Suora

  • Uinnin MM
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Tim Sparvin viimeinen mahdollisuus: "Juoksen alasti torilla jos pääsemme EM-kisoihin"
  • Urheiluruutu
  • CS:GO: IEM Chicago – loppuottelu

Valmentaja Titta Heikkilää ympäröinyt kritiikkimyrsky satutti, mutta lopulta vahvisti – Minetit janoaa MM-kultaa takaisin Tampereelle

Urheilijat, joukkuehenki ja koreografia ovat aiempaa paremmassa kunnossa, joten Minettien nousujohteisen kauden toivotaan huipentuvan jättipottiin.

voimistelu
Minetit joukkuevoimistelu
Viime vuonna MM-hopealle sijoittunut Minetit tavoittelee tänä vuonna maailmanmestaruutta.Rodolfo Arana

TAMPERE. Hopea ei ole häpeä, mutta Minetit-joukkueella on selkeä tavoite viikonloppuna Espanjassa kilpailtaviin joukkuevoimistelun MM-kilpailuihin: tuoda maailmanmestaruus takaisin Tampereelle.

Vuosina 2015 ja 2017 MM-kultaa voittanut joukkue odottaa paluuta kultakantaan viimevuotisen hopeasijan jälkeen. Joukkueen valmentajan Titta Heikkilän odotuksia on herättänyt erityisesti kauden nousujohteinen suunta.

Maailmancupin osakilpailuista on tarttunut mukaan kolmas ja toinen sija, ja kuntopiikki on ajoitettu juuri tälle viikonlopulle. Tampereen Sisun joukkue on tänä keväänä välttynyt vakavilta loukkaantumisilta ja muilta vastoinkäymisiltä.

– Oikein positiivisin mielin odotetaan kauden huipennusta ja MM-kisoja. Maailmanmestaruus on mielestäni realistinen tavoite, Heikkilä kertoo Yle Urheilulle.

Minettien tämän kauden ohjelma on ollut kunnianhimoinen projekti: sen valmistuminen huippukuntoon on vaatinut pitkäjänteisyyttä ja lukemattomia harjoitustunteja Ikurin liikuntahallissa Tampereella.

Alkukaudesta ohjelma olisi tämänhetkisessä muodossaan ollut hieman liian iso pala purtavaksi, mutta sitä on vaikeutettu pikkuhiljaa. Nyt erityisesti nostot ovat teknisesti todella vaikeita.

– Omasta mielestäni joukkue ja koreografia ovat paremmassa kunnossa kuin viime vuonna. Se on hiotumpi, valmiimpi, vaikeampi ja urheilijat ovat todella hyvässä fyysisessä ja henkisessä kunnossa. Sen takia uskallan odottaa parempaa kuin viime vuonna, Heikkilä perustelee.

Täydellisyyttä hipova ohjelma ei vielä tuo maailmanmestaruutta. Isoimpana kysymysmerkkinä unelman tiellä on venäläisjoukkue Madonna, joka lähtee Cartagenan kisoihin hallitsevana maailmanmestarina. Venäjältä tulee myös joukkue Express, viime vuoden pronssimitalisti.

Kamppailu Suomen kärkijoukkueen asemasta on sekin tiukka. Espoolainen OVO Team voitti ensimmäisen maailmancupin Bulgariassa, Minetit sen sijaan päihitti OVOn Singaporen osakilpailussa, kun suomalaisjoukkueet ylsivät sijoille kaksi ja kolme. Pisimmän korren Singaporessa vei Madonna.

Mitalit jaetaan Espanjassakin mitä todennäköisimmin Suomen ja Venäjän kesken.

– Kyllä siellä hyviä joukkueita on, mutta sanoisin, että nämä neljä erottuvat. Neljän kärki on selkeä. Madonna on varmasti ennakkosuosikki maailmanmestariksi alkukauden kilpailujen perusteella, Heikkilä sanoo.

minetit
Minettien nostoja on vaikeutettu kauden edetessä. Kuvassa on nostettu kapteeni Ella Ratilainen.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Kotimaan kilpailuasetelma on ollut sama vuodesta 2015 asti – samana vuonna Minetit nousi naisten sarjaan ja voitti maailmanmestaruuden. Sekä Heikkilä että Minettien kapteeni Ella Ratilainen pitävät tilannetta hyödyllisenä molemmille joukkueille.

– Mitä enemmän kilpailua on, sitä enemmän meidän pitää täällä treenisalilla tehdä töitä. Tällä kaudella on jouduttu ihan tosissaan kamppailemaan (OVO Teamia vastaan). Se tuo treeneihin lisämotivaatiota, Ratilainen sanoo.

– Olemme aina olleet tiukassa kamppailussa OVO Teamin kanssa, mikä on positiivinen asia. Kotimaan kilpailu myös vie meidän joukkuetta eteenpäin, Heikkilä sanailee.

Mediakohu oli rankkaa aikaa

Vaikka viime kuukausien harjoitukset ovat onnistuneet toivotunlaisesti, olisi Minettien kausi voinut saada helpommankin alun. Joukkueen valmentaja Titta Heikkilä joutui myrskyn silmään, kun Urheilulehti kirjoitti viime marraskuussa hänen kyseenalaisina pidetyistä valmennusmenetelmistään (siirryt toiseen palveluun).

Artikkelissa Heikkilän kerrottiin huutaneen valmennettavilleen ja nöyryttäneen heitä. Voimisteluliitto teki tapauksesta liiton sisäisen kurinpitomenettelyn, jossa ei löydetty Heikkilän toimintaan liittyvää huomautettavaa tai epäasiallista käytöstä. Heikkilä oli kuitenkin jo saanut niin paljon negatiivista julkisuutta, että tapaus vaikutti joukkueeseenkin.

Minettien kapteeni Ella Ratilainen kertoo, että mediakohu oli rankkaa aikaa 17–21-vuotiaista voimistelijoista koostuvalle joukkueelle. Asian vaikeudesta huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, sitä puitiin joukkueen ja valmentajien kesken pitkään.

– Jonkin verran joutui keräilemään itseään ja koko joukkuetta silloin tällöin. Ei se ole tuntunut kivalta, että oman valmentajan ja joukkueen nimeä jatkuvasti pyöritetään mediassa, Ratilainen muistelee loppusyksyä 2018.

Ratilainen on voimistellut Mineteissä jo vuodesta 2010. Silloin joukkue kilpaili vielä lasten sarjassa, josta se on edennyt juniorisarjan kautta senioreihin. Joukkueen vanhin ja kokenein voimistelija, Ratilainen, täyttää tänään perjantaina 22 vuotta.

Pitkään yhteistyötä Heikkilän kanssa tehnyt kapteeni kertoo, että kohun aikaan joukkueen jäsenien tunteita kuunneltiin ja ne otettiin vakavasti. Keskusteluissa pohdittiin muun muassa, miten luottamus valmentajaan säilyy ja miten kohusta voi päästä eteenpäin.

– Nyt ollaan päästy siitä kokonaan yli. Se on kasvattanut meitä paremmiksi urheilijoiksi ja siitä tuli näyttämisen halu, että ei anneta tällaisten vaikuttaa, vaan tehdään omaa juttuamme, Ratilainen kertoo.

Titta Heikkilä
Minettien valmentaja Titta Heikkilä kertoo, että kohu vahvisti joukkueen välejä.Vesa Moilanen / Lehtikuva

Titta Heikkilä kertoo, että kaikki harjoitukset on pidetty normaalisti eikä kohu vaikuttanut harjoitteluun mitenkään. Valmentajan mukaan ulkopuoliset häiriötekijät jopa auttoivat joukkuetta keskittymään harjoituksissa siihen olennaiseen – voimisteluun.

– Meillä on luottamukselliset välit jokaisen urheilijan kanssa. Keskustelemme avoimesti ihan kaikesta. Tämä on molemminpuolista vuorovaikutusta ja urheilijat voivat antaa palautetta minullekin, Heikkilä kertoo.

Heikkilä on samaa mieltä Ratilaisen kanssa siitä, että rankat ajat lopulta vahvistivat joukkuetta. Kun Heikkilä sai lokaa niskaansa, olivat valmennettavat tukena. Jo ennestään tiiviit välit punoutuivat tiiviimmiksi vaikeiden aikojen seurauksena.

– On ollut mukava huomata, että nämä, jotka ovat minun kanssani toimineet yli kymmenen vuotta, eivät perusta mielipidettään mihinkään lehtiartikkeliin, vaan heillä on ihan omat käsityksensä eikä tämä ole niihin vaikuttanut, Heikkilä toteaa.

Titta Heikkilä kertoo pyrkivänsä jatkuvasti parempaan valmentajana. Valmennus muuttuu koko ajan, kun urheilijat kasvavat teini-ikäisistä aikuisiksi. Urheilun vaatimusten huomioon ottaminen eri ikätasoilla on valmennuksen perusta.

– Me kasvamme yhdessä eteenpäin. Tietenkin tilanteen mukaan, sillä aina ei pysty varautumaan kaikkeen mahdolliseen, Heikkilä sanoo.

Tulkinta erottaa parhaat hyvistä

Koreografi Antton Laine huutaa "seis" ja pysäyttää isosta CD-soittimesta pauhaavan, dramaattisen ja mahtipontisen klassisen musiikin.

– Nyt oli oikein hyvä. Ensin onnellisuus, sitten se taistelu, mieletön julmuus, myrskyn voima, selviäminen ja lopuksi kotisatama, koreografi Laine muistuttaa Minettien harjoitussalissa.

Vaiheikkaan ja vaarallisen merimatkan tulkitseminen ilmein on haasteellista, etenkin kun samalla tehtävät liikkeet ovat fyysisesti todella vaikeita. Kilpailuohjelman teemoihin eläytyminen on tärkeä osa joukkuevoimistelua. Sen tietävät myös voimistelijat, jotka tekevät ohjelmaansa viimeisiä silauksia vain muutama päivä ennen kauden h-hetkeä.

Antton Laine
Koreografi Antton Laine on mukana Minettien harjoituksissa vähintään viikoittain.Rodolfo Arana

Viimeistelyharjoitukset ennen kauden päätavoitetta on omistettu rohkealle tulkinnalle ja ohjelmaan eläytymiselle.

– Monet joukkueet tekevät samoja vaikeusosia. Kun on monta hyvää joukkuetta, jotka kilpailevat kärkisijoista, esittäminen voi ratkaista, Laine sanoo.

Jo lähes 20 vuoden ajan ohjelmia joukkuevoimistelijoille suunnitellut Laine kertoo, että Minettien ohjelma on tällä kaudella vaikea. Kovasti harjoitelleet voimistelijat saavat liikkeet kuitenkin näyttämään kepeämmiltä ja helpommilta kuin ne ovatkaan.

– Musiikki on aika mahtipontinen, joten tämän ohjelman esittäminen vaatii tosi paljon rohkeutta ja hyvän itsetunnon. Heittäytyminen ja kaikkensa antaminen on ollut se suurin haaste, eivätkä niinkään ne liikkeet, Laine kertoo.

Ella Ratilainen pitää Laineen koreografiaa tulkinnallisesti haastavana. Perinteistä poikkeava ohjelma on tuonut toivottua uudenlaista haastetta joukkueelle.

– On saanut tosissaan tehdä töitä sen eteen, että on päässyt musiikin sisälle ja pystyy tulkitsemaan niin arvokasta ohjelmaa, Ratilainen sanoo.

Joukkuehenki on resepti maailmanmestaruuteen

Kun harjoitustunnit nousevat viikossa kolmenkymmenen molemmille puolille, on motivaation oltava huipussaan. Minettien palavaa rakkautta joukkuevoimisteluun hehkuttavat niin valmennustiimi kuin urheilijatkin.

– Minusta tuntuu, että he tykkäävät enemmän treenata kuin kisata, mikä on aika hieno asia. He ovat todella puurtavia ja tykkäävät olla yhdessä harjoituksissa, koreografi Antton Laine hymyilee.

Titta Heikkilä kertoo, että hän on valmentajana kokenut harjoitusten seuraamisen olleen MM-kilpailujen alla miellyttävää.

– Tämä on uskomaton porukka, sellainen, jota valmentaja voi kerran elämässään valmentaa, Heikkilä sanoo.

Vapaa-aikaa ei huippu-urheilijoilla ole paljon, mutta sen vähäisenkin ajan haluavat Minetit käyttää pitkälti toistensa seurassa. Vapaa-ajan aktiviteetit voimistelun ulkopuolella ovat Ella Ratilaisen mukaan hitsanneet joukkuetta yhtenäisemmäksi.

– Sen lisäksi, että meillä on täällä tosi kivaa yhdessä, yritämme järjestää muuta yhteistä kivaa tekemistä. Aina kun on juhlan aihetta, kuten jonkun synttärit, vietämme ne yhdessä, Ratilainen kertoo.

Minetit
Minetit.Rodolfo Arana

Kahdesti naisten sarjan MM-kultaa ja kahdesti MM-hopeaa urallaan saavuttanut Ratilainen on tällä hetkellä päätoiminen urheilija, mutta suunnittelee hakeutuvansa yliopisto-opintoihin urheilu-uran jälkeen. Kova harjoittelu on keholle rankkaa fyysisesti ja henkisesti. Siksi rento asenne ja joukkueen hyvä yhteishenki ovat Ratilaisen mukaan Minettien valttikortit, jotka puskevat eteenpäin päivä toisensa jälkeen.

– Se asenne on vienyt meidät jo tähän pisteeseen asti, eikä se välttämättä ole muilla niin vahva kuin meillä, nauravainen kapteeni päättää.

Joukkuevoimistelun MM-kilpailut järjestetään Cartagenassa Espanjassa 17.-19. toukokuuta. Suomea edustavat naisten sarjassa Minetit, OVO Team ja Gloria.

Lue myös:

Joukkuevoimistelussa tehdään suomalaishistoriaa – Veikko Pulkki otti rohkean hypyn naisten rinnalle

Epäeettisistä valmennustavoistaan kritisoitu Titta Heikkilä kommentoi tuoretta kurinpitovaliokunnan päätöstä: "Olo on helpottunut"

Suomalaiset jälleen mitaleilla joukkuevoimistelun maailmancupissa – Minetit paransi hienosti finaalipäivänä

Suomalaisväriä joukkuevoimistelun maailmancup-avauksen kärkisijoilla – OVO Team nousi voittoon, Minetit pronssille

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat