Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Kiinalaisomistuksen vaikutuksia HIFK:n imagoon on mietitty – "Kaikki luulevat, että aina tulee joku suomenruotsalainen, joka laittaa rahaa meille"

HIFK:n puheenjohtaja René Österman muistuttaa, että seuran logo ja brändi eivät kuulu yrityskauppaan.

Veikkausliiga
HIFK
Helsingin IFK:n kannattajia Veikkausliigan ottelussa KuPSia vastaan.Emmi Korhonen/Lehtikuva

Jalkapalloseura HIFK:n enemmistön myyminen kiinalaisomistukseen on herättänyt voimakkaitakin tunteita. HIFK:n kaikki lajiseurat yhdistävän keskushallituksen puheenjohtajan René Östermanin mielestä kaupat ovat ennen kaikkea mahdollisuus kehittää HIFK:n jalkapallotoimintaa pitkäjänteisesti.

– Tahtotila molemmilla osapuolilla on kehittää asioita. En usko, että kukaan ostaa yritystä vain tuhotakseen sen, Österman kertoo puhelimitse Yle Urheilulle.

Puheenjohtaja uskoo, että vakavarainen seura voi toimia markkinoilla paremmin ja rakentaa jatkuvuutta, joka HIFK:lta on puuttunut.

– Se taloudellinen ahdinko, jossa olimme ja ne raamit, joissa olemme liikkuneet ja kehittäneet tätä, saivat nyt aika paljon enemmän muskeleita. Sen pitäisi olla hyvä myös suomalaiselle jalkapallolle, koska ainoastaan elinvoimaiset seurat pystyvät kehittämään lajia, Österman toteaa.

Kiinalaisomistaja Lucas Jin Changin osissa tekemä noin kahden miljoonan euron sijoitus on HIFK:lle iso ja tärkeä potti.

– Kaikki luulevat, että tämä on IFK ja aina tulee joku suomenruotsalainen, joka laittaa rahaa meille, mutta ei se niin toimi. Sen voin sanoa, että yritetty on, mutta emme mekään pyhällä hengellä elä.

Kiinalaissijoittajan motiiveja ja toimintatapoja on kyseenalaistettu, mutta niistä Österman ei kuitenkaan kanna huolta.

– Taustoja on tutkittu niin hyvin kuin voimme ja olemme käyttäneet kaikki apuvälineet. Jos joku väittää, että on jotain hämäräbisnestä, niin ensin kannattaa tuoda meille todisteita niistä. Nämähän ovat kaikki ihan huhuja.

Österman kertoo, että kiinalaissijoittaja ei ollut ainoa vaihtoehto, vaan muita tiputettiin matkasta pois muun muassa sen takia, että sijoittajien taustat eivät olleet kunnossa.

HIFK:n logo ja brändi eivät kuulu kauppaan

Puheenjohtaja Österman haluaa muistuttaa, että seuran brändi ja logo jäävät keskushallinnolle eikä niitä myydä eteenpäin, vaikka jalkapalloseuran omistajuus siirtyykin yli 50-prosenttisesti ulkomaille.

Myös kauppojen vaikutuksia seuran imagolle on pohdittu etukäteen.

– Sitä on vaikea nyt hahmotella, mutta olemme tietysti pohtineet, mitä voi tapahtua. Onhan tämä vähän uusi ajattelutapa Suomessa ja usein muistetaan, että kun ennen on ollut ulkomaalaisomistajia, niin ne ovat päättyneet katastrofiin.

Kolmannen sukupolven IFK-laisena Österman tietää, miten tunteikkaasti urheiluseuraan suhtaudutaan.

– Jos Amer (suomalainen urheiluvälinekonserni Amer Sports) myytiin kiinalaisille ja Supercell (suomalainen mobiilipeliyritys) myytiin kiinalaisille, niin tämä on nyt vain niin uskomattoman emotionaalista, kun nyt puhutaan urheiluseurasta, hän vertaa.

Realiteetit onkin puheenjohtajan mukaan ymmärrettävä. Hänen mielestään kyseessä on joko-tai-tilanne: voi joko kuihtua ja hävitä tai hakea rahaa, kenties myös ulkomaista.

– Ei tästä varmaan mikään haloo olisi koskaan tullutkaan, jos raha ei olisi ollut ulkomailta, Österman uskoo.

“Mikään ei muutu”

HIFK:n keskushallinnolla on sopimus HIFK:n jalkapallojaoston kanssa muun muassa logon käytöstä. Näiden kahden tahon välinen yhteistyö ei muutu, vaikka enimmäisomistus siirtyy Kiinaan. Taloudellisesti keskushallinto ei kaupoista hyödy.

Juridisesti aiemmin enemmistöosuutta hallinnut HIFK Soccer rf. toimii myös täysin itsenäisesti. Se teki itse jäsenistönsä yksimielisen äänestyksen perusteella päätöksen osakemyynnistä.

– Tiedän, millaista tuskaa ne rahoituksen etsijät ovat pitkän aikaa kokeneet, koska sitä suomalaista rahaa ei yksinkertaisesti ole löytynyt, Österman kertoo.

Kritiikille Österman on avoin. Hän toivoo silti, että kannattajat malttaisivat katsoa, millainen tilanne on vaikka vuoden tai kahden kuluttua.

– Tärkeintä on, että pelaajat saavat tuen kannattajilta. Protestin voi tehdä, mutta se kannattaa tehdä johtoa vastaan. Pelaajat, valmennus ja kaikki muut eivät ole millään tavalla osallistuneet tähän.

Lue myös:

HIFK-kapteeni ymmärtää fanien huolen kiinalaisomistajasta: "Suomessa on huonot muistot ulkomaalaisista omistajista"

HIFK:n uusi omistaja myöntää tietämättömyytensä suomalaisesta seurajalkapallosta – "Suomi on jalkapallossa kehitysmaa, mutta täällä on mahdollisuuksia"

Veikkausliigaseura HIFK myytiin ulkomaiselle sijoittajalle – uusi pääomistaja Kiinasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat