Suora

  • Kouluviestikarnevaali

Lentopallomaajoukkueen uusi pääkäskijä tapasi valmennettavansa, ensimmäinen tosipeli jo ensi viikolla: “Minulla on omat ideani, mutta aika on lyhyt”

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen uusi päävalmentaja Joel Banks on ottanut ensituntumaa ryhmäänsä Kuortaneella. Pelaajien keskuudessa tuntematon Banks on otettu avoimin mielin vastaan.

Maajoukkuelentopallo
Joel Banks
Joel Banksin valmentama Maaseik voitti Belgian mestaruuden viime lauantaina viidennen loppuottelun viidennessä erässä.AOP

Britti Joel Banks on aloittanut työnsä Suomen miesten lentopallomaajoukkueen kanssa. Seurajoukkueensa Maaseikin kanssa Belgian liigan mestaruutta viime lauantaina juhlinut Banks saapui Kuortaneelle tiistaina, ja hän on nyt tutustunut parin päivän ajan uuteen joukkueeseensa.

Syy sille, miksi 44-vuotias Banks kiinnostui Venäjän maajoukkueen peräsimeen siirtyneen Tuomas Sammelvuon saappaista, oli halu yhdistää seurassa ja maajoukkueessa ympärivuotinen valmentaminen.

– Sellaisia saumoja ei ole kovin montaa auki maajoukkueissa, ja tiesin sekä näin Sammelvuon ja Suomen liiton hyvän työn viime vuosilta. Olen ollut monesti Belgian juniorimaajoukkueiden valmennuksessa pelaamassa Suomea vastaan, ja tämä on mielenkiintoinen maa, jossa paljon hyviä pelaajia.

– Kun kuulin, että Sammelvuo lähtee Venäjälle, otin yhteyttä liittoon.

Banksin tavoitteena on nostaa suomalainen lentopallo uudelle tasolle.

– Ensinnäkin haluan tietysti jatkaa sitä hyvää työtä, mitä täällä on tehty. Haluan pitää huolen siitä, että valmennus on laadukasta ja haluan auttaa pelaajia. Mielestäni Suomi on mielenkiintoisessa murrosvaiheessa, jossa meillä on muutamia kokeneempia pelaajia, jotka pelaavat viimeisiä maajoukkuevuosiaan ja sitten taas paljon nuoria ja lahjakkaita pelaajia.

– Tavoite on yhdistää heidät ammattimaiseksi kokonaisuudeksi ja tehdä rajusti töitä, jotta saavutamme haluamamme asiat, Banks sanoo.

Keskitorjuja Tommi Siirilä kuuluu Suomen avainpelaajiin.
Tommi Siirilä pelasi päättyneen kauden VaLePan paidassa.Aki Lahtinen/YLE

Toiveissa selkeä systeemi

Pelaajat ovat ottaneet Banksin avoimesti vastaan. Vaikka miehestä ei juuri mitään tiedetäkään, ennakkokäsityksiä on turha luoda.

– Hän on aika tuntematon mies kaikille, eikä hänestä ole vielä käsitystä. Lähdetään painamaan hommia ja katsotaan, mitä tulee, VaLePan paidassa Suomen mestaruutta juhlinut Tommi Siirilä sanoo.

– Totta kai se vähän jännitti, että miten tässä käy ja vähän liian pitkään tätä jouduttiin odottamaan. Aika myöhään tuli tieto uudesta valmentajasta.

Siirilä toivoo, että Banks ja apuvalmentajaksi tullut Sami Kurttila ohjaavat nuoria pelaajia mahdollisimman paljon.

– Meillä on nuori porukka varsinkin tällä hetkellä, ja valmentajan pitää olla sellainen, joka ohjaa paljon ja antaa neuvoja. Täytyy olla tiukka systeemi, jota kaikki noudattavat. Alun perusteella ainakin vaikuttaisi siltä, mutta ensimmäinen peli tulee tosi nopeasti jo ensi viikolla. Toivottavasti löydämme yhteisen sävelen ja olisimme valmiina siihen.

– Sen tiedän, että hän haluaa vähän samaa kuin Sammelvuokin, eli meidän täytyy keskittyä niihin pieniin asioihin, kuten varmistus, puolustus ja passit. Kaikki sellaiset asiat, joihin voimme itse vaikuttaa, pitää tehdä tosi hyvin, jos haluamme pärjätä, Siirilä linjaa.

Myös Banks myöntää, että aikaa valmistautua jo ensi viikolla alkaviin Kultaisen liigan otteluihin ei juuri ole ollut, eikä sitä myöskään ole näköpiirissä. Pelaajat aloittivat leirin Kurttilan johdolla jo viime viikolla, mutta päävalmentaja hyppäsi liikkuvaan junaan.

– Iso kiitos Samille (Kurttila) ja muulle tiimille asioiden hoitamisesta tähän asti. Nimeäminen tapahtui aika myöhään, ja asiat ovat tapahtuneet nopeasti. Minulla on omat ideani ja visioni, joita yritän tuoda, mutta aika on lyhyt ja pyrimme hyödyntämään koko kesän mahdollisimman hyvin.

Joel Banks
Joel Banks jatkaa belgialaisjoukkue Greenyard Maaseikin päävalmentajana.CEV

Vilkas kesä edessä

Apuvalmentaja Kurttilalle Banks on tuttu mies jo etukäteen. Vaikka ulkomaalaisen valmentajan palkkaaminen mietitytti, VaLePan mestariksi 2017 ja 2018 valmentanut Kurttila luottaa nuorten pelaajien kehittäjänä profiloituneen Banksin osaamiseen.

– Totta kai alkuun oli vähän ristiriitaisia tunteita. Kun kuitenkin tiedän Banksin jo muutaman vuoden takaa, tiedän millainen työmoraali hänellä on ja miten hän haluaa nuoria pelaajia kehittää. Kävi aika nopeasti selväksi, että liitto on tehnyt hyvän valinnan.

Kurttila sanoo, että vaikka leiriä on toistaiseksi vedetty hänen johdollaan, puhelinyhteys Belgiaan on ollut auki aktiivisesti. Tulevan viikon aikana ennen ensimmäistä peliä käydään läpi enemmän myös pelillisiä asioita.

– Joka päivä melkein on soiteltu ja käyty läpi sitä pelaajamateriaalia, millä lähdetään liikenteeseen. Kun hän on nyt täällä, käymme enemmän pelikirja-asioita läpi. Olemme aika alkuvaiheessa, vaikka ensi viikolla onkin jo peli. Ajattelemme hyvin samalla tavalla lentopallosta.

Ensi viikon lauantaina Tampereella Kultaisen liigan kotiottelulla Ukrainaa vastaan aloittava Suomi kohtaa alkulohkossa kesäkuun alkupuolella kahdesti myös Valko-Venäjän ja Tsekin. Lohkovoittaja selviytyy juhannuksena pelattavaan lopputurnaukseen.

Kultainen liiga toimii valmistautumisvaiheena elokuun tärkeään olympiakarsintaturnaukseen, jossa Suomi kohtaa Kanadan, Argentiinan ja turnausisäntä Kiinan. Lohkovoittaja lunastaa paikan Tokion ensi vuoden olympialaisiin.

Olympiakarsintojen jälkeen maajoukkue matkaa EM-kisoihin, joten edessä on tiivis paketti tärkeitä otteluita. Banks ei lupaile kuuta taivaalta vielä alkuvaiheessa.

– En ole varma, riittääkö aika siihen, että kaikki halutut asiat saataisiin esiin elokuuhun mennessä. Ensin pyrimme hyödyntämään Kultaisen liigan ottelut ja saamaan siellä tuloksia hieman nuoremmalla ryhmällä. Nämä ensimmäiset pelit auttavat oppimaan nuoret pelaajat ja heidän osaamisensa. Toivottavasti saamme heti hyvän startin Ukrainaa vastaan.

– Olen ollut yhteydessä kokeneempiin pelaajiin liittyen heidän motivaatioonsa olympiakarsintoja ja EM-kisoja silmällä pitäen. Projektimme on ikään kuin kaksi- tai kolmivaiheinen, eli ensin on toissijainen tavoite Kultainen liiga ja sen jälkeen menemme parhaalla mahdollisella joukkueella niin olympiakarsintoihin kuin EM-kisoihinkin riippumatta pelaajien iästä, Banks vakuuttaa.

Lauri Kerminen tuulettaa.
Libero Lauri Kerminen juhli keväällä Kuzbass Kemerovon kanssa Venäjän liigan mestaruutta.AOP

Vuoden jälkeen tarkastelu

Myös ensi kaudella Maaseikin peräsimessä jatkavan Banksin sopimus lentopalloliiton kanssa on 1+2-vuotinen, eli osapuolet istuvat alas ensimmäisen vuoden jälkeen ja katsovat, että asiat ovat edenneet halutusti eteenpäin. Pelaajaurallaan Iso-Britannian maajoukkuetta edustanut Banks vakuuttaa, että hän haluaa olla tehtävässä vähintään vuoteen 2021 saakka. Suomi on hakenut sille vuodelle myös EM-kisojen isännöintiä.

– Työni on saada pelaajat kehittymään, ja se, miten voin saada kädenjälkeni näkyviin ryhmässä on jokapäiväinen ammattimainen työ, jossa taktinen sekä tekninen puoli ovat tärkeässä roolissa. Suurin työ tehdään seuroissa talvisin, joten kun kesäaika on aika lyhyt sekä intensiivinen, esimerkiksi Samin linkki seuroihin on tärkeä.

– Täytyy myös kartoittaa suomalaisten nuorten lahjakkuuksien mahdollisuuksia päästä pelaamaan kovempiin sarjoihin ulkomaille. Asiat etenevät kuitenkin askel kerrallaan, ja meidän pitää tehdä vaiheittaiset suunnitelmat vuoteen 2021 saakka. Odotan yleisesti, että pääsen laajentamaan pelaajien mahdollisuuksia, Banks päättää.

Lue myös:

Suomi hakee lentopallon miesten EM-kisoja 2021

Miesten lentopallomaajoukkue täydentyy – Sami Kurttila apuvalmentajaksi Joel Banksin rinnalle

Mestarien liigassa valmentanut britti päihitti maajoukkueluotsin haussa keväällä säväyttäneen suomalaisen: "Meillä oli hieno tilanne"

"Pakko sanoa, että olen mukavuusalueeni ulkopuolella" – Lentopallomaajoukkueen uusi brittiluotsi ei vielä tiedä täysin taustatiimiään

Asiantuntija pitää lentopallomaajoukkueen uuden päävalmentajan lähtötilannetta haastavana – "Saako hän asian perille, mitä hän toivoo pelaajilta?"

Brittiluotsi Joel Banks valittiin lentopallomaajoukkueen peräsimeen

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat