Veikkausliigaseura HIFK myytiin ulkomaiselle sijoittajalle – uusi pääomistaja Kiinasta

Seuran pääomistajaksi tulee entinen pelaaja-agentti, kiinalainen Lucas Jin Chang.

Veikkausliiga
HIFK jalkapallo
HIFK on Veikkausliigassa toiseksi viimeisenä eli sijalla 11.Emil Hansson / AOP

HIFK Soccer rf:n puheenjohtaja Christoffer Perret vahvistaa Yle Urheilulle, että kauppa on lyöty lukkoon maanantaina.

Uudeksi pääomistajaksi tulee kiinalainen Lucas Jin Chang, joka omistaa myös Tanskan Superliigassa pelaavan Vejle Boldklubin yhdessä moldovalaisen Andrei Zolotkon kanssa.

Kiinalaiseen omistukseen siirtyy 51,9 prosenttia seurasta. Lucas Jin Changin kokonaisinvestointi seuraan on noin 2 miljoonaa euroa, ja se maksetaan osissa.

Uudeksi omistajaksi tulee myös suomalainen henkilö, joka ei halua nimeään julkisuuteen. Hänellä on runsaan viiden prosentin omistusosuus.

Neuvotteluja on käyty usean kuukauden ajan.

Omistajat herättävät kysymysmerkkejä

Ulkomaalaisomistajista on suomalaisessa jalkapallossa ikäviä muistoja. Allianssin ja TamU:n vedonlyöntiskandaalit ovat monella tuoreessa muistissa. Historia on opettanut, että varuillaan kannattaa olla.

– Suomessa on ehkä syytäkin pelätä kun on ollut Allianssia, TamUa ja muita niin sanottuja pikavoittoja. Meille vahvin argumentti on kuitenkin se, että he (Lucas Jin Chang ja Andrei Zolotko) ovat olleet Tanskassa jo muutaman vuoden. Väitän, että olisi helpompia ja nopeampia tapoja tehdä pikavoittoja kuin sijoittaa johonkin seuraan kolme vuotta ja sitten yhtäkkiä kääntyä rötösherraksi, sanoo puheenjohtaja Perret.

Lucas Jin Changia ei ole yhdistetty sopupeleihin, mutta hänen omistamansa Vejlen hyvinkin aktiivista pelaajaliikennettä on seurattu laajasti. Changin ja Zolotkon omistama Vejle on toiminut viime aikoina välietappina monelle ulkomaalaispelaajalle.

Esimerkiksi tanskalainen Politiken (siirryt toiseen palveluun)on kirjoittanut Lucas Jin Changin väitetyistä suunnitelmista nostaa kiinalaispelaajien markkina-arvoa lainaamalla näitä eurooppalaisiin joukkueisiin. Kun pelaajan nimi yhdistetään jalkapallohierarkiassa korkeammalla olevaan seuraan, liigaan tai maahan, hänen arvonsa voi kasvaa.

Esiin on myös nostettu Kiinan jalkapallossa nykyään käytössä oleva 100 prosentin vero ulkomaalaispelaajien siirroissa. Vuokrasopimuksilla kikkailu on tapa kiertää sääntöä. Sijoittajakaksikon mahdollisesta sääntöjen kiertämisestä ei silti ole mitään näyttöä.

HIFK juhlii Jakob Dunsbyn 2-0-maalia.
HIFK juhlii Jakob Dunsbyn maalia. AOP

Perret vakuuttaa, että HIFK on tehnyt taustatyönsä. Perretin mukaan tanskalaisseurassa on oltu tyytyväisiä seuran suuntaan Jin Changin ja Zolotkon mukaantulon jälkeen.

– He ovat erittäin tyytyväisiä ja kokevat, että seura on saanut uuden nosteen. He ovat aikaisemmin tehneet isojakin tappioita ja tekevät nyt voitollista tulosta, sanoo Perret.

Vaikka Perret myöntää Vejlen pelaajaliikenteen olleen vilkasta, on hän kuitenkin sitä mieltä, että asiaa on suurenneltu mediassa.

– On ollut paljon puhetta niin kutsutusta pelaajaruletista. Tarkistin muutama viikko sitten niitä oikeita lukuja ja Vejlellä taisi viime kaudella olla 80 tai 81 pelaajaa, jotka jollain tapaa tuli, oli tai lähti seurasta. FC Kööpenhaminalla vastaava luku oli 68. Se on aika pieni ero, enkä näe sitä merkittävänä.

Jatkossa on hyvin todennäköistä, että pelaajaliikenne tulee vilkastumaan myös HIFK:ssa.

Lucas Jin Chang ja Christoffer Perret
HIFK:n uusi pääomistaja Lucas Jin Chang ja HIFK soccer rf:n puheenjohtaja Christoffer Perret.Pekka Viinikka / Yle

Talousvaikeudet HIFK:n myyntihalujen taustalla

Neljän viime tilikauden aikana HIFK:n taustaosakeyhtiö on tehnyt tappiota yhteensä yli puoli miljoonaa euroa. Viime vuonna takkiin tuli yli 200 000 euroa. Oma pääoma on nyt syöty ja se painui negatiiviseksi viime vuoden tilinpäätöksessä 134 000 euroa.

Perret sanoo, että kun edustusjoukkue pelasi Ykköstä, aiheutti se osakeyhtiölle tappiota 150–250 000 euroa per vuosi. Kakkosessakin mentiin pakkasen puolelle vajaat 100 000 euroa vuodessa.

– Veikkausliiga on ensimmäinen sarjataso, jonne ei tarvitse joka vuosi laittaa lisää rahaa sisään.

HIFK ilmoitti viime syksynä, että seura on myynnissä. Yhteydenottoja tuli niin Suomesta kuin ulkomailta. Perret kertoo neljän eri ulkomaalaistahon ilmaisseen kiinnostusta. Ulkomaiset sijoittajat näkevät hänen mukaansa selvästi enemmän potentiaalia suomalaisessa jalkapallossa kuin kotimaiset tahot.

– Vähän on kahtiajakautunut olo. On innostusta, mutta myös pelkoa, että miten tässä käy. Pinnalla on kuitenkin innostus siitä, että nyt saadaan vihdoinkin se tarvittu rahallinen pääoma ja hirveän iso jalkapallo-osaaminen ja verkosto Euroopassa ja sen ulkopuolelle, kertoi Perret viikonloppuna.

Myyntineuvotteluiden aikana HIFK on päässyt paneutumaan myös tanskalaisen Vejlen toimintaan ja sen viime vuosien kehitykseen. Talousluvut ovat vakuuttaneet helsinkiläisseuran ja saaneet sen uskomaan kirkkaampaan tulevaisuuteen uuden omistajan johdolla.

– Vejlen toimitusjohtaja sanoi, että raha on yksi, minkä he toivat, mutta hänelle isompi asia oli osaaminen. Heidän toimintansa on ammattimaistunut ja kehittynyt valtavasti, ja he ovat saaneet yhteyksiä sellaisiin tahoihin ja pelaajiin, joista he eivät voineet edes unelmoida. En näe mitään syytä, miksi tämä nousu ei voisi tapahtua täälläkin.

Fanit olleet raivoissaan

HIFK:n kannattajaryhmä Stadin Kingit on protestoinut myyntiaikeita näyttävästi. Kun Lucas Jin Chang vieraili Helsingissä huhtikuussa hän jakoi kuvan Tuomiokirkosta Instagramissa. Kuvaa kommentoineiden HIFK-fanien terveiset olivat tylyjä ja viesti oli selvä: Lucas Jin Changia ei haluta mukaan seuran toimintaan.

Perret ymmärtää fanien huolen, mutta toivoo heiltä myös ymmärrystä.

– Luulen, että suuri enemmistö kannattajistamme näkee, että meidän pitää kehittyä. On ollut paljon epäilyksiä ja pelkoa ilmassa, mutta minä näen, että se on perustunut pitkälti huhuihin ja vähän sensaatiomaisesti haettuihin juttuihin.

HIFK-fanien protestilakana
HIFK-fanien protestilakana.AOP

Perret tiedostaa kuitenkin, että uusilta mielenilmauksilta ei varmastikaan tulla välttymään. HIFK:lle läheiset fanit halutaan pitää tyytyväisinä, mutta siinä voi olla suuria haasteita.

– Olen saanut sadoittain viestejä ja palautetta. Protestin jälkeen ymmärsin, että ollaan huolissaan siitä, että tuhotaan koko HIFK ja kaikki mitä on rakennettu.

– Osa ihmisistä tulee varmasti pettymään, protestoimaan ja olemaan raivoissaan.

Lue myös:

Veikkausliigaseura HIFK:n myynti toteutumassa, sopimusta pyöritellään lakimiesten kesken – rahatarjous jo tehty

HIFK:n jalkapallokannattajilta näyttävä protesti – "Seuran identiteetti on stadilainen, emme halua olla pelimerkkejä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat