Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN
  • Urheiluruutu

Tässä on Leijonien ase USA:n kaatoon – HPK:n mestarivalmentaja myynyt ideansa Jaloselle: "Tuota vastaan vaikea puolustaa"

Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi listaa kolme tärkeintä pointtia maanantain USA-otteluun.

Jääkiekon MM 2019

1

TOP Kakko Hughes
AOP

Kaapo Kakko vastaan Jack Hughes

Jääkiekon MM-kisojen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomi kohtaa jääkiekon miesten MM-turnauksen alkusarjassa tänään Yhdysvallat. Ottelusta on ennakoitu maailman kahden parhaan vuonna 2001 syntyneen jääkiekkoilijan kaksintaistelua.

Suomen Kaapo Kakko ja Yhdysvaltojen Jack Hughes ovat NHL:n ensi kesän varaustilaisuuden kärkinimiä. On käytännössä varmaa, että New Jersey Devils varaa toisen heistä ykkösvuorolla.

Tilanne muistuttaa hieman kevättä 2016, jolloin Patrik Laine ja Auston Matthews kohtasivat MM-kisoissa ennen kesän varaustilaisuutta. Toronto varasi Matthewsin ensimmäisenä ja Winnipeg Laineen toisena.

Kakko on vienyt kaksikon kaksi edellistä suurta kohtaamista. Hän teki voittomaalin, kun Suomi kukisti USA:n alle 20-vuotiaiden MM-finaalissa tämän vuoden tammikuussa. Hughes sai ottelussa tililleen yhden syöttöpisteen. Kakko teki maalin myös viime vuonna alle 18-vuotiaiden MM-finaalissa, kun Suomi juhli maailmanmestaruutta. Hughes jäi ottelussa ilman tehopisteitä.

Kumpi on on tällä kertaa parempi?

– On ehkä vähän väärin verrata kahta huippuyksilöä toisiinsa tuollaisessa ottelussa. Mutta se on tämän lajin suola, että yksilöt nousevat framille tällä tavalla, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Kakko on tehnyt kahdessa MM-kisaottelussa viisi maalia. Hughes on vielä toistaiseksi ilman tehopisteitä.

Juujärvi sanoi jo lauantain Slovakia-voiton jälkeen, että Leijonat tarvitsisi onnistumisia muillekin kuin Kakolle.

– Suomelle olisi hyvä, että pystyisi nimenomaan joukkueena onnistumaan ja voittamaan.

2

Jukka Jalonen
Jussi Nukari / Lehtikuva

Moderni reagointilätkä vastaan yhteistyön jääkiekko

USA:lla on Leijonia vastaan näytön paikka. Joukkue hävisi avauspelinsä löysällä esityksellä Slovakiaa vastaan. Sunnuntain 7–1-voitto Ranskasta ei kertonut mitään joukkueen iskukyvystä huippumaita vastaan.

Leijonat saa vastaansa laadukkaita pelaajia, kuten yli sata tehopistettä NHL:ssä iskeneen Patrick Kanen ja erittäin taitavan Johnny Gaudreaun. On vielä vähän epäselvää, kuinka hyvin Yhdysvaltojen päävalmentaja Jeff Blashill saa nämä tähdet pelaamaan yhteen.

Suomi on voittanut MM-turnauksen alkusarjassa Kanadan ja Slovakian.

Juujärven mukaan maanantaina ovat vastakkain löyhästi organisoitua modernia reagointilätkää pelaava USA ja saumattomaksi hiottua yhteistyön jääkiekkoa pelaava Suomi.

– USA pelaa löysillä raameilla reagointikiekkoa huippuyksilöillä. Suomen Jukka Jalosen tyyli on enemmän organisoitua flow-jääkiekkoa. Jalosella on rakenne keskiössä, mutta hän on oppinut antamaan reagoinnille tilaa siinä rakenteessa, Juujärvi sanoo.

Jalonen ei halua peluuttaa niin sanottua "luomulätkää", mutta hän on ottanut apuvalmentajiltaan Mikko Mannerilta ja Antti Pennaselta modernin tempolätkän elementtejä pelitapaansa.

MM-kisoissa uutena elementtinä Leijonien pelaamiseen on tullut päätypelaaminen, joka oli yksi Pennasen valmentaman HPK:n mestarijoukkueen tavaramerkeistä.

– Etenkin Slovakiaa vastaan Suomi käytti hyökkäyksissä päätyä hyödykseen. Se oli sitä HPK:n tyyliä, että puolustajat löivät kiekon ränniin tai laukoivat ohi, Juujärvi sanoo.

Päätypelaamisessa on tarkoitus hyödyntää hyökkäysalueen tilaa syvyyssuunnassa.

– Jalonen on selkeästi ostanut syvyyssuunnan tilan käytön Pennaselta. Syvyyssuunnan jauhaminen voi olla iskun paikka USA:ta vastaan. USA:n viiskko tuijottaa aika paljon kiekkoa ja juoksee kiekon perässä. Tällä tavalla Leijonat voi pakottaa USA:n juoksemaan ja seuraamaan kiekkoa.

– Kärppiä valmentava Manner huomasi varmasti SM-liigan finaaleissa, kuinka vaikeaa tuota vastaan on puolustaa.

Kaapo Kakon 3–2-voittomaali Slovakiaa vastaan syntyi osittain tällaisen pelaamisen seurauksena. Loppusilaus oli toki Kakon yksilösuorituksen ansiota.

3

TOP Kristian Kuusela
Kristian Kuusela kulki pitkän tien jääkiekkoilija ennen kuin paikka Leijonissa aukesi. AOP

Suomen kokoonpanomuutokset

Kaksi ensimmäistä MM-ottelua katsomosta seurannut Kristian Kuusela oli nostettu sunnuntain harjoituksissa Leijonien ykkösylivoimaan Arttu Ilomäen tilalle. Kaikesta päätellen 36-vuotias Kuusela debytoi MM-tasolla Yhdysvaltoja vastaan.

Suomen hyökkäysketjut pysyivät harjoituksissa kuitenkin salassa, joten tässä vaiheessa voi vain spekuloida, millaiset hyökkäyskolmikot maanantain ottelussa nähdään.

– Nyt todennäköisesti haetaan ylivoimaan ja kolmoskenttään optimikokoonpanoa ja kahteen ensimmäiseen kenttään lisää ratkaisijoita, Juujärvi pohtii.

– Nelosketju (Jere Sallinen-Juho Lammikko-Marko Anttila) on sellainen, johon ei kannata sohia pitkällä tikullakaan. Kärkikentissä kaikki ei ole osunut vielä kohdalleen.

Juujärven mukaan kokoonpanomuutokset kertovat myös Leijonien valmennusjohdon valmistautumisprosessista. Erilaisia vaihtoehtoja on mietitty erilaisiin tilanteisiin valmiiksi.

Kuuselan nosto ykkösylivoimaan on tästä hyvä esimerkki.

– Koko syksy ja talvi on ollut EHT:llä tuupertamista ylivoiman suhteen, mutta kolmessa viime pelissä on alkanut tapahtua. Silti siihen uskalletaan hakea lisää tehoja.

Kuuselan nousu kokoonpanoon on tärkeä myös henkisessä mielessä.

Suomi leimasi kaikkien pelaajien kisapassit ennen ensimmäistä ottelua, mikä tarkoitti sitä, ettei lisävahvistuksia haluttu odottaa kesken kisojen. Se on tiivistänyt Leijonien joukkuetta.

Jalonen on sanonut haluavansa kierrättää pelaajia. Jos ja kun Kuusela on kokoonpanossa maanantaina, kaikki Suomen kenttäpelaajat ovat saaneet pelata kolmessa ensimmäisessä ottelussa.

– Jos materiaalista halutaan paras irti, varaukseton luottamus on oikea tapa lähestyä noita pelaajia, Juujärvi sanoo.

Suomi kohtaa Yhdysvallat jääkiekon MM-kisojen A-lohkon ottelussa maanantaina klo 17.15.

Lue myös:

Kaapo Kakko kerää kehuja myös rapakon takana – tehopisteittä turnauksessa jatkava pahin kilpakumppani kuittaa vertailun: "En mieti draftia niin paljon"

Yhdysvallat ryöpytti Ranskaa – Kaapo Kakon kovin kilpakumppani jatkaa turnauksessa tehopisteittä

Leijonien MM-turnaus on alkanut sensaatiomaisen hyvin – yksi ongelma on unohtua kaiken hehkutuksen keskellä

Tv-kuvissa näkynyt kiroilu kertoo kaiken tarvittavan Kaapo Kakosta – asiantuntija vertaa Saku Koivuun ja Patrik Laineeseen: "Harvalla pelaajalla vastaavaa vimmaa"

Käsittämätöntä! Vasta 18-vuotias Kaapo Kakko teki hattutempun – ratkaisi yksin voiton Leijonille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme