Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Maajoukkueryhmän ulkopuolelta uutta virtaa hakeva Pärmäkoski ottaisi treeniseurakseen mieluiten Marit Björgenin

Muut maajoukkuehiihtäjät eivät juurikaan ole pitäneet Krista Pärmäkoskeen yhteyttä poisjäänti-ilmoituksen jälkeen.

hiihto
Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

KUORTANE. Krista Pärmäkoski ei huhtikuisen Ylitornion Suomen cupin jälkeen kahteen viikkon treenannut ollenkaan. Sen jälkeen hän aloitti omatoimisen harjoittelun, jolloin Suomen paras naishiihtäjä teki mitä halusi.

Varsinaista harjoitusohjelmaa ei vielä ollut. Pärmäkoski matkusti muun muassa Espanjaan laulaja Antti Tuiskun luo, ja Espanjassa treenejä kertyi yksi per päivä. Nyt valmistautuminen uuteen kauteen on jälleen alkanut, mutta motivaatio ei tällä kertaa syttynyt aivan itsestään.

– Mietin, että tuleeko motivaatiota ollenkaan. Selkeästi olin niin väsynyt, että kaipasin kunnon lepoa. Samanlainen kävi 2012, kun kiersin koko maailmancupin. Nyt lopputalveen tuli paljon kisoja ja paljon matkustusta. Se näkyi, Pärmäkoski kertoi.

Harjoituskauden alkuun toukokuisena viikonloppuna puhtia ovat tuoneet 14-vuotias juniori Akseli Pitkänen ja 13-vuotias Johannes Alarotu, jotka valikoituivat kuudetta kertaa järjestetyn Krista Pärmäkosken junnuleirin osanottajiksi. Ikäluokkansa parhaimmistoon kuuluvat pojat saivat Pärmäkosken naureskelemaan, sillä sen verran virtaa kaksikolla viikonlopun aikana riitti.

– Pojat ovat todella kovakuntoisia. Yritän niitä vähän vedättää, etteivät vedättäisi minua ihan joka lenkillä.

Krista Pärmäkoski.
Vesa Pöppönen / AOP

Ensimmäistä kertaa yksin

Muutama viikko sitten Pärmäkoski pudotti pommin ilmoittamalla, ettei harjoittele maajoukkueen mukana tänä kesänä. Pärmäkoski kirjoittaa urheilijasopimuksen marraskuussa ennen kansainvälisen kisakauden alkamista, jolloin hän liittyy takaisin maajoukkueen vahvuuteen.

Irtiotto aiheutti myös kritiikkiä, sillä maan kovin naishiihtäjä olisi mieluusti pidetty maajoukkueessa näyttämässä esimerkkiä nuoremmille. Maajoukkueen muut hiihtäjät eivät ilmoituksen jälkeen ole juurikaan olleet Pärmäkoskeen yhteydessä.

– Täytyy sanoa, että ei hirveästi ole muista kuulunut. Ymmärrän myös sen pointin, että nuoret varmasti kaipaisivat esimerkkiä.

– On siellä kuitenkin muita kokoneita maajoukkueurheiljoita. Ehkäpä nuoret, jotka nostettiin joukkueeseen, hyötyvät heistä enemmän leireillä kuin minusta. Tämä on vain viisi kuukautta. Esimerkkiä minulta näkee sitten talvella.

Oliko valmentajasi Matti Haaviston maajoukkueroolin muutoksella vaikutusta päätökseen, jonka teit?

– No, ei oikeastaan. Kyllä se oli kaikkinensa se, että halusin kokeilla jotain uutta. Ollaan niin paljon talvenkin aikana yhdessä, että tarvitsen omaa aikaa ja rauhaa. Nyt saan keskittyä ja rauhoittua ainakin.

Krista Pärmäkoski ja Marit Björgen.
AOP / imago sportfotodienst

Treenikaverit vielä haussa

Yksin oleminen antaa mahdollisuuksia, mutta aiheuttaa myös ekstrajärjestelyjä. Pärmäkoski on saamassa Lahteen oman testipaikan, johon on hankittu myös hiihtomatto. Matto mahdollistaa perinteisen hiihtoharjoittelun sekä tasatyöntöön panostamisen, jonka Pärmäkoski on valinnut harjoituskauden painopisteeksi. Leirikalenteri on lyöty lukkoon, mutta treeniseuraa puuttuu vielä.

– Ei vielä ole tiedossa kuin sen verran, että Ruotsin maajoukkue on tulossa samaan aikaan Sognefjellettiin (Norjaan) ja Venäjän maajoukkue myös. Natalia Neprjajeva voisi olla ominaisuuksiltaan sellainen, että hänen kanssaan olisi mielenkiintoista päästä harjoittelemaan.

– Varmasti treeniseuraa löytyy. Oslossa Holmenkollenin päivinä olisi tarkoitus saada seuraa naisista, jotka siellä asuvat.

Entä jos saisit valita treeniseuraksi ihan kenet vain, kenet ottaisit?

– Jos saisin valita, ottaisin Marit Björgenin. Hän on nyt äitiyslomalla, että ei ole varmaan niin hyvässä kunnossa, mutta nyt olisi mahdollisuus otta päänahka, Pärmäkoski nauraa leveästi hymyillen.

Lue myös:

Yllätysveto: Krista Pärmäkoski jättää maajoukkueen – hakee harjoituskaudelle uutta virtaa ulkomailta: "Muutos on aina iso riski"

Suomen hiihtomaajoukkue nimettiin – Krista Pärmäkosken tilalle nostettu nuoria lupauksia

Maajoukkuevalmentaja Krista Pärmäkosken lähdöstä: "Jatkossa pitää tehdä oma työ niin hyvin, ettei kukaan halua tehdä tällaisia ratkaisuja"

Asiantuntija pitää Pärmäkosken ratkaisua rohkeana, mutta yksi kysymys nousee esiin – ”Tämä ei lisää maajoukkueen toiminnan uskottavuutta”

Maajoukkueen jättänyt Krista Pärmäkoski lähtee kesäkuussa Norjaan kisoihin, valmentaja väläyttelee uusista sparraajista – "Jos kaipaa seuraa niin tervetuloa"

Maajoukkueringistä sivuun hypänneen Krista Pärmäkosken päätös yllätti Sami Jauhojärven: "Pientä ihmetystä herättää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat