kuin osaan. Ensimmäiset arvokisat edessä – ja vielä MM-kisat. En minä sen syvemmin ehtinyt miettiä.

Sampo lehtola antti ruuskanen
Antti Ruuskanen ja Sampo Lehtola leireilivät sateisessa Espanjassa vuonna 2017. Vuoden 2011 valintakohua eivät miehet muistele pahalla.Hannu Jukola / SUL arkisto

– Jälkikäteen olen pohtinut, että valintahässäkältä olisi vältytty, jos olisin malttanut odottaa Urheilun oikeusturvalautakunnan päätöksen, Lehtola sanoo.

Kohu ei jättänyt jälkiä kisalipusta taistelleiden Lehtolan ja Ruuskasen väleihin.

– Olemme vitsailleet asiasta. No hard feelings, Lehtola kertoo.

Mielessä jo paluu Lappeenrantaan

Lehtola mielii otsikoihin jälleen 4. elokuuta, kun Lappeenrannassa heitetään miesten keihään SM-mitaleista. Jos Suomen keihään vanha kaarti pysyy terveenä, Lehtolan vuoden 2011 kilpakumppaneista viivalla ovat ainakin uraansa jatkavat Ruuskanen ja Pitkämäki.

– Odotan sitä viikonloppua. Se olisi aika herkullinen tilaisuus olla jämäkkänä, uransa toisesta SM-mitalista haaveileva Lehtola sanoo.

Hänen ensimmäinen SM-mitalinsa, pronssi, on peruja Oulun Kalevan kisoista 2016. Tuolloin palkintokorokkeelle riitti 79,47 ja Suomen mestaruuteen 82,05.

Samana vuonna saksalaiset kaappasivat keihäsvaltikan, kun Thomas Röhler voitti olympiakultaa ja alkoi viskoa 90-metrisiä.

Kesä 2017 oli sitten saksalaisittain suorastaan hullu. Tuolloin Röhler heitti kauden avauksessa 93,90, sitten Johannes Vetter 94,44 ja lopuksi myös Andreas Hofmann 91,07. Kolmikko nakkeli lukuisia päälle 90 metrin tuloksia myös viime kaudella.

Lehtola ennustaa, että seuraavana saksalaisena ysikympin kerhoon liittyy Julian Weber, jolta edellinen MM-kausi 2017 jäi väliin Lehtolalle tutun kyynärpäävamman takia. Lapinlahden Vetoa edustava Lehtola arvioi, että Weber on jopa suosikki riistämään Vetteriltä maailmanmestarin tittelin 6. lokakuuta heitettävässä Dohan MM-finaalissa.

– Mikäli kuulopuheet pitävät paikkansa, en ihmettelisi, jos näin kävisi.

Periaatteessa olisi fiksua lyödä hanskat tiskiin, jos haluaa terveitä vuosia muussa elämässä. Ettei joka paikka olisi uran jälkeen kuin moukaroinnin jäljiltä.

Sampo Lehtola

Lehtolan iso maali ei ole kuitenkaan Dohassa, vaan kesässä 2020. Tuolloin Tokio järjestää kesäolympialaiset, joiden jälkeen ovat luvassa vielä Pariisin EM-kisat.

– Jos pysyisin tämän kauden ehjänä ja pystyisin rutistamaan talvella, toivon mukaan kesä 2020 olisi minulle se kaikkien aikojen paras, Lehtola linjaa.

Kaikkien aikojen parhaalla kesällä on myös toinen ulottuvuus: Kuopioon muuttaneen Lehtolan on tarkoitus valmistua koneinsinööriksi. Tähtäin on pitkällä, koska 30-vuotiaana urheilu-ura lähestyy vääjäämättä loppuaan.

– Ikä on tuonut viisautta ja vakautta. Nyt mietin juttuja aiempaa laajemmalla perspektiivillä. Sama pätee keihäänheittoon.

– Periaatteessa olisi fiksua lyödä hanskat tiskiin, jos haluaa terveitä vuosia muussa elämässä. Ettei joka paikka olisi uran jälkeen kuin moukaroinnin jäljiltä. Toisaalta tämä on minulle elämäntapa. Nautin edelleen treenaamisesta ja heittämisestä. Siksi olen ajatellut jatkaa vielä pari vuotta.

Vaikka keihäsura ei ole tarjonnut Lehtolalle mainetta, mammonaa eikä menestystä, hän kiteyttää, mitä on saanut kokea urheilijana. Jo pelkkä matka kaikkine puolineen ajaa urheilussa kaiken muun edelle.

– Päivääkään en vaihtaisi pois.

Lue myös:

Leikkauksesta toipuvan Tero Pitkämäen kauden avaus vielä arvoitus, mutta sinä päivänä konkaria jännittää: "Edellisessä kisassa räjähti polvi"

Keihäsmies Lehtola olkaleikkaukseen – ura jatkuu kohti 2019 MM-kisoja

Kahden savolaisen keihäsmiehen yhteisharjoittelu sujuu lupsakkaasti – ”Soppa saadaan keitettyä kalajutuillakin”

Superlupauksesta sisukkuuden ilmentymäksi – Lehtola ei anna periksi

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat