1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Carolinan erikoistilannepelaaminen näivettää haaveet voitoista – Hurricanesin suomalaiskaksikko kohautti olkiaan: "En ole huolissani"

Carolinan erikoistilannepelaaminen ei anna joukkueelle mahdollisuutta voittaa.

Teuvo Teräväinen haluaisi päästä maalintekoon. Kuva: Getty Images

BOSTON. Vaikka jääkiekkoa pelataan edelleen pääosin viidellä viittä vastaan, erikoistilannepelaamisen merkityksestä ei puhuta etenkään pudotuspelien aikaan suotta. Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen Carolina Hurricanes on menestynyt NHL:n pudotuspeleissä toistaiseksi viidellä viittä vastaan pelaamalla, mutta nyt ongelmat erikoistilanteissa ovat alkaneet aidosti satuttaa joukkuetta.

Carolina on ajautunut tilanteeseen, jossa lähes jokainen vihelletty jäähy aiheuttaa joukkueelle valtavan stressitilan.

Hurricanesin tapauksessa on vaikea sanoa, kumpi sakkaa tällä hetkellä pahemmin, yli- vai alivoimapelaaminen. Ylivoimalla se on onnistunut tämän kevään aikana vain viisi kertaa 45 yrittämällä. Noin kymmenprosenttinen ylivoimapeli ei tavallisesti lupaa joukkueelle hyvää.

Carolina paneutui ylivoimapelaamiseen Islanders- ja Boston-sarjojen välissä, mutta merkittävää muutosta ei ole paikoittaisesta hyvästä kiekonliikuttelusta huolimatta ollut näkyvissä. Ei, vaikka koostumuksiakin muutettiin. Sunnuntaina tarjolla oli Carolinan pudotuspelien heikointa ylivoimapelaamista.

Kiekon alueelle vieminenkin saa tällä hetkellä Carolinan hengästymään.

Peli-ilo hukassa

Samaan aikaan turhautuminen on alkanut nostaa päätään ja yhä useammin pelaajat luistelevat ylivoimapelien jälkeen vaihtoon itselleen tiuskien. Ongelmat ylivoimassa ovat alkaneet vaikuttaa myös muuhun pelaamiseen. Jatkuvat vaikeudet tärkeillä hetkillä tuntuvat imevän joukkueesta kaiken peli-ilon.

– Totta kai se turhauttaa ja näkyy sitten muutenkin. Kun saat vastuuta ylivoimalla, kiekko pitäisi laittaa maaliin. Onhan siinä tietty paine laittaa se kiekko pussiin. Oli meillä siellä joku hyvä pyöritys, mutta ei se paljon lämmitä, jos et saa kiekkoa maaliin, Teräväinen totesi Yle Urheilulle Bostonissa.

Kuin kruunuksi ongelmille Boston on usein rankaissut Carolinaa välittömästi jäähyt tapettuaan. Sunnuntaina Bruins iski kolme maalia välittömästi Carolinan ylivoimapelien jälkeen.

– En näe, että ylivoimapelaaminen on nyt meidän suurin murhe. Totta kai meidän pitää olla parempia siinä, mutta enemmän tässä on nyt kyse muusta pelaamisesta – sellaisesta meidän omasta työteliäästä pelistä. Mutta varmasti me erikoistilanteitakin käydään läpi, totesi puolestaan Sebastian Aho.

Sebastian Aho. Kuva: Getty Images

Eikä Boston ole antanut armoa Carolinalle myöskään omien ylivoimiensa aikana. Yli 30 prosentin tehoilla läpi pudotuspelien toiminut Bruins-ylivoima iski sunnuntaina kahdesti kahdella yrittämällä. Konferenssifinaalien toinen osa oli jo viides peräkkäinen ottelu, missä Carolina antoi vähintään yhden ylivoimamaalin vastustajalle.

Ja tämä on ollut Carolinan tarina läpi kevään.

"En ole huolissani"

Islanders-sarjan ykkösottelun jälkeen Carolina on joutunut alivoimalle viisitoista kertaa ja antanut näissä peräti seitsemän maalia. Noin 55 prosentin alivoimapeli on sanalla sanoen luokatonta.

– En ole siitä huolissani, Aho heitti ilmeenkään värähtämättä.

Huolissaan kannattaisi ehkä olla, tai ainakin pysyä pois jäähyaitiosta. Tosin sunnuntaina Carolina otti ainoastaan kaksi jäähyä, mutta sekään ei auttanut, sillä omissa kolisi molemmilla kerroilla. Tavallisesti hyvä alivoimapeli on indikoinut NHL:n pudotuspeleissä menestystä ylivoimaa enemmän.

Bruins on kurittanut kahdessa ottelussa Carolinaa neljästi seitsemällä yrittämällä. Carolinan Suomi-pojat eivät kuitenkaan ole huolissaan.

– En minä nyt tiedä, onko se alivoima meille niin vaikeaa ollut. Bostonilla on hyvä ylivoima, emmekä me ole vielä löytäneet lääkkeitä siihen. Pienestä nämä jutut ovat joskus kiinni. Pitää videolta katsella, mikä siellä meni pieleen, Teräväinen muotoili.

Sarjan voi toki voittaa tasaviisikoinkin, mutta rehellisyyden nimissä, kovavireistä, ja paperilla laadukkaampaa, Bostonia vastaan se epätodennäköistä. Vähintäänkin toiseen erikoistilanneosa-alueeseen olisi saatava jokin tolkku. Etenkin, jos omissa kolisee joka toisella alivoimalla, ylämäestä tulee liian raskas.

Toisaalta huippuvireisen Raskin ohittamisen voisi kuvitella olevan helpompaa ylivoimalla.

– Jos tiedettäisiin, mitä pitää muuttaa tai vaihtaa, niin varmasti vaihdettaisiin. Ei se kuitenkaan ole aina niin yksinkertaista. Emme ole saaneet pomppuja nyt, Teräväinen totesi lopuksi.

Sarja jatkuu Suomen aikaan keskiviikkoyönä Raleighissa, Carolinassa.

Lue myös:

Tuukka Raskin lahjamaali ei Teuvo Teräväistä juuri lohduttanut, mutta Carolina-hyökkääjä lupasi silti Boston-vahdille kiitoskaljat: "Aion tietenkin lunastaa sen!"

Carolina vailla mahdollisuuksia Bostonissa – Teräväiselle lohtumaali

Kommentti: Rask laittaa vastustajalle valtavan paineen – Carolina on sunnuntaina pakkovoiton edessä

Sharksin hyökkääjätähdet kovassa vireessä – San Jose otti ensimmäisen kiinnityksen konferenssimestaruuteen