Helmarit-maalivahti Korpelan mielestä eteenpäin on menty, mutta töitä riittää vielä – "Odotan sitä, että saamme tasa-arvoasiat päivitettyä tälle vuosituhannelle"

Suomen jalkapallomaajoukkueen maalivahti Tinja-Riikka Korpelan mielestä tasa-arvo ei vielä toteudu suomalaisessa jalkapallossa. Pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkö Panu Aution mukaan konservatiivinen laji on kuitenkin muuttumassa.

Tinja-Riikka Korpela. Kuva: Tomi Hänninen

Tasa-arvovaltuutettu Jukka Maarianvaara totesi tiistaisessa lausunnossaan, ettei Palloliitto ole rikkonut tasa-arvolakia, kun se on maksanut naisten maajoukkuepelaajille huomattavasti pienempiä korvauksia kuin miespelaajille.

Suomen maajoukkueen maalivahti Tinja-Riikka Korpela ei ollut yllättynyt lausunnon sisällöstä ja piti sitä sekä asiallisena että hyvänä. Erityisen tyytyväinen hän oli siitä, että asiasta oli ylipäätään tehty selvitys, vaikka hän muistutti, ettei tasa-arvo vielä toteudukaan suomalaisessa jalkapallossa.

– Tasa-arvo ei toteudu, vaikka mitään syrjintää ei tämän hetkissä tilanteessa ole. Eteenpäin on menty, mutta Palloliitolla on vielä tekemistä, jotta tasa-arvo saadaan paremmaksi, Norjasta puhelimitse tavoitettu Korpela kertoi Yle Urheilulle.

Norjan sarjan Vålerengassa toista kautta pelaavan Korpelan mukaan tilanteessa on kyse ennen kaikkea siitä, että miesten ja naisten ottelupalkkiot pitäisi saada samalle tasolle. Hän muistuttaa, ettei yksikään pelaaja rahasta maajoukkuepeleillä, sillä Suomen edustaminen on aina kunnia-asia.

– Pikkuasia, joka voitaisiin tehdä tasa-arvoisemmaksi. Toivottavasti sitä kohti ollaan menossa.

Kuva: Tomi Hänninen

Päivitystä tälle vuosituhannelle

Korvaustilanne miesten ja naisten välillä on ollut ja on yhä samanlainen monessa muussakin maassa, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa naisten maajoukkuepelaajat ovat ryhtyneet koviin otteisiin saadakseen tasa-arvoista kohtelua. Joukkue nimittäin haastoi maan jalkapalloliiton oikeuteen sukupuolisyrjinnästä.

Korpelan mukaan Suomessa ei näin radikaaleihin tekoihin ole tarvetta mennä ja maajoukkueen keskustelut Palloliiton kanssa on käyty hyvässä hengessä. Tulevana syksynä pelaajilla on jälleen edessä uudet sopimusneuvottelut, kun EM-karsinnat alkavat.

– Odotan, että niissäkin neuvotteluissa edetään hyvässä hengessä ja odotan sitä, että saamme tasa-arvoasiat päivitettyä tälle vuosituhannelle, kaksi vuotta sitten maajoukkuepelaajien edustajana toiminut Korpela sanoi.

– Vaikka tässä on kyse bonuksista, ei palkasta, niin odotan sitä, että saisimme samasta työstä saman “palkan” kuin miehet, Korpela sanoi.

Kuva: Tomi Hänninen

Rakenteellinen epätasa-arvo esiin

Pelaajayhdistyksen yhteyspäällikkö Panu Autio on samoilla linjoilla Korpelan kanssa siitä, miten tärkeää on, että mies- ja naispelaajien korvausasiasta on keskustelu ja asiaa selvitetty perinpohjaisesti.

Kysymys on Aution mielestä äärimmäisen vaikea, sillä asiaa pitää pohtia niin bisneksen, julkisen rahan kuin järjestötoiminnan kautta. Palloliittoa kun koskevat kaikki nämä osa-alueet, joten on haastavaa tulkita, milloin milläkin alueella liikutaan.

Tasa-arvovaltuutettu perusteli tänään antamaansa päätöstään sillä, että naisten maajoukkueen toiminta on ollut taloudellisesti tappiollista, kun taas miesten maajoukkueesta saatavilla tuloilla kustannetaan pitkälti muidenkin maajoukkueiden toiminta.

Autio ymmärtää lausunnon perusteet ja hänen mielestään se tosiasia, että miesten jalkapallo on isompi kuin naisten, pitää tunnistaa.

– Mutta samalla mielestäni on tärkeää, että opimme tunnistamaan vielä herkemmällä silmällä niitä rakenteellisia epätasa-arvoisia asioita, joita systeemissä on. Ne asiat, jotka vuosikymmenten aikana ovat synnyttäneet tätä tasa-arvoa, Autio muistutti.

Tällaisia rakenteellisiin epätasa-arvoasioihin saattaa törmätä esimerkiksi kuntien ja kaupunkien pelivuorojen jaossa, jossa pojat ja miehet saavat helpommin parempia vuoroja. Myös futsalmaajoukkueen pelaajana tilannetta seuraava Autio muistuttaa, ettei myöskään lajien välinen tasa-arvo aina toteudu.

Kuva: Tomi Hänninen

Konservatiivinen laji muuttumassa

Norjassa jalkapallossa on jo otettu isoja askelia kohti tasa-arvoa. Viime vuoden alusta Norjan jalkapalloliitto on maksanut sekä naisten että miesten maajoukkuepelaajille yhtä paljon korvauksia.

Autio toivoo, että Suomessakin päästään Norjan kaltaiseen tilanteeseen pian. Hänen mielestään tasa-arvo pitää ottaa huomioon myös siinä vaiheessa, kun esimerkiksi liitossa neuvotellaan sponsorisopimuksia.

Aution mielestä Suomessa on ollut nähtävissä niitä samoja muutoksen signaaleja, joita on nähty maailmallakin. Jalkapallo on muuttumassa, hitaasti, mutta varmasti.

– Jalkapallokin on hyvin konservatiivinen ja miehinen laji – konservatiivisten miesten linnake – mutta se muuttuu kovaa vauhtia, Autio sanoi.

– Se on ollut osa sitä kehitystä, että tasa-arvo voi toteutua. Myös pienet tytöt voivat unelmoida ammattilaisuudesta ja isoista stadioneista, jotka ovat täynnä faneja. Erot ovat olleet niin valtavat, että saattaa tuntua, että muutos tapahtuu hitaasti. Mutta siihen suuntaan mennään.

Lue myös: