1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

Kommentti: Erikoistilannepelaaminen imee Carolinasta kaiken elämän – Toivoa silti on, mutta Boston tuskin sulaa

Paljon korjattavaa, vähän aikaa, toteaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä Carolinan ongelmista.

Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen erikoistilannepelaaminen kaipaa lisää iskua. Kuva: AOP

BOSTON. NHL:n itäisen konferenssin toisesta loppuottelusta tuli sunnuntaina se kuuluisa punatulkkujen verilöyly. Boston Bruins laittoi Sebastian Ahon ja Teuvo Teräväisen edustaman Carolinan sellaiseen mankeliin, että äitiä saattoi osalla Hurricanes-pelaajistaa tulla äitienpäivänä ikävä.

Tappio itsessään ei toki ole maailmanlopun asia, mutta tapa, jolla Carolina Bostonissa kahdesti hävisi, herättää suuren huolen.

Boston on riisunut Carolinan sen pelillisistä vahvuuksista vakuuttavalla tavalla. Avausottelun toista erää lukuun ottamatta Carolina ei ole pystynyt pelaamaan sarjassa vahvuuksillaan käytännössä lainkaan. Aktiivinen ja aggressiivinen karvaus- ja riistopeli loistaa poissaolollaan. Bostonin nopea ja tarkka kiekonliikuttelu on ollut toistaiseksi myrkkyä Carolinalle.

Silti huolestuttavinta on, miten Carolina satuttaa tällä hetkellä itse itseään. Luokaton alivoimapeli ja surkea ylivoimapeli yhdistettynä jäähymääriin sekä keskinkertaiseen maalivahtipeliin on ollut Hurricanesille myrkyllinen yhdistelmä. Tuntuu, että etenkin ongelmat erikoistilanteissa imevät Carolinasta tällä hetkellä kaiken elämän.

Carolina ollut vastaavassa tilanteessa kerran aiemmin tänä keväänä

On erittäin epätodennäköistä, että joukkue, joka pelaa 10 prosentin ylivoimapeliä ja noin 70 prosentin alivoimaa, voittaa tämän hetken Boston Bruinsia neljää kertaa ottelusarjassa. Sunnuntain jälkeen Carolina on päästänyt vähintään yhden ylivoimamaalin viidessä ottelussa peräjälkeen.

Islanders-sarjan avausvoiton jälkeen Carolinan alivoimapeli on operoinut reilun 50 prosentin tehoilla. Tällaiset luvut ovat hirvittäviä, ja joukkue tietää sen.

Toki Carolina on ollut vastaavassa tilanteessa jo kerran aiemmin tänä keväänä. Se hävisi kaksi ensimmäistä ottelua Washingtonissa avauskierroksella ja sai vielä viitosottelussa kunnon selkäsaunan (6–0), mutta nousi silti voittoon sarjassa. Hyvät kokemukset historiasta antavat ehkä uskoa, mutta Boston ei ole Washington.

Boston on hirmuisessa lyönnissä juuri nyt, joten Carolinan urakka on melkoinen.

Bostonin maalivahti Tuukka Rask. Kuva: AOP

Boston on mestarikaliiberin joukkue, joka operoi uskomattoman leveällä rintamalla. Sunnuntain osumista kolme tuli kolmospakkiparista. Bruinsin sunnuntain pelaajista ainoastaan Brandon Carlo ei ole vielä tänä keväänä onnistunut maalinteossa. Bostonilla on liigan kuumin maalivahti, paras ylivoimapeli, viidenneksi paras alivoimapeli ja niin edelleen.

Lisäksi Bostonin avainpelaajat ovat olleet toistaiseksi aivan eri planeetalta kuin Carolinan vastaavat.

Sunnuntain tappio saattoi siis olla enemmän kuin yksittäinen tappio ottelusarjassa. Carolinan uskoa koetellaan nyt todenteolla, koska ongelmia on monta ja vastassa joukkue, joka ei anna yhtään siimaa. Parhaiten tämä näkyy maalivahtipelissä, missä Tuukka Raskin huima vire laittaa valtavan paineen Carolinan niskaan.

Siinä, missä Mrazek suli sunnuntaina pahoin, Raskilta ei heru mitään ilmaiseksi. Ei ainakaan silloin, kun otteluita ratkotaan. Sanotaan Carolinan kopista mitä tahansa, tämä on osa-alue, joka nakertaa joukkueen uskoa ja moraalia rotan lailla.

Sarja on kesken ja kaksi seuraavaa peliä pelataan Raleighissa, joten Carolinalla on edelleen toivoa. Jotain merkittävää on tapahduttava Carolinan pelaamisessa ja nopeasti, jos se mielii nousta kamppailemaan sarjan voitosta. Jäähyt pois, erikoistilannepelaaminen kuntoon, Bostonin ykkösketju kuriin, Raskin vireeseen ratkaisu ja niin edelleen.

Nuoren ja kokemattoman Carolinan lautasella on tällä hetkellä valtavasti asioita. En ole meteorologi, mutta nyt saattaa Hurricanesin Raleighiin synnyttämä myrsky olla laantumassa.

Lue myös:

Carolinan erikoistilannepelaaminen näivettää haaveet voitoista – Hurricanesin suomalaiskaksikko kohautti olkiaan: "En ole huolissani"

Carolina vailla mahdollisuuksia Bostonissa – Teräväiselle lohtumaali

Kommentti: Rask laittaa vastustajalle valtavan paineen – Carolina on sunnuntaina pakkovoiton edessä

Sharksin hyökkääjätähdet kovassa vireessä – San Jose otti ensimmäisen kiinnityksen konferenssimestaruuteen