Jalkapallopomot suhtautuvat varovaisen myönteisesti HIFK:n uuteen omistajaan: "Eivät yksittäisen kansallisuuden omaavat henkilöt ole epärehellisiä"

Kiinalainen Lucas Jin Chang omistaa HIFK:n jalkapallon ykkösjoukkuetta pyörittävästä yhtiöstä yli puolet. Veikkausliigassa ja Palloliitossa suhtaudutaan varovaisen myönteisesti HIFK:n uuteen pääomistajaan.

HIFK Fotboll
Lucas Jin Chang
Lucas Jin Chang Roni Rekomaa/Lehtikuva

Julkisuudessa on vellonut huhuja Veikkausliigaseura HIFK:n uuden omistajan kyseenalaisista pelaajakaupoista tanskalaisessa Vejle Boldklub-joukkueessa. Palloliitossa ja Veikkausliigassa pitäydytään kuitenkin tiedoissa, joista on olemassa faktaa.

– Seura tietää Palloliiton, Fifan ja Uefan säännöt ja he ovat velvollisia niitä noudattamaan. Ymmärrämme kohut ja ihmisten suhtautumisen, mutta meidän pitää pitäytyä faktoissa eikä huhuissa, toteaa ykskantaan Palloliiton pääsihteeri Marco Casagrande.

Samoilla linjoilla on Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa, joka korostaa, että Vejlen joukkue saatiin Tanskassa tuottamaan voittoa kolmen vuoden aikana ja omistajat Lucas Jin Chang sekä moldovalainen Andrei Zolotko saivat noin 8 miljoonan euron sijoituksena takaisin korkoineen.

– On sinänsä hassua, että pelkästään se, mistä henkilöt ovat kotoisin, tuo tähän tällaisen keskustelun. Ei voida katsoa, että yksittäisen kansallisuuden omaavat henkilöt olisivat tässä tapauksessa epärehellisiä, muistuttaa Marjamaa.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Marjamaa joutui pelaajaurallaan henkilökohtaisesti seuraamaan läheltä 2000-luvun puolivälissä Allianssiin liittyviä vedonlyöntirikosepäilyjä. Hänet pistettiin sivuun joukkueesta muiden suomalaispelaajien kanssa ja pelaavaan kokoonpanoon nostettiin tuntemattomia ulkomaalaispelaajia. Suomalaisen jalkapallon lähihistoriassa löytyy muitakin ottelumanipulaatioita, jotka ovat jättäneet pysyvän jäljen ihmisten ajatuksiin.

– Meillä on historiassa nämä muutamat tapaukset, missä on ollut ulkopuolelta tulleita henkilöitä, ja ne eivät ole päättyneet onnellisella tavalla. Se on varmaan se, mikä mietityttää. Se on jossakin määrin ihan tervettäkin pohdintaa, miettii toimitusjohtaja Marjamaa.

HIFK:n yhtiöjohto piti osakemyyntineuvottelujen aikana yhteyttä Veikkausliigaan, Palloliittoon ja Suomen Urheilun Eettiseen Keskukseen. Eri osapuolet olivat tietoisia kuinka neuvottelut etenivät. SUEK ry:ssä ei haluta ottaa kantaa HIFK:n nykyiseen pääomistajaan.

– Yksityiskohdista emme tietenkään olleet tietoisia, mutta HIFK:n johto oli meihin yhteydessä riittävästi neuvottelujen aikana. He miettivät riskien kannalta sijoitusvaihtoehtoja ja tämä on ollut käsittääkseni pitkäaikainen sijoittajahaku. Nyt täytyy ainoastaan luottaa ja toivoa, että kaikki menee hyvin, arvelee SUEK ry:n tutkintapäällikkö Jouko Ikonen.

Lucas Jin Chang tunnetaan valtaa käyttävänä seuraomistajana, joten HIFK:n liigajoukkueessa ja organisaatiossa lieneekin lähitulevaisuudessa odotettavissa muutoksia.

Lue myös:

Kiinalaisomistuksen vaikutuksia HIFK:n imagoon on mietitty – "Kaikki luulevat, että aina tulee joku suomenruotsalainen, joka laittaa rahaa meille"

HIFK-kapteeni ymmärtää fanien huolen kiinalaisomistajasta: "Suomessa on huonot muistot ulkomaalaisista omistajista"

HIFK:n uusi omistaja myöntää tietämättömyytensä suomalaisesta seurajalkapallosta – "Suomi on jalkapallossa kehitysmaa, mutta täällä on mahdollisuuksia"

Veikkausliigaseura HIFK myytiin ulkomaiselle sijoittajalle – uusi pääomistaja Kiinasta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat