Kaapo Kakko on kirjoittanut nimensä kiekkomaailman tietoisuuteen isoilla kirjaimilla – ”Mikään ei enää yllätä hänen kohdallaan”

Kaapo Kakko on noussut kiekkoa seuraavan yleisön tietoisuuteen viimeistään kuluvan kevään MM-kisoissa. 18-vuotiaan teinisensaation menestyksen taustalla on vahva kilpailuvietti ja kyltymätön paremmuuden tavoittelu.

Jääkiekon MM 2019
Kaapo Kakko
Jussi Nukari / Lehtikuva

TURKU. 20 vuotta juniorikiekossa mukana ollut TPS:n valmennuspäällikkö Sami Aaltonen on nähnyt urallaan monia lupauksia. Aaltonen muistaa yhä sen hetken, kun hän näki Kaapo Kakon ensimmäistä kertaa kaukalossa.

– Hänestä jäi mieleen yksilötaidot. Kaapo on luontainen pihapelien pelaaja. Silloin kun hän Kiekko-67:stä TPS:aan siirtyi, hänen kikkailunsa kiekon kanssa oli silmiinpistävää. Tietyt motoriset taidot voivat olla geeneissä tai tulleet pelaamisensa kautta, mutta Kaapolla on valtava into pelata peliä, Aaltonen kertoo.

Kaapo Kakkoa on kuvailtu pelivalmiiksi hyökkääjäksi, jota ei hirvitä kovassakaan paikassa. Uransa varrella Kakko on pystynyt nostamaan tasoaan aina, kun sitä on vaadittu. 16-vuotiaana hän haisteli jo ensimmäisen kerran liigatuulia, mutta pelasi vielä tuolloin pääosin A-junioreissa, jossa vastaan asettui neljäkin vuotta vanhempia pelaajia. Vuotta myöhemmin hän löi itsensä läpi liigaympyröissä tehden 45 runkosarjan ottelussa 22 maalia ja antoi 16 maalisyöttöä.

– Hän haluaa oppia ja ennen kaikkea kyky oppia on aivan uskomattomalla tasolla. Vaikka vastassa on ollut kolmekin vuotta vanhempia pelaajia, on hän aina pystynyt pelaamaan omilla vahvuuksillaan.

– Kaapon henkiset ominaisuudet ovat huikeat ja hän pystyy ratkaisemaan pelejä, puhutaan sitten kotoisista liigaotteluista tai nyt käynnissä olevista MM-kisoista, pitkään Kakon edesottamuksia seurannut TPS:n valmennuspäällikkö Mika Suoraniemi kertoo.

Turkulaisseurassa havaittiin Kakon poikkeuksellisuus tämän pelatessa A-junioreissa. Vaikka ikää ei ollut mittarissa kuin 16 vuotta, oli hän silti sarjan johtavia pelaajia.

– Viimeistään siinä vaiheessa ei kenelläkään ollut epäselvyyttä miehen kyvyistä, kun tällä kaudella näki, miten nopeasti hän pystyi omaksumaan miesten pelin tason. On sarjataso mikä tahansa, on hän pystynyt ottamaan tarvittavan askeleen eteenpäin. Kaapo on aina ollut lahjakas ja ollut myös esimerkillinen muille siinä suhteessa, miten hän tekee töitä kehittymisensä eteen, Suoraniemi sanoo.

Se, että Kaapo Kakkoa voidaan pitää maailmanluokan lahjakkuutena, on selvinnyt kunnolla vasta parin viime vuoden aikana.

– Sellaiset pelaajat ovat aika harvassa, jotka pystyvät TPS:n kokoisessa seurassa pelaamaan jo 10–12-vuotiaiden sarjoissa kaksi vuotta nuorempana. Joissain pienemmissä seuroissa se voi olla mahdollista, Aaltonen sanoo.

Ihannevalmennettava

Kaapo Kakkoa kuvaillaan myös ihanteelliseksi valmennettavaksi. Hän tekee töitä esimerkillisesti, mutta osaa tarvittaessa haastaa valmentajaansa. Kakko haluaa ja vaatii roolia joukkueesta, sillä hän haluaa olla kentällä, kun otteluita ratkaistaan.

– On ollut hienoa nähdä matkan varrella, että valmentajat ovat uskaltaneet antaa hänelle isoa roolia. Ensin Kalle Kaskinen TPS:n liigajoukkueessa ja siellä tuli tulosta, sitten valinta U20 MM-kisoihin, jossa sielläkin syntyi tulosta ja nyt sitten viimeisimpänä Jukka Jalonen antaa vastuuta aikuisten MM-kisoissa, Suoraniemi iloitsee.

Kakko on saanut myös jonkin verran “poikkeuskäsittelyä” TPS:ssa. Hänelle muun muassa räätälöitiin vuosi sitten fysiikkaharjoitteluohjelma, johon hän sai henkilökohtaista opastusta fysiikkavalmentaja Timo Koljoselta.

– Pelaaja itse on tehnyt sen, mitä hän tänä päivänä on. Varmasti matkan varrella on ollut useita valmentajia, jotka ovat pystyneet pienillä tipseillä auttamaan ja tukemaan Kakkoa, Suoraniemi toteaa.

– Kaapo kasvaa ja kehittyy sitä mukaa, mitä kovempaan paikkaan hänet laitetaan. Se erottaa hänet keskivertopelaajasta. Hänellä on valtava saavuttamisen tarve ja kilpailijaluonne. On myös silmiinpistävää, että ei ole väliä ollaanko pururadalla vai kaukalossa, on hänellä valtava tarve olla paras ja tehdä vielä paremmin asiat kuin valmentaja vaatii, Aaltonen jatkaa.

Murhaava alku ei yllätä

Nuori hyökkääjä on kirjoittanut itsensä kiekkoa seuraavan yleisön tietoisuuteen isoilla kirjaimilla. Viisi maalia kahdessa MM-ottelussa on niin kova näyttö keneltä pelaajalta tahansa, että se ei jätä ketään kylmäksi. Pitkään Kakon uraa seuranneet valmennuspäälliköt eivät kuitenkaan ole tästä kovinkaan yllättyneet.

– Hänen kohdallaan mikään ei enää yllätä. Kakko on pystynyt jo yllättämään jo niin monesti. On huikeaa nähdä mihin kaikkeen hän vielä pystyy. Varmasti nyt koko kiekkomaailma tietää kuka on Kaapo Kakko, Suoraniemi sanoo.

Kakko saa monesta suunnasta osakseen suitsutusta ja ylistystä. Pitkään hänen kehitystään seuranneet ja siihen vaikuttaneet valmennuspäälliköt eivät kuitenkaan osaa suoralta kädeltä sanoa Kakon selviä kehityskohteita, saati heikkouksia.

– Varmasti jokaisella kehitysvaiheessa olevalla pelaajalla heikkouksia löytyy. Nyt on vaikeaa suoralta kädeltä sanoa, missä hänen heikkoutensa ovat. Olennaisen juttu on kuitenkin hänen saavuttamisen tarpeensa. Se voi tietysti kääntyä itseään vastaan, jos on liian kriittinen omaa tekemistä kohtaan. Onneksi Kaapolla on myös hyvin pilkettä silmäkulmassa, Aaltonen sanoo.

Tasainen varaustilaisuus

Kesäkuun 21. ja 22. päivä järjestetään Vancouverissa tämän vuoden NHL:n varaustilaisuus. Koko kauden aikana on palloteltu sen suhteen, onko ensimmäisen kierroksen ykkösnimi Kaapo Kakko vai Jack Hughes. Ensimmäisenä varaava New Jersey Devils on kovan valinnan edessä. Ketään suomalaista ei vielä ole varattu koko draftin ykkösenä.

– Ei varmasti ole helppo paikka miettiä tilannetta. On todella mielenkiintoista nähdä mihin suuntaan tämä kehittyy. Itse löisin tällä hetkellä Kaapon ykköseksi, mutta se on mielipideasia. On vaikea olla varaamatta häntä ykkösenä niiden näyttöjen perusteella, mitkä hän on lyönyt pöytään, Suoraniemi perustelee.

– Olin kaksi viikkoa seuraamassa alle 18-vuotiaiden MM-kisoja Ruotsissa ja näin Kaapon kilpakumppanin Hughesin edesottamuksia. Hughes oli niissä ympyröissä suorastaan maaginen. Niissä kisoissa on helpompaa nousta esiin, sillä pelin fyysinen vaatimustaso ei ole lähellekään sitä, mitä se on aikuisten kisoissa. Paljon on Hughesia maalattu ykköseksi, mutta ainakin Kaapo on tehnyt valitsijoiden tehtävän hankalaksi, Aaltonen myhäilee.

Lue myös:

MM-sensaatio Kaapo Kakko on rakastanut esiintymistä lapsesta asti – nämä ominaisuudet tekevät hänestä poikkeuksellisen

Kaapo Kakko kerää kehuja myös rapakon takana – tehopisteittä turnauksessa jatkava pahin kilpakumppani kuittaa vertailun: "En mieti draftia niin paljon"

Tv-kuvissa näkynyt kiroilu kertoo kaiken tarvittavan Kaapo Kakosta – asiantuntija vertaa Saku Koivuun ja Patrik Laineeseen: "Harvalla pelaajalla vastaavaa vimmaa"

Kaapo Kakko keräsi taas ylisanoja Ruotsin kiekkoasiantuntijoilta - "Ei ole oikein, että 18-vuotias on jo noin hyvä"

Ilmiömäinen Kaapo Kakko tuli median eteen itsevarmana, mutta häkeltyi sitten: "En ajatellut tekeväni viittä maalia kahteen peliin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat