Suora

  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Katsoin vierestä, kun miljonäärit arpoivat kuka maksaa laskun – yhteen ruokahetkeen tiivistyi jääkiekon MM-turnaus

Jääkiekon MM-kisat on kaunis kevätretki niin NHL-tähdille kuin suomalaisille sarvipäille, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Paasi.

Jääkiekon MM 2019
USA juhlii Suomea vastaan
USA:n pelaajat ovat tulleet MM-kisoihin pitämään hauskaa.Jussi Nukari / Lehtikuva

KOSICE. Viereisessä pöydässä jännitys tiivistyy. Kuusi luottokorttia heitetään lippalakkiin. Sitten alkaa arvonta. Lippiksestä nostetaan sokkona yksi kortti kerrallaan. Viimeiseksi jääneen kortin omistaja maksaa koko seurueen laskun.

Tällä kertaa maksajaksi ei joudu Patrick Kane. Myös superjuniori Jack Hughes väistää onnekseen maksuvastuun. Johnny Gaudreau nauraa tyytyväisenä, kun lippiksestä nousee oma kortti toiseksi viimeisenä. Ryan Suter irvistää, lasku tulee hänelle. Muut nauravat ja taputtavat.

USA:n supertähtien palkkapussissa kuuden hengen lounas ei tee merkittävää lovea kukkaroon. Maksumieheksi joutunut Suter tienasi Minnesotassa tämän kauden aikana 7,5 miljoonaa dollaria. Kane on lounasseurueen palkkakuningas hieman yli 10 miljoonan dollarin kausitienesteillään.

Kaiken lisäksi Kosice on edullinen kaupunki. Täällä matkaajalla on varaa lounastaa joka paikassa, välillä tarjota muillekin, vaikka tilinauhassa ei olisi vuositasolla yhtä paljon nollia kuin NHL-pelaajilla.

Puolentoista metrin päässä jenkkitähtien pöydästä meteli yltyy.

KAAAPOOO, KAAAPOOO!

SUAMI - tap-tap-tap - SUAMI!

Patrick Kane katsoo lippiksensä alta naapuripöydän mekastusta. Keski-ikäisellä miehellä on valtava sininen afroperuukki päässään. Selässä lukee Kakko. Jokainen noin kymmenen hengen seurueesta on verhoutunut sinivalkoiseen asuun. Kasvomaalaukset, sarvet, pelipaidat ja aurinkolasit kuuluvat härmäläisten vakiovarustukseen MM-kisoissa.

USA:n pelaajat ahmivat pizzaa, pastaa ja salaatteja, mutta leijonafanien lounas muodostuu nestemäisistä herkuista. Näyttää siltä, että kyseessä on ollut erittäin pitkä lounas. Huuto kovenee. Jenkkejä naurattaa.

Kisaturisteilla ei ole aavistustakaan, että viereisessä pöydässä heidän elämöintiään seuraavat Kaapo Kakon lapsuuden idoli Kane, ja NHL:n ykkösvarauksesta Kakon kanssa kisaava Hughes. Se lienee yhdysvaltalaisten onni tällä kerralla.

Suomi fani
Tässä on suomalaisen MM-kisaturistin prototyyppi.Jussi Nukari / Lehtikuva

Kevätretki kavereiden kanssa

Kun syö lounasta USA:n tähtien ja suomalaisten sarvipäiden välissä, alkaa ensin naurattaa, ja sitten tulee mieleen yksi ajatus: kuinka uskomattoman hieno tapahtuma jääkiekon MM-kisat oikein onkaan! Todella monella tavalla täysin poikkeuksellinen. Tämä turnaus antaa kaikille lätkästä hitusenkin kiinnostuneille enemmän kuin kenties mikään muu kiekkotapahtuma, ainakin Pohjois-Amerikan ulkopuolella.

NHL-tähdet ovat lähteneet Eurooppaan pitämään hauskaa yhdessä. Lounaalla, kaukalossa, joskus yöelämänkin puolella. Toki he pelaavat tosissaan voitosta, mutta kaikesta huokuu myös rentoutuminen, johon pitkän ja rasittavan kauden aikana ei Pohjois-Amerikassa ole ollut samanlaista mahdollisuutta.

Kaksi viikkoa hyvien kaverien kanssa kauniissa keskieurooppalaisessa kaupungissa. Pelipäiviä, välipäiviä, pitkiä lounaita, hauskanpitoa. Niin se menee Kanen, Hughesin ja yhtä lailla kisaturistienkin kohdalla. Jääkiekon MM-kisoista on tullut monille suomalaisille kevätretki, jota ei voi jättää väliin. Slovakiaan matkaa kisatunnelman perässä tänäkin vuonna tuhansia sinivalkoiseen pukeutuvia kiekkofaneja.

Suomi fanit
Entiset HIFK:n cheerleaderit olivat lähteneet MM-kisamatkalle.Jussi Nukari / Lehtikuva

Sohvavalmentajien ja analyytikoiden paratiisi

Jos MM-kisoja pitäisi kuvailla yhdellä sanalla, se olisi helppoa. Karnevaali. Siitä tässä on pohjimmiltaan kyse. Kahden ja puolen viikon vappu. Kaikki saavat huutaa, sekoilla, nauttia, tuulettaa, itkeä ja nauraa.

Mutta turnauksella on myös toinen, kenties yhtä merkittävä ulottuvuus, ainakin Suomessa. MM-kisaviikot tarjoavat tykinruokaa myös lajiin analyyttisemmin suhtautuville. Ja analyytikoita alkaa sikiämään heti, kun Leijonat avaa turnauksen.

Jokaisella meistä on kisojen aikaan kristallinkirkas mielipide ihan kaikesta. Kenet ensinnäkin olisi pitänyt valita joukkueeseen? Kyllähän minä nyt sen tiedän, että tuo oli väärä valinta! Miksi tuo veskari aloittaa Leijonien maalilla? En voi ymmärtää! Millä tavalla joukkueen olisi parasta hyökätä? Ei, ei noin voi puolustaa! Yhtäkkiä Suomesta löytyy pari miljoonaa kiekkoanalyytikkoa. Ja se vasta hienoa onkin!

Paitsi lajista palkkaa saaville, MM-kisat on paratiisi myös sohvavalmentajille. Vaikka välillä tosin tuntuu siltä, että vakavuus läikkyy yli, on jääkiekon – ja juuri MM-kisojen – voima siinä, että se koskettaa niin suurta osaa suomalaisista. ”En seuraa lätkää, mutta MM-kisoja kyllä katson aina”, tuon lauseen olen kuullut lukemattomia kertoja.

Jotain taikaa tässä karnevaalissa on pakko olla myös NHL-miljonäärien mielestä. Eivät he muuten olisi täällä Kosicessa arpomassa lippalakista lounaan maksajaa.

Suomi fanit
MM-kisat on monelle suomalaiselle jo perinteeksi muodostunut kevätretki.Jussi Nukari / Lehtikuva

Lue myös:

Kristian Kuusela debytoi MM-kisoissa 36-vuotiaana – Porissa hänen viereensä istui 15 vuotta sitten mies, jolla oli Kuuselan uralla käänteentekevä merkitys

Leijonapuolustajan NHL-sopimus julkistetaan MM-kisojen jälkeen – pelasi huikean kauden SM-liigassa

Leijonat kärsi tuomarivirheestä – Jukka Jalonen raivona USA:n voittomaalia edeltäneestä tilanteesta: "Tuomarilta lirahti housuun"

Kaapo Kakko sai yleisön villiintymään – pelin jälkeen hän nauratti toimittajia: ”No nyt saatiin eka kysymys tuosta, hieno homma!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat