Suora

 • Urheilustudio 7.12.
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, joukkuekilpailun mäkiosuus
 • Yhdistetyn joukkuekilpailun mäkiosuus, Lillehammer
 • Uinnin EM, alkuerät 7.12.
 • Naisten yhdistelmäkilpailu, Lillehammer
 • Urheilustudio 7.12.
 • Uinnin EM, alkuerät
 • Miesten yhdistelmäkilpailu, Lillehammer
 • Mäkihypyn MC: Lillehammer, naisten kilpailu
 • Yhdistetyn joukkuekilpailun hiihto-osuus, Lillehammer
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, joukkuekilpailun hiihto-osuus
 • Urheilustudio 7.12.
 • Kumparelasku, Ruka
 • Freestylen MC: Ruka, kumpareet

Tanska tietää, miten Leijonia piinataan – Suomi on nyt täysin uudenlaisessa tilanteessa MM-turnauksessa: "Se pitää käsitellä joukkueena"

Lars Ellerin yllättävä poislähtö voi kiinteyttää Tanskan joukkuetta, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Jääkiekon MM 2019

1

Niko Mikkola Slovakiaa vastaan
AOP

Suomi on nyt suosikki

Jääkiekon miesten MM-turnauksen otteluohjelman, tilastot ja tulokset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomi lähti kolmeen ensimmäiseen alkusarjan otteluunsa jääkiekon MM-turnauksessa tietyllä tapaa haastajana. Kanadalla ja Yhdysvalloilla oli ennakkoon paperilla parempi pelaajamateriaali ja Slovakialla tukenaan kotiyleisön hurmos.

Pitkästä leirityksestä ja hyvästä valmistautumisesta etua saanut Leijonat selvisi näistä otteluista erinomaisesti. Tuloksena oli kaksi voittoa ja yksi jatkoaikatappio.

Nyt asetelma kääntyy. Alkusarjan kaikissa lopuissa otteluissa Suomi on lähtökohtaisesti ennakkosuosikki. Jäljellä on neljä ottelua, joista ensimmäinen on tänään illalla Tanskaa vastaan. Leijonat taistelee lohkovoitosta.

Yle Urheilun asiantuntijan Juha Juujärven mukaan uusi asetelma on ennen kaikkea henkinen haaste.

– Suomi lähtee näihin peleihin henkisesti ennakkosuosikkina ja se pitää käsitellä joukkueena, jääkiekkovalmentaja Juujärvi sanoo.

Tilanne muuttuu todennäköisesti myös pelillisesti, kun vastustajat keskittyvät enemmän puolustamiseen Yhdysvaltoihin ja Kanadaan verrattuna.

– Oman pelin tietyt peruselementit pitää säilyttää riippumatta vastustajasta. Suomi on aikaisemminkin ollut aktiivinen ja kiinni kiekossa. Nyt se kiekonhallinta vaan lisääntyy, Juujärvi sanoo.

2

Peter Regin
AOP

Tanska osaa kiusata Suomea

Tanskaa pidetään pienenä jääkiekkomaana, mutta joukkue on aika ajoin kiusannut isompiaan ja edennyt kaksi kertaa MM-kisojen puolivälieriin 2010-luvulla.

Suomi kompastui Tanskaan vuosi sitten MM-turnauksen alkusarjassa. Tuosta Leijonien joukkueesta ei tosin tänä vuonna ole mukana montaa pelaajaa, mutta Tanskan ryhmän runko on sama.

– Tanska on viime vuosina pelannut hienoa sitoutunutta altavastaajakiekkoa ja hyödyntänyt parantuneen pelaajamateriaalin edut, Juujärvi sanoo.

– Tässä turnauksessa on näyttänyt siltä, ettei Tanska ole saanut samanlaista sitoutumista. Joukkue on ollut yksilöiden varassa, esiintynyt repaleisesti ja ottanut kurittomia jäähyjä.

Tanska voitti Iso-Britannian 9–0, hävisi Saksalle ja voitti Ranskan voittomaalikilpailussa. NHL-hyökkääjä Lars Eller jätti joukkueen näiden otteluiden jälkeen.

– Ellerin poislähtö voi myös kiinteyttää joukkuetta, Juujärvi muistuttaa.

Eller (2+3) oli kolmessa ottelussa Tanskan paras pistemies. Joukkueen avainhyökkääjiä ovat muun muassa Jokereista tutut Peter Regin ja Nicklas Jensen, joka sai maalitilinsä auki Iso-Britanniaa vastaan.

Tanskan hyökkäyksen kärkipelaajia on myös NHL-vahvistus Mikkel Bödker, joka on kerännyt turnauksessa tehot 0+3.

3

Suomen pelaajia
AOP

Suomi tarvitsee toimivat neljä sylinteriä

Leijonat hyötyi kolmessa ensimmäisessä ottelussa tasaisesta neljän kentän peluutuksestaan. Kun vastustajat kuormittivat kärkipelaajiaan, Suomen joukkueessa vastuu jakautui tasaisemmin.

Jukka Jalosen tavaramerkki on, että hän haluaa MM-kisoissa peluuttaa aika tasaisesti neljää hyökkäysketjua ja kahdeksaa puolustajaa, Juujärvi sanoo.

Jo ennen kisoja Juujärvi ennakoi, että Suomi tarvitsee menestyäkseen neljä hyvin roolitettua kenttää ja tuloksentekijöitä laajalla rintamalla.

Suomen puolustuksessa roolitus on onnistunut erinomaisesti. Pakistosta löytyy hyökkääviä puolustajia, puolustavia puolustajia, ylivoimapelaajia ja alivoimapelaajia. Yksikään Suomen puolustajista ei ole pelannut yhdessäkään ottelussa yli 20 minuuttia, kun esimerkiksi Kanada ja Yhdysvallat peluuttavat kärkipuolustajiaan runsaasti yli 20 minuuttia ottelussa.

Leijonien hyökkäyksessä tehot ovat olleet liikaa Kaapo Kakon (5+0), Sakari Mannisen (0+5) ja Harri Pesosen (1+0) muodostaman kakkosketjun varassa. Toinen toimiva ketju on ollut Jere Sallisen, Juho Lammikon ja Marko Anttilan nelosketju.

Nelosketju jouduttaneen rikkomaan Tanska-otteluun, kun Lammikko on loukkaantuneena. Lammikko ei harjoitellut muun joukkueen kanssa keskiviikkona.

– Turnauspelaamiseen kuuluu, että tulee poissaoloja ja niihin pitää pystyä reagoimaan, Juujärvi sanoo.

Lammikon paikan nelosketjun keskellä ottanee todennäköisesti Eetu Luostarinen tai Juhani Tyrväinen.

– He ovat sellaisia pelaajia, jotka pystyvät raatamaan. Tyrväinen pystyy nelosketjun rooliin, mutta toisaalta hän on ottanut vastuuta hyvänä kiekollisen puolen pelaajana.

– Suurin kysymys on, palaako Arttu Ilomäki ykkösketjun keskelle vai sovitetaanko sitä viittaa Juhani Tyrväiselle.

Suomi kohtaa Tanskan jääkiekon MM-turnauksen A-lohkon ottelussa kello 21.15 Suomen aikaa.

Lue myös:

Yle Urheilu esitti Jukka Jaloselle yhden kysymyksen, sitten alkoi uskomaton jyrinä USA-ottelun oikeusmurhasta: "Ne kusettivat meitä suoraan silmään!"

Jukka Jalosen purkaus nousi Leijonien välipäivän puheenaiheeksi – ylsi otsikoihin myös länsinaapurissa

Leijonien NHL-vahvistus jätti välipäivän treenit väliin – "Tilannetta arvioidaan päivä kerrallaan"

Kommentti: Katsoin vierestä, kun miljonäärit arpoivat kuka maksaa laskun – yhteen ruokahetkeen tiivistyi jääkiekon MM-turnaus

Leijonilta suorastaan maagisia suorituksia NHL-tähtiä vastaan – asiantuntijalta tärkeä huomio: "Jokainen voittava joukkue tarvitsee sellaisen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme