Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

HIFK:n uusi omistaja myöntää tietämättömyytensä suomalaisesta seurajalkapallosta – "Suomi on jalkapallossa kehitysmaa, mutta täällä on mahdollisuuksia"

Veikkausliigaseura HIFK:n uusi pääomistaja on kiinalainen Lucas Jin Chang, joka osti 51,9 prosenttia seuran osakkeista.

Veikkausliiga
Lucas Jin Chang ja Christoffer Perret
HIFK:n uusi pääomistaja Lucas Jin Chang ja HIFK soccer rf:n puheenjohtaja Christoffer Perret.Pekka Viinikka / Yle

Veikkasliigaseura HIFK:n uusi pääomistaja, Lucas Jin Chang saapuu haastatteluun yhdessä vaimonsa kanssa. Hän myöntää heti aluksi, ettei tiedä kovinkaan paljoa suomalaisesta Veikkausliigasta ja jalkapallokulttuurista.

– En valitettavasti tiedä kovinkaan paljon suomalaisesta seurajalkapallosta. Kolme vuotta sitten näimme, että Tanska on hyvä maa investoida jalkapalloon. Nyt olemme havainneet saman Suomessa.

– Tietysti Suomi on jalkapallossa kehitysmaa, mutta täällä on paljon mahdollisuuksia. Meistä tämä oli hyvä valinta, miettii Lucas Jin Chang Helsingissä.

HIFK Soccer rf. on etsinyt pitkään uutta omistajaa paikkaamaan heikkoa taloustilannetta. Neljän tilikauden aikana HIFK on ollut rankasti tappiollinen, yhteensä miinusta on kertynyt puolimiljoonaa euroa. Omapääoma on pakkasella 134 000 euroa.

– Talous on mennyt kädestä suuhun jo viimeiset 4–5 vuotta. Ensimmäisen osakeannin rahat käytettiin kahdessa ja puolessa vuodessa, puskuria ei ole ollut ja investointeja ei ole voinut tehdä. Kassatilanne on ollut aina haastava, tilittää puheenjohtaja Christoffer Perret hankalaa taloustilannetta.

Osakemyynti takaa HIFK:n jalkapallotoiminnalle noin kahden miljoonan euron lisätulon, summa kilahtaa seuran kassaan lähivuosien aikana, erillisissä osissa.

– Kaikki raha ei liiku huomenna, vaan tarkoituksena on panostaa markkinointiin, myyntiin ja urheilupuolelle. Varmaan heti aloitetaan toimistopuolen asioista ja sitten jää uusien omistajien ja hallituksen käsiin, miten urheilupuolta aletaan vahvistaa, Perret laskee.

HIFK-fanien protestilakana
HIFK-fanien protestilakana.AOP

Historia luo synkeitä ennakkoajatuksia

Hämärämiespelko istuu syvällä suomalaisessa seurajalkapalloilussa. Siihen ovat syynsä, johon historia on kasvattanut. 2005 jalkapalloseura Allianssin omistus siirtyi kiinalaiselle liikemiehelle Ye Zheyulle. Sen jälkeen otsikoihin nousivat epäilyt vedonlyöntirikoksista. Omistuslonkerot ja johtohenkilöiden tausta nivoutuivat kansainväliseen vedonlyöntirikollisuuteen.

HIFK Soccer rf:n puheenjohtaja Perret myönsi aiemmin Yle Urheilun haastattelussa, että Allianssi ja Tamu-historian vuoksi pelko on aiheellinen. Hän korostaa, että nyt on pyritty taustoittamaan ostajien motiivit tarkkaan. HIFK Soccer rf uskoo, että he pystyivät neuvotteluissa varmistamaan, että väärinkäytökset estetään sääntöjen turvin.

– Meillä on 13 pykälää, jotka halusimme neuvotteluissa yhtiön sääntöihin. Asiakassopimuksessa on etuosto-oikeus. Jos joku osakkaista töppää kunnolla, niin muilla osakkailla on etu-osto-oikeus ostaa hänet ulos pilkkahintaan yhtiöstä. Sopimussakot ovat niin ikään merkittäviä, Perret kertoo.

Kiinalainen pääomistaja kertoo, ettei tiennyt vuoden 2005 Allianssi-tapahtumista ennen kuin tutustui siihen netistä.

– Ymmärrän, että ihmiset ovat huolestuneita. En tiennyt noista tapahtumista, mutta meille jalkapallo on maailmanlaajuinen intohimo ja bisnes, emme halua tuhota intohimomme kohdetta ja tehdä mitään typerää, todistelee uusi pääomistaja Lucas Jin Chang.

HIFK:n Veikkausliiga-joukkueeseen on odotettavissa muutoksia. Pelaajia vaihtuu todennäköisesti tulevaisuudessa tiuhempaan tahtiin ja pelaajarinki kasvaa kauden aikana suuremmaksi. Lucas Jin Chang omistaa perheystävän, moldovalaisen Andrei Zolotkon kanssa tanskalaisseura Vejle Boldklubin. Pelaajaliikenne on ollut vuodesta 2016 heidän omistuksessaan vilkasta. Viime kaudella Vejlen pelaajaringissä oli 80–81 jalkapalloilijaa. Tilanne on herättänyt kysymysmerkkejä myös Suomessa.

– Olemme entisiä pelaaja-agentteja, joten meillä on erittäin hyvät kontaktit eri puolille maailmaa. On totta, että pystymme hankkimaan rinkiin enemmän pelaajia, mutta se ei tarkoita, että alkaisimme tehdä niin heti.

– Haluamme keskustella valmentajien ja urheilutoimenjohtajan sekä tehdä sitten selkeä tulevaisuuden suunnitelma, jotain täytyy tehdä, mutta se ei tarkoita, että niin tapahtuu heti, Lucas Jin Chang valaisee.

Muokattu klo 20.10. Korjattu Christoffer Perretin sitaattiin, että ensimmäisen osakeannin rahat käytettiin kahdessa ja puolessa vuodessa.

Lue lisää:

Veikkausliigaseura HIFK myytiin ulkomaiselle sijoittajalle – uusi pääomistaja Kiinasta

Veikkausliigaseura HIFK:n myynti toteutumassa, sopimusta pyöritellään lakimiesten kesken – rahatarjous jo tehty

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat