Suora

  • Parayleisurheilun MM, seitsemäs kilpailupäivä
  • Seitsemäs kilpailupäivä
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Vastustaja nälvi Adamia pelin ajan tämän sairaudesta, Robinille ei löytynyt sairaalassa esikuvia – nyt heillä on MM-sensaatio Kaapo Kakko

Diabetesta sairastavat junioriurheilijat ja heidän vanhempansa kertovat, millainen merkitys jääkiekkoilija Kaapo Kakon menestyksellä on.

Jääkiekon MM 2019
Kaapo Kakko
Kaapo Kakon menestys MM-kisoissa on tuonut itsevarmuutta myös muille diabetesta sairastaville junioriurheilijoille. AOP

Turkulainen Robin Heinonen oli 11-vuotias, kun hän sairastui tyypin 1 diabetekseen. Hän pelasi TPS:ssa kilpaa jääkiekkoa ja uutinen oli shokki.

– Kyllä sitä mietti kaikennäköistä. Tulenko pärjäämään ja selviänkö elämässä ja jääkiekossa, nyt 16-vuotias Robin Heinonen kertoo.

Isä Ari Heinonen pyysi sairaanhoitajilta nimiä, ketkä diabeetikot pelasivat jääkiekkoa ammatikseen.

– Sairaanhoitajat etsivät ja etsivät. Ulkomailta löytyi joku vanha patu, jonka nimeä me emme edes tunteneet, Ari Heinonen sanoo.

Tilanne näytti aika toivottomalta.

Vasta myöhemmin selvisi, että NHL:ssa pelaavalla Max Domilla ja MM-kisoissa sensaatiomaisesti pelanneella Kaapo Kakolla on diabetes. Ja on muitakin. Etenkin nuoret diabeetikot ovat nykyään aktiivisia kilpaurheilussa.

– Poikani on vuoden nuorempi ja sai puoli vuotta aikaisemmin diagnoosin kuin Kaapo. Poikani on myös käynyt TPS juniorijääkiekkopolun läpi. Ne haasteet, jotka sairaudessa on voitettavana, on se suurin juttu. Pelaaminen on sitten jo helppoa, Ari Heinonen sanoo.

Robin Heinonen pelissä
Robin Heinonen kuvattuna silloin kun hän edusti TPS:iä.Marianna Nikoskelainen

Kakko antaa tuhansille diabetesnuorille ja -lapsille esimerkin.

– Se tuo uskoa omaan tekemiseen, kun tietää, että on olemassa muitakin kiekkoilevia diabeetikkoja, Robin Heinonen sanoo.

Vertaistukiryhmä iloitsee

Kaapo Kakko kertoi vasta Gluteeniton elämä -lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että hänellä on tyypin 1 diabetes ja keliakia. Kun Kakko teki MM-kisoissa Slovakia-pelissä hattutempun, diabetesvanhempien vertaistukiryhmä Facebookissa oli revetä liitoksistaan kannustavista kommenteista.

– Kakon menestys osoittaa jokaiselle sairastuneelle ja heidän vanhemmilleen, ettei diagnoosin tarvitse merkitä luopumista tärkeistä harrastuksista. Koen, että meidän tapauksessa nimenomaan harrastaminen "pakottaa" pojan huolehtimaan itsestään, sanoo rovaniemeläinen Jenni Hämäläinen, jonka nuori pelaa jääkiekkoa.

Myös kiekkojuniorin äiti Laura Muttonen-Laakso kiittää.

– Kakko antaa mahdollisuuden ja uskallusta muille diabeteslapsille harrastaa ja kokeilla rajoja. Siitä vanhemmat ja lapset oppivat parhaiten.

Välipaloja, mittauksia ja insuliinia

Tyypin 1 diabeteksessa haima ei tuota insuliinia, vaan se pitää pistää tai annostella insuliinipumpusta. Sairaus on parantumaton ja vaatii jatkuvaa verensokerin seurantaa.

Kova treeni laskee verensokeria, joten urheileva diabeetikko tarvitsee välipaloja ja ruokavalioon pitää kiinnittää huomiota.

Tästä syystä diabeetikon urheilijan ura vaatii huolellisuutta ja paljon työtä paitsi nuorelta myös perheeltä.

Ari Heinonen poikansa Robinin kanssa
Ari Heinonen oli alkuun mukana poikansa Robinin peleissä huoltajana. Heinosten perhealbumi

Ari Heinonen kiittää sitä, että sai alkuvuosina mennä pelaaja-aitioon ja pukukoppiin. Robin Heinoselta piti mitata verensokeri pelissä vaihtojen välillä ja erätauolla. Muutama vuosi sitten ei ollut sensoria, vaan lukema piti ottaa sormenpäästä.

– Olin ylimääräisenä huoltajana. Pukukoppi on yleensä sellainen man cave, ettei sinne ole asiaa ulkopuolisilla, mutta sain tehtyä sopimuksen seuran kanssa.

Ari Heinonen oli myös joukkueen joukkueenjohtaja ja bussikuski, jotta hän oli aina saatavilla huolehtimaan poikansa sairaudesta. Pelimatkoilla hän mittasi poikansa verensokereita öisin, jotta tämä sai nukkua.

Urheilu auttaa hoidossa

Kilpaharrastus vaati paljon töitä, mutta isä tekisi saman uudestaan. Urheilu on hyvä lääke diabetekseen insuliinihoidon tueksi, koska se auttaa pitämään verensokerit kurissa.

Osa sairastuneista haluaa kieltää sairauden teini-iässä ja siihen voi liittyä häpeää tai katkeruutta. Itsetunnolle tekee hyvää, että saa onnistumisen kokemuksia urheilussa.

Sairaus ei ole ensimmäinen asia, mitä Robin Heinonen kertoo uusille joukkuekavereille.

Robin Heinonen pelasi TPS:n paidassa
Robin Heinonen pelasi aiemmin TPS:n paidassa.Marianna Nikoskelainen

Urheilu auttaa myös fyysisesti.

– Urheilu polttaa yläsokereita pois ja tuo ryhtiä diabeteksen hoitoon. Isänä näen, että kiekko pelasti pojan ja oli henkireikä. Kun pelissä voittaa vielä sairautensa, siitä tulee henkilökohtaista, Ari Heinonen sanoo.

Vähitellen poika alkoi huolehtia itse diabeteksesta ja isä jäi taustalle.

Robin Heinonen pelaa nyt Kiekko-67:ssa. Hänellä on kesällä kolmet treenit ja peli viikossa.

Vaikka kiekosta ei ehkä tule ammattia, hänen mukaansa se sopii hyvin diabeetikolle.

– Jos verensokeri ei tahdo muuten laskea, liikkumalla se tulee alas.

Vastustaja huuteli pelin ajan

Kevään välieräpeleissä Adam Larsson joutui kuuntelemaan koko pelin ajan vastustajan huutelua siitä, että hän on diabeetikko. 13-vuotias Larsson on pelannut TPS:ssa ja pelaa nyt VG:ssä kilpasarjaa.

Äiti Niina-Susanna Larsson kertoi pojalleen, että Kaapo Kakolla on sama sairaus.

– Silloin se tieto selkeästi tsemppasi häntä enemmänkin taputtamaan itseänsä olalle ja kääntämään tilanteen positiiviseksi kuin märehtimään sitä, että häntä oli haukuttu. Ehkä toista otti päähän, kun "sairas" lapsi suoriutuu niin hyvin, äiti kertoo.

Adam Larsson
Adam Larsson viime vuonna pelimatkalla Riikassa. Larssonin perhealbumi

Adam Larsson sairastui kuusivuotiaana. Hän on pelannut kiekkoa kolmivuotiaasta.

Nuorukainen kertoo, että hänellä on 7–10 treenit viikossa. Neljänä aamuna on treenit. Adamilla on letkuton insuliinipumppu Omnipod ja jatkuvaan glukoosinseurantaan Dexcomin sensori.

– Ennen treenejä pitää syödä välipala tai illallinen. Pistän pumppuun insuliinin madalluksen tai sen pois päältä.

Joka aterialla Adam Larssonin pitää laskea itse hiilidydraattien määrä grammoina ja annostella insuliinia sen mukaan. Hän hoitaa äitinsä mukaan tunnollisesti sairauttaan, mistä perhe on ylpeä.

Urheilu auttaa pitämään verensokerit hyvänä.

Kakko on esikuva

Adam Larsson haaveilee NHL:stä ja hänellä on siihen suunnitelma. Hän yrittää päästä Ruotsiin tai Norjaan kiekkokouluun ja sitä kautta kehittyä pelaajauralla.

– Jos menen Ruotsiin, voin mennä yksin, Norjaan lähtee joku perheestä, hän sanoo.

Äiti Niina-Susanna Larsson sanoo, että asiasta on puhuttu, mutta valmiita vastauksia ei ole. Yrittäjäperheellä on Ruotsissa sukulaisia.

Äiti luottaa myös siihen, että diabeteksen hoito kehittyy.

– Dexcomilla voi jo nyt seurata verensokereita etänä, vaikka toinen olisi Kiinassa. Odotamme Dexcomin ja Omnipodin keinohaimaversiota eli sellaista laitetta, missä laitteet keskustelevat keskenään bluetoothilla eikä näin ollen tarvitse tehdä mitään manuaalisesti.

Kaapo Kakko esikuvana luo uskoa siihen, että mikään ei ole mahdotonta ja haaveita pitää jahdata.

– Vielä kun hän on niin hyvä kuin olla ja voi, Adam Larsson sanoo.

Äiti on samaa mieltä.

– On mielekästä, kun ei tarvitse hakea esimerkkejä Yhdysvalloista. Sairaus ei ole este eikä hidaste.

Suomi kohtaa Yhdysvallat jääkiekon MM-kisojen A-lohkon ottelussa maanantaina klo 17.15.

Lue lisää:

Kaapo Kakko on kirjoittanut nimensä kiekkomaailman tietoisuuteen isoilla kirjaimilla – ”Mikään ei enää yllätä hänen kohdallaan”

MM-sensaatio Kaapo Kakko on rakastanut esiintymistä lapsesta asti – nämä ominaisuudet tekevät hänestä poikkeuksellisen

Kaapo Kakko kerää kehuja myös rapakon takana – tehopisteittä turnauksessa jatkava pahin kilpakumppani kuittaa vertailun: "En mieti draftia niin paljon"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat