Helmareiden päävalmentaja Anna Signeul iloitsee yleisöennätyksistä ja odottaa malttamattomana kesän MM-turnausta – "Naisten jalkapallo on räjähtämässä"

Naisten jalkapallomaajoukkueen tärkeä vuosi on alkanut positiivisissa merkeissä.

Kuva: AOP

Juventus, Chelsea, AC Milan... Suomen naisten jalkapallomaajoukkueen pelaajien edustamien seurojen lista on komeaa luettavaa. Samalla se kertoo naisten jalkapallon maailmanlaajuisen aseman kasvusta, joka vain kiihtyy jatkuvasti.

Maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul on kiertänyt kauden aikana tapaamassa maajoukkuepelaajia kahdeksassa maassa. Hänen mukaansa on todella tärkeää, että suomalaispelaajia pelaa maailman suurimmissa seuroissa ja harjoittelee parhaissa mahdollisissa ympäristöissä.

– Tempo on korkeampi ja kilpailu kovempaa. Pelaajan pitää harjoitella hyvässä ympäristössä, mutta toisaalta myös pelata. Kyse on tasapainosta, Signeul sanoo Yle Urheilulle.

– Jotkin pelaajistamme ovat ovat hieman olleet vaikeuksissa peliajan suhteen. Uudet pelaajat oppivat vielä seuran tavoille, joten se on siinä vaiheessa vielä ok. Se ei ole hyvä, jos pelaaja on viettänyt seurassa pidemmän aikaa ja istuu penkillä, hän jatkaa.

Signeul on aiemmin kuvannut kuluvaa vuotta maajoukkueen kannalta "ratkaisevaksi". Ennen syksyllä alkavia EM-karsintoja Helmarit kohtaa Islannin kahdesti kesäkuussa.

– Olen tyytyväinen kehitykseemme niin joukkue- kuin yksilötasolla. Vuosi on todellakin ratkaiseva, sillä meillä on syksyllä neljä karsintaottelua, ja tarvitsemme ja haluamme niistä voittoja, Signeul summaa maajoukkueen alkuvuotta.

Signeul kaipaa joukkueeltaan terävyyttä hyökkäyskolmanneksella, sillä maalit ovat olleet tiukassa. Viimeisimmässä harjoitusottelussa Suomi kaatoi Puolan 1–0.

Suomen lohkossa EM-karsinnoissa pelaavat Skotlanti, Portugali, Albania ja Kypros. Yle näyttää kaikki Helmareiden ottelut suorina lähetyksinä.

Adelina Engman (oik.) pelasi Chelseassa ensimmäisen kautensa Englannin Superliigassa. Kuva: Getty Images

Ennätyksiä ympäri Eurooppaa

Naisten jalkapallon kasvusta kertovat kuluvalla kaudella rikotut useat yleisöennätykset. Esimerkiksi Tuija Hyyrysen edustama Juventus houkutteli Fiorentinaa vastaan pelattuun otteluun Italian ennätysyleisön, lähes 40 000 katsojaa. Paikalla Torinossa tunnelmaa ihasteli myös Helmari-luotsi Signeul.

– Se oli valtavan suuri menestys kaikille katsojille ja järjestäjille, hän toteaa.

Seurajoukkueiden maailmanennätys tehtiin puolestaan Espanjassa maaliskuussa, kun Atletico Madridin ja Barcelonan ottelua seurasi paikan päällä yli 60 000 katsojaa.

Budapestissa pelataan lauantaina naisten Mestarien liigan loppuottelu Lyonin ja Barcelonan välillä. Lyon tavoittelee jo neljättä perättäistä Mestarien liigan voittoaan. Anna Signeulin mukaan kyse ei ole sattumasta, sillä ranskalaisseura oli yksi ensimmäisistä, joka alkoi joitakin vuosia sitten panostamaan tosissaan naisten joukkueeseen.

– Näin heidän pelaavan Wolfsburgia vastaan puolivälierissä. Olin äärimmäisen vaikuttunut heidän pelaamastaan jalkapallosta ja siitä, kuinka he kykenivät pelaamaan teknisesti ja taktisesti niin korkeassa tempossa, Signeul ihastelee.

Ranska kuuluu muutenkin naisjalkapallon edelläkävijöihin. Miesten kahdella korkeimmalla sarjatasolla pelaa 40 seuraa, joista jo 36:lla on naisten edustusjoukkue. Muualla Euroopassa esimerkiksi Inter Milanin ja Manchester Unitedin naisten joukkueet nousivat ensi kaudeksi maidensa pääsarjoihin.

Jalkapallovuoden kruunaavat kesä-heinäkuussa juuri Ranskassa pelattavat naisten MM-kisat. Avausottelu Pariisissa on jo nyt loppuunmyyty, lähellä sitä ovat myös välierät ja loppuottelu. Median kiinnostus turnauksen alla on ollut ennätyksellistä.

– Naisten jalkapallo on räjähtämässä, ja se tulee räjähtämään entistä enemmän MM-kisojen aikana. En malta odottaa turnauksen alkamista, Signeul päättää.

Naisten MM-kisat pelataan Ranskassa 7. kesäkuuta – 7. heinäkuuta. Yle näyttää kisat kanavillaan.

Lue myös: