Suora

  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon Italian Cup, puolivälieräottelu Napoli - Lazio
  • Urheiluruutu

Leijonien uusi superketju häikäisee MM-kisoissa: "Ilman Kaapo Kakon oivalluksia moni maali olisi jäänyt syntymättä"

Kaapo Kakko, Sakari Manninen ja Harri Pesonen ovat tehneet yhteensä 75 prosenttia Suomen maaleista MM-turnauksessa.

Jääkiekon MM 2019
Kaapo Kakko Sakari Manninen
Kaapo Kakko (6+1) ja Sakari Manninen (1+5) ovat Suomen joukkueen parhaat pistemiehet.AOP

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Yksi hyökkäysketju on nostanut Suomen reppuselkään jääkiekon MM-turnauksessa Kosicessa. Kaapo Kakon, Sakari Mannisen ja Harri Pesosen muodostama kolmikko pelaa tällä hetkellä erinomaista jääkiekkoa.

Suomi on tehnyt MM-turnauksessa 12 maalia, josta tämä kolmikko on viimeistellyt yhdeksän. Kirkkaimpana tähtenä on tietysti 18-vuotias Kakko, joka on tehnyt peräti kuusi maalia neljässä ottelussa.

– Pelaajien ominaisuudet täydentävät toisiaan siinä ketjussa. Kakon henkilökohtainen pelirohkeus ja kyky ratkaista tilanteita ovat tietysti suuressa roolissa. Aika moni maali olisi jäänyt syntymättä ilman hänen oivalluksiaan yksi vastaan yksi -tilanteissa, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Torstain Tanska-ottelussa Leijonien uusi superketju vastasi Suomen kaikista maaleista. Kakko teki ensimmäisen komealla yksilösuorituksella, Manninen viimeisteli toisen pitkän hyökkäyspään pyörityksen päätteeksi ja Pesonen ohjasi päätöserässä Kakon laukauksen maaliin.

Toisessa maalissa kunniaa on annettava myös Arttu Ilomäen ykkösketjulle, joka aloitti pitkän kiekkorallin Tanskan päädyssä.

Ilomäen ketju on kuitenkin vain nimellisesti Suomen ykkösketju. Pelillisesti viitta on tällä hetkellä Mannisen ketjulla.

– Manninen rytmittää peliä hyvin ja antaa kiekkoa vauhtiin laitureille. Pesonen tasapainottaa ketjua. Hän tekee näkymätöntä työtä, luistelee hyvin, pelaa fyysisesti, ajaa maalille ja pystyy kuitenkin tukemaan kahden muun kiekollista pelaamista, Juujärvi sanoo.

– Siinä on aika klassisella tavalla maalintekijä, pelintekijä ja voimahyökkääjä istutettu samaan ketjuun.

Suomi juhlii
Tässä Suomen superketjun kanssa juhlivat Atte Ohtamaa (55) ja Mikko Lehtonen (4).Martin Divisek / AOP

Leijonien menestyksen kannalta olisi tärkeää, että joukkueesta löytyisi onnistujia laajemmalla rintamalta. Nyt maaleja on tehnyt hyökkäyksen huippukolmikon lisäksi vain Ilomäki, Niko Ojamäki ja puolustaja Petteri Lindbohm.

– Suomella on paljon pelaajia, jotka haluavat onnistua. Seuraavassa ottelussa Iso-Britanniaa vastaan siihen on mahdollisuus, mutta sellainen yliyrittämisen riski on olemassa, Juujärvi sanoo.

Pesonen hehkuttaa Kakkoa

Viime kaudella olympialaisissa pelannut Manninen on odotetusti ollut Suomen parhaita pelaajia. MM-debytantit Pesonen, 30, ja Kakko, 18, ovat nousseet hieman yllättäen parrasvaloihin, vaikka jälkimmäisen potentiaali oli toki kaikkien tiedossa.

Pesosen mukaan Kakon kanssa on nautinto pelata.

– Kaveri tekee sellaisia ratkaisuja, jotka eivät välttämättä ole kaikista tavanomaisimpia. On hieno nähdä, että hänellä on flow päällä, Pesonen sanoi Yle Urheilulle.

Tanska-ottelun puheenaihe oli Kakon yksilösuoritus tasoitusmaalissa. Kakko piti Tanskan maalivahtia Sebastian Dahmia pilkkanaan.

– Onhan se makea nähdä, kun jätkä tulee tänne ja nostaa odotukset kattoon. Kansa odottaa, että joka pelissä tulisi joku tuollainen. On hienoa, että tällaisia jätkiä nousee Suomesta vuodesta toiseen. Hieno päästä kokemaan se itsekin.

Kaapo Kakko
Kaapo Kakon yksilötaito on kerännyt ylistystä.Jussi Nukari / Lehtikuva

Leijonat on ottanut neljästä pelistä nyt kolme voittoa. Lohkovoitto on tällä hetkellä joukkueen omissa käsissä.

– Meillä on paljon ensikertalaisia, mutta jätkät pelaavat kuin kokeneet MM-kisapelaajat. Pelaamme fiksua peliä. Olemme rohkeita, mutta meille ei tule kauheasti tyhmiä kiekonmenetyksiä. On hieno nähdä, että jätkät pelaavat toisilleen, Pesonen sanoi.

Yhden parannuskohteen Leijonien superketjun laitahyökkääjä löytää.

– Kiekollinen pelaaminen on ajoittain tosi hyvää. Vielä kun saisimme hankittua enemmän jäähyjä vastustajalle, niin saisimme jauhaa ylivoimaa itsekin. Sitä kautta pääsisi enemmän maalien makuun.

Suomi on pelannut MM-turnauksessa kymmenen kertaa ylivoimalla. Ylivoimamaaleja joukkue on tehnyt kolme.

Suomi kohtaa tänään perjantaina Iso-Britannian kello 21.15 alkavassa ottelussa.

Lue myös:

Kaapo Kakko piti kovan lupauksensa – ja oli helpottunut, kun Leijonien kolmas osuma ei mennyt hänen nimiinsä

Leijonien valmennus näytti taktista hauista Tanska-ottelussa – Suomi teki jotain, mitä tällä kaudella ei ole nähty vielä kertaakaan

Kommentti: Jukka Jalosen huolet olivat käymässä toteen – sitten esiin astui Leijonien tuttu taikuri!

Kaapo Kakko -show pyöri jälleen! Ällistyttävä maali nousi kohokohdaksi, kun Leijonat voitti Tanskan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat