Sukupolvensa suurin jalkapallonero dominoi taas yhtä huippuliigaa – mutta sekään ei riitä, jos sheikkien maailmanvalloitus jää vajaaksi

Manchester City on Valioliigan valtias, mutta Pep Guardiolan CV on puutteellinen niin kauan kuin seura ei saavuta kansainvälistä menestystä.

Pep Guardiola on pilkuntarkka kaikessa, mihin hän ryhtyy. Siksi Cityn nurmi on tismalleen 19 millimetrin mittaista. Kuva: Getty Images

Sadat katsojat ovat vasta matkalla paikoilleen. Manchester Cityn ottelu on käynnistynyt, mutta kentälläkin tunnustellaan.

Pep Guardiola ei kuitenkaan malta istuutua.

Valmentaja viittilöi puolustuslinjaan ja pian John Stones rientää juttusille.

– Tajusin heti, että he haluavat välttää kentän keskustaa. He halusivat pakottaa meidät ulos, Guardiola kertoi myöhemmin Guardianille (siirryt toiseen palveluun).

Hän oli jo käynyt läpi kaikki todennäköiset vaihtoehdot. Niiden varaan hän oli valmistanut joukkueensa edellisten päivien mittaan lähes pakkomielteisellä tavalla.

Sen jälkeen kyse on enää reagoimisesta ja toteuttamisesta.

– 90 sekunnin kohdalla jo tietää, että ne asiat, mitä ajatteli ottelusta, joko tapahtuvat tai eivät. Silloin pitää viestiä pelaajille mahdollisista muutoksista, Guardiola lisäsi.

Elettiin Guardiolan City-pestin ensimmäisiä kuukausia. Työ oli vasta alussa, mutta valmentajan visio selvä.

Hänelle jokainen siirto kentällä on osa pitkää jatkumoa. Hän tietää, mitä haluaisi nähdä ja on onnellisimmillaan silloin, kun se myös toteutuu.

Guardiola on toivonut jalkapalloon aikalisää ja ylimääräisiä vaihtoja, jotta voisi taktikoida enemmän.

Pelinappulat kentällä sekä keinot saada ne liikkumaan ja toimimaan mielensä mukaan ovat espanjalaisvalmentajan elämässä etusijalla. Siitä kielivät myös tulokset, sillä Guardiola on jo 48-vuotiaana jalkapallohistorian menestyneimpiä valmentajia.

Kuva: Getty Images

Kadehdittavan palkintokaapin huomoioiden Guardiola on silti kohdannut pestistä toiseen huomattavan paljon epäilyjä.

Hän oli poikkeuksellisen pedantti ja kunnianhimoinen Espanjan alasarjoihin.

Hän oli liian kokematon Barcelonan kaltaisen jättiseuran valmentajaksi.

Hänen pelitapansa ei toimisi Saksassa, missä voimakkaat ja fyysisesti vahvat pelaajat ratkoivat pelejä, eikä varsinkaan Englannissa, kamppailujalkapallon kehdossa.

Mutta aina hän on onnistunut.

Hän on jopa kuunnellut kriitikoita, mutta uskonut loppuun asti omaan ajatteluunsa. Guardiolalle valmentaminen on ollut paljon muutakin kuin käskyttämänsä edustusjoukkueen tulokset.

Hän on mullistanut kokonaisia seuroja.

Cruijffin jäljillä

Jos haluaa nautiskella jalkapallosta, kannattaa katsoa Barcelonan pelaamista. Jos haluaa ymmärtää jalkapalloa, kannattaa katsoa Sergio Busquetsin pelaamista. Yksinkertainen ohjenuora perehdyttää samalla Guardiola-opin perusteisiin.

Kun legendaarinen Johann Cruijff valmensi Barcelonaa, hän itse valikoi juuri Guardiolan joukkueensa kenties tärkeimpään rooliin. Parikymppinen espanjalainen istutettiin Barcelonan keskikentän keskelle koko joukon tirehtööriksi. Cruijff oli nähnyt Guardiolan pelaavan Barcelonan akatemiajoukkueessa ja ihastunut tämän ominaisuuksiin.

Siinä roolissa Guardiola auttoi Barcelonan jättimenestykseen niin Espanjassa kuin kansainvälisillä kentillä.

Lähes 20 vuotta myöhemmin hän oli itse Cruijffin kengissä. Yhteinen taival Busquetsin kanssa alkoi jo Barcelonan B-joukkueessa. Siellä tästä alkoi kasvaa Barcelonan pelin sydän.

Yhtä ainokaista kautta Barcelona B:ssä on pidetty Guardiolan valmennusidentiteetin muodostumisen kannalta ratkaisevana talvena. Hänelle se saattoi jo olla jokseenkin selkeä, mutta muu maailma alkoi kiinnittää huomiota nousevaan valmentajanimeen vasta tässä vaiheessa.

Reservijoukkueessa hän ansaitsi ne kannukset, joilla paikka edustusjoukkueen peräsimestä varmistui jo helmikuuhun mennessä.

Kuva: Getty Images

Guardiolaa leimaava pedanttisuus tuli selväksi varhain. Vaikka Barcelonan B-joukkue oli pudonnut sarjaporrasta alemmas Espanjan nelosliigaan, Guardiolan oli tunnettava jokainen vastus läpikotaisin. Hän luotsasi sarjan selvästi nuorinta joukkuetta, joka joutui kohtaamaan kovaotteisia ikämiehiä, mutta noudatti pääpiirteittäin samaa työskentelytapaa kuin myöhemmin Euroopan jättien valmentajana.

Hän puhalsi harjoituksissa pelin poikki toistuvasti näyttääkseen perusteellisesti, mitä tilanteessa tehtiin väärin. Hän kelasi videoita edestakaisin eritelläkseen, mistä hyökkäyksen rakentuminen kiikasti.

Epäilyksen hetkellä hän konsultoi Cruijffia, joka opasti suojattiaan erityisesti pukukopin hallinnassa. Guardiola asetti selkeät rajat sekä rankaisi kurittomuudesta ja laiskottelusta. Vaatimustaso oli korkealla, koska Barcelonan oman pojan päähän ei sopinut ajatus B-joukkueen hukkumisesta alasarjoihin – katalaanisydän vaati taistelua, Barcelonan nimen veroista menestystä.

Omistautuneisuus yhdistettynä hyviin tuloksiin tekivät Guardiolasta yllättävän nopeasti ykköskandidaatin myös Barcelonan edustusjoukkueen seuraavaksi valmentajaksi. Kun Frank Rijkaardin tulokset jättivät toivomisen varaa ja moni luottomies Cruijffia myöten suositteli Guardiolaa tehtävään, nousi hän katalaanijätin käskyttäjäksi reilun puolen vuoden valmennuskokemuksella.

Hän oli nähnyt tyylinsä toimivan ja saanut itsevarmuutta valmentajana. Miksi minkään pitäisi olla toisin, kun käytettävissä olisi vain vielä parempia pelaajia? Kaikki eivät tietenkään olleet yhtä mieltä valmentajana yhä tuntemattomasta valinnasta.

Epäilykset kuitenkin unohtuivat, kun Guardiolan Barcelona otti kaikki mahdolliset kilpailut pihteihinsä. Kolmen vuoden sisällä palkintokaappiin lisättiin kolme Espanjan-mestaruutta, kaksi Mestarien liigan voittoa, kaksi Espanjan cupin voittoa ja kaksi seurajoukkueiden maailmanmestaruutta.

Merkityksellistä syöttämistä

Guardiolan on helppo uuvuttaa itsensä.

Siksi hän piti Barcelona-pestinsä jälkeen kokonaisen välivuoden ja lähti julkisuutta – ja jalkapalloa – pakoon New Yorkiin. Silloin oli perheen vuoro saada hänen huomionsa.

Valmentajaa ympäröivät ihmiset nimittäin ovat tottuneet siihen, että yleensä tämän mielessä pyörivät vain työasiat.

Kerran Guardiola unohti tyttärensä musiikkiesityksen, koska oli niin uppoutunut seuraavan vastustajan otteluihin. Jotkut entiset pelaajatkin ovat kritisoineet häntä etäisenä ihmisenä, joka keskittyy enemmän pääkopassaan pyörivään shakkipeliin miettiessään pienimpiäkin taktisia yksityiskohtia.

Hänen pelaajiltaan vaaditaan runsain mitoin kärsivällisyyttä ja valmiutta sopeutua. Ne, joille ei yksinkertaisesti ole käyttöä, saavat jatkaa matkaa. Guardiola tietää, mitä ominaisuuksia hänen pelitapansa toteuttaminen vaatii.

Kuva: Getty Images

Guardiolan jalkapallon lähtökohtana on puolustamisen aloittaminen ylhäältä ja hyökkäämisen aloittaminen alhaalta. Iso osa pelaamisesta perustuu prässäämiseen eli pallollisen vastapelaajan painostamiseen sekä maalivahdin ja puolustuslinjan kautta käynnistettävään pelinrakenteluun.

Maalivahdilta vaaditaan peliälyä ja pallollisia taitoja, samoin toppareilta. Heihin hänellä on ollut tapana käyttää varsinkin pestiensä alkuvaiheessa paljon aikaa totuttaakseen joukkueensa erilaisiin paineen muotoihin. Päämääränä on saavuttaa ylivoimatilanteita, yleensä houkuttelemalla vastustaja yhdelle alueelle, jolloin muualta avautuu tilaa hyödynnettäväksi.

Manchester City on parhaimmillaan kirjauttanut tuhannen syötön otteluita, joissa se hallitsee palloa jopa 80 prosenttia ajasta.

Keinoja tämän saavuttamiseksi on havainnollistettu monin tavoin; syöttökolmioilla, lyhytsyöttöpelillä, Andres Iniestalla ja niin edelleen. Yhtä kiteytystä Guardiola on kuitenkin sanonut halveksuvansa: hänen filosofiansa summaaminen Cruijffin inspiroimaksi ja Espanjan maajoukkueen tunnetuksi tekemäksi "tiki-takaksi".

– Inhoan syöttelyä pelkästään syöttelemisen vuoksi. Se on merkityksetöntä. Palloa on syötettävä tarkoituksenmukaisesti, ei vain huvin vuoksi, Guardiola on sanonut Telegraphin (siirryt toiseen palveluun)mukaan.

Guardiolan tyylin sujuva toteuttaminen vaatii monen osa-alueen onnistumista. Hyviä vastaanottoja, oikea-aikaista liikettä, nopeita yhden tai kahden kosketuksen siirtoja, oikeanlaista peliasentoa.

Hän on valmis käyttämään tunti- ja päiväkausia keksiäkseen keinon, jolla jokin rakentelun osa-alue on toteuttavissa kaksi sekuntia nopeammin. Se on vastustajan linjojen murtamisen kannalta ratkaiseva ero.

Kuva: Getty Images

Ja mitä isommissa piireissä pyöritään, sitä tiukempia ovat hänen vaatimuksensa.

Barcelonan reserveissä vastustajien kartoittaminen vietiin ennennäkemättömän pitkälle. Manchesteriin saapuessaan Guardiola vaati kenttähenkilökuntaa leikkaamaan Cityn stadionin nurmen tarkalleen 19 millimetrin pituiseksi.

Seuraavaksi hän antoi tarkat ohjeet kentän kastelemiseen. Nurmi olisi pidettävä entistä kosteampana, jotta se pysyi liukkaana ja tukisi Guardiolan toivomaa syöttelyä. Joillekin tarpeetonta nipottamista, Guardiolalle ehdoton osa oman, voittavan kulttuurinsa istuttamista uuteen ympäristöön.

Se on hänelle jalkapallon suola. Pokaalit ovat palkinto toimivasta prosessista, mutta itse prosessi on kaikkein inspiroivinta.

– Tulos tekee tyytyväiseksi, koska pari seuraavaa päivää kohtaan vähemmän kritiikkiä. Eniten tyydystä saan kuitenkin siitä, miten pelaamme. Haluan tuntea, kuinka joukkue pelaa haluamallani tavalla, hän kuvaili Guardianille (siirryt toiseen palveluun)kaksi vuotta sitten.

Päätavoite Englannin ulkopuolella

Manchester City -prosessilla on vain yksi hyväksyttävä päämäärä. Se päämäärä ei ole hallita Manchesteria, vaikka se onkin seuralle tärkeää. Se ei ole myöskään Valioliigan hallinta.

Cityyn on pumpattu satoja miljoonia euroja, eivätkä seuran omistajat tavoittele "hyvää" menestystä. Cityn on dominoitava jalkapalloa, ennen kaikkea sen on voitettava Mestareiden liiga.

Cityn on noustava Euroopan valtiaaksi, mikään muu ei riitä.

Vielä joitakin vuosia sitten City-kannattajat olisivat ottaneet suurella ilolla vastaan vaikka yksittäisen kotimaan cup-kilpailun voitonkin. Nälkä kuitenkin kasvaa syödessä ja satsaukset ovat paisuttaneet odotukset pilviin.

Valioliigassa City on jo nyt poikkeuksellinen joukkue – ja Guardiola maineensa veroinen valmentaja. Viime viikonloppuna se voitti toisen peräkkäisen mestaruutensa. Suoritustasosta kertoo paljon se, että City ahnehti päättyneellä ja sitä edellisellä kaudella Valioliigan historian kaksi suurinta pistesaalista.

Lähin kilpakumppani Liverpool pelasi nyt unelmakauden, mutta joutui silti tyytymään kakkospaikkaan.

Lähtökohtaisesti mikään ei estä Guardiolaa johdattamasta Citya ensi kaudella jo sensaatiomaiseen triplaan. Kaikkein eniten hän kuitenkin haluaa voittaa seuran rahoittajille sen pokaalin, jonka vuoksi hänet todellisuudessa palkattiin.

Lue myös: