Suora

  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Ferrari on epäonnistunut auton kehitystyössä täysin – talli tarvitsee nopeasti isoja päätöksiä ja riskinottoa: "Pitää tapahtua ihmeitä, että tilanne vielä kääntyisi Ferrarin eduksi"

Yle Urheilun F1-asiantuntijan Jukka Mildhin mukaan Ferrarin on keskityttävä seuraavaksi auton muotoiluun. Henkilövaihdoksia hän ei tekisi.

Formula 1
Sebastian Vettel
Ferrarilla on edessään paljon töitä, jotta se pystyisi haastamaan tämän hetken ylivoimaisen ykköstallin Mercedeksen. XPB Images/AOP

F1-kausi uhkaa käydä tylsäksi Mercedeksen täydellisen hallinnan vuoksi. Mercedes on ottanut kaikista viidestä ensimmäisestä osakilpailusta kaksoisvoiton. Talli johtaa valmistajien MM-sarjaa jo 96 pisteellä Ferrariin nähden.

Mahalasku Ferrarilla on ollut melkoinen. Vielä talvitesteissä auto toimi loistavasti ja julkisuudessa alettiin sysätä ennakkosuosikin paineita punaisen tallin suuntaan. Alkukauden kilpailuissa Ferrari on kuitenkin näyttänyt jopa yllättävän hampaattomalta.

– Kun katsotaan piste-eroa kahden kärkitallin välillä, voidaan sanoa, että Ferrari on epäonnistunut täydellisesti. Nyt Red Bull tulee vielä mukaan kilpailuun. Se on iso, iso pettymys Ferrarille. Jokin on mennyt pieleen, Yle Urheilun F1-asiantuntija Jukka Mildh kommentoi Barcelonasta viidennen osakilpailun jälkeen.

Sebastian Vettel on yltänyt kahdesti kolmanneksi tähän mennessä. Charles Leclerc puolestaan on tuulettanut kolmossijaa kerran.

Barcelonassa, jossa myös talvitestit ajettiin helmi-maaliskuussa, Ferrari jäi kärkikolmikon ulkopuolelle, vaikka Vettel lähti kolmannesta ruudusta kisaan.

Sebastian Vettel
Clive Mason/Getty Images

Toki myös olosuhteet olivat täysin erilaiset kuin vielä muutama kuukausi sitten. Esimerkiksi lämpötila oli äitienpäivänviikonloppuna selvästi korkeampi kuin talvitesteissä.

Kaikki ei kuitenkaan mene olosuhteiden piikkiin. Ferrari on epäonnistunut autonsa kehityksessä. Formula 1 -autoja kehitetään kauteen tietyllä filosofialla, mutta sitä pitää pystyä tarpeen vaatiessa muuttamaan kesken kauden.

– Tässä Ferrarin pakka ja rivit eivät ole riittävän hyvät. Mersu taas pystyy olemaan siinä hyvinkin systemaattinen.

Ei henkilövaihdoksia, katse muotoon

Heikot tulokset verrattuna Mercedekseen painavat Ferrarilla.

– Onhan se siellä turhauttavaa, että he ovat noin pihalla. Kehityskäyrä on varsinkin Mersulla ollut todella kova.

Ferrari toi pikavauhtia uuden moottorin autoihinsa Barcelonaan. Tämä ei kuitenkaan tuonut vielä valtavaa hyppäystä tuloslistalla.

Barcelonan aika-ajoissa Vettel jäi paalupaikan napanneesta Valtteri Bottaksesta lähes sekunnin. Itse kilpailussa Ferrari-kuskeista nopeampi, Vettel, oli sunnuntain valtiasta Lewis Hamiltonia perässä reilut yhdeksän sekuntia.

Henkilövaihdokset kuulostavat todella tuhoavalta ajatukselta tässä vaiheessa. Toki se on mahdollista, mutta se rikkoo pakkaa.

Jukka Mildh

Mildh kokee, että moottorissa mentiin joka tapauksessa hieman eteenpäin. Se ei kuitenkaan yksinään riitä. Ferrari häviää tällä hetkellä hitaissa kaarteissa, ei niinkään moottoritehoissa ja suorilla. Tämän vuoksi kehitystyössä pitäisi seuraavaksi keskittyä muotoihin.

– Ferrarin auto ei ole ilmavirtausten osalta hyvä, ei läheskään Mersun tasolla. Kehitysprosessi pitää saada paremmaksi ja saada sitä eteenpäin.

Italialaistallissa tapahtui suuria muutoksia talvella, kun muun muassa Mattia Binotto otti Maurizio Arrivabenen paikan tallipäällikkönä. Mildh uskoo, että henkilömuutoksilla on ollut osin vaikutusta tähän kauteen. Tässä vaiheessa kautta hän ei kuitenkaan lähtisi vaihtamaan enää henkilöstöä.

– Henkilövaihdokset kuulostavat todella tuhoavalta ajatukselta tässä vaiheessa. Toki se on mahdollista, mutta se rikkoo pakkaa.

Kiireesti muutosten kimppuun

Vaikka takana on vasta viisi osakilpailua 21:stä, on Ferrarin saatava auto pian toimimaan paremmin, jotta se voi vielä haastaa Mercedestä.

– He varmasti yrittävät kiihdyttää kehitystyötä, mutta se ei käy hetkessä. Se vaatii isoja päätöksiä ja jopa riskinottoa tästä eteenpäin. Uskon, että Ferrari on siihen valmis, mutta nyt alkaa olla todella kiire, sillä piste-ero on jo niin suuri Mercedekseen. Pitää tapahtua ihmeitä, että tilanne vielä kääntyisi Ferrarin eduksi.

Mercedekselle ei juuri nyt löydy pysäyttäjää. Kausi on kuitenkin pitkä, minkä vuoksi Mildh ei ole vielä valmis julistamaan valmistajien sarjan voittajaksi Mercedestä.

– Moottoreita on aika vähän käytössä. Pitää olla tosi varma siitä, että moottorit kestävät. Teknisiä ongelmia voi tulla ja pieniäkin osia voi rikkoutua ihan turhasta syystä. Mitä tahansa voi tapahtua, mutta Mersu on todella vahvoilla tällä hetkellä.

Lue myös:

Heikko lähtö kostautui: Bottas jäi paalulta kakkoseksi, Hamiltonilta loistava ajo takaisin MM-sarjan kärkeen

Kytkinvika kaatoi Bottaksen kilpailun – nieleskeli pettymystä C Moren haastattelussa: "Tuntuu, että olisin ansainnut voiton"

Hamilton osoitti jälleen suuruutensa – Bottaksen kovuus punnitaan tosissaan jättipettymyksen jälkeen: "Uskoisin hänen olleen erittäinkin varma voitosta"

Räikkönen jäi ensimmäistä kertaa tällä kaudella pisteittä – kuittasi ajovirheensä kimimäisesti C Morella

Hamilton tykitti loistavalla lähdöllä kärkeen, Bottas jäi kakkoseksi myös turva-auton jälkeen uusintalähdössä – näin Barcelonan kisa eteni

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat