Suora

 • Rallin MM, Sardinia, ek 17 - live
 • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
 • Rallin MM, Sardinia, Power Stage -live
 • Suomen vahvin mies, karsintakilpailu 2019
 • Makwan Amirkhani: Syön vastustajani elävältä kaiken kokemani paskan jälkeen
 • Titta Keinänen - dropoutista karaten huipulle
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - THA
 • WRC-kauden välitilinpäätös
 • Urheiluruutu
 • FIFAn jalkapallon naisten MM: USA - CHI
 • Marika Teini: Rouva kersantti - työ joka mahdollisti ammattiurheilun
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Sardinia, kisakooste
 • Urheiluruutu

Tuukka Rask loistaa konferenssifinaaleissa – uskomattomat uratilastot juuri tässä vaiheessa kautta

Bostonin Tuukka Rask viihtyy NHL:n konferenssifinaaleissa.

NHL
Tuukka Rask
Getty Images

RALEIGH. Boston Bruinsin suomalaismaalivahti Tuukka Raskin menestyksekäs NHL-ura pitää sisällään monta hienoa tarinaa. Niistä mikään ei kuitenkaan ole yhtä erikoinen ja vakuuttava kuin tämän käsittämättömät tilastot nimenomaan pudotuspelien konferenssifinaalivaiheesta.

Ensimmäisen kerran Rask esiintyi välierävaiheessa keväällä 2013 Pittsburgh Penguinsia vastaan. Tämän kevään Carolina-sarja oli siis savonlinnalaisen toinen reissu konferenssin loppuotteluihin. Ja taivas varjele, millaista klinikkaa Rask on pitänyt pystyssä juuri tässä vaiheessa pudotuspelejä.

Isketään ensin pöytään Raskin puhdas numerofakta konferenssifinaalivaiheesta.

Voittosaldo: 8-0

Päästetyt maalit: 7

Päästettyjen maalien keskiarvo: 0,82

Torjuntaprosentti: 97,2

Nollapelit: 3

Niin sanottu moderni NHL-historia ei tunne yhtäkään vastaavanlaista tarinaa, missä jokin maalivahti olisi pystynyt pelaamaan kahdesti konferenssifinaaleissa häviämättä kertaakaan. Puhumattakaan, että joku olisi tehnyt niin Raskin kaltaisilla tilastoilla.

Suomalaisveskarin meno on kaikilta osin historiallista.

– Vaikea sanoa, miksi juuri näissä sarjoissa itsellä on kulkenut näin. Ennemmin ne yhtäläisyydet löytyvät joukkueen puolelta. Ehkä se peli sitten hitsautui yhteen siinä matkan varrella näinä vuosina. Itse pyrin vain aina olemaan tärkeissä paikoissa se viimeinen lukko siellä takana. Ei siinä omalta osaltani sen kummempaa ole, Rask jutteli Yle Urheilulle Raleighissa.

Raskista tuli torstaina vasta neljäs kolmesti Stanley Cupin loppuotteluihin yltänyt suomalainen Jari Kurrin, Esa Tikkasen ja Valtteri Filppulan jälkeen. Bostonissa jo syksyllä 2007 debytoinut Rask oli voittamassa varamaalivahdin roolissa Stanley Cupia kesällä 2011. Kaksi vuotta myöhemmin Rask oli pelaavana maalivahtina, mutta kannu matkasi Chicagoon.

Lienee turha mainita, että Raskia ajaa mahdollisuus voittaa himoittu pokaali vihdoin aloittavan maalivahdin roolissa. Itsestäänselvyytenä suomalaismaalivahti ei aukeavaa mahdollisuutta kuitenkaan ottanut.

– Onhan tämä huikea saavutus. Tämä on aina kovan työn takana, koska mukana on niin paljon hyviä joukkueita. Tämä on tosi hieno juttu, ei sitä käy kieltäminen, mutta paljon on vielä töitä jäljellä, Rask jatkoi.

– Vaikeaa on päästä konferenssifinaaleihin, joten hienoa, että nyt ollaan tässä pisteessä.

Ovi kiinni

Boston oli päättyneessä sarjassa monella tapaa tyly joukkue. Se ei aina pystynyt viemään peliä, mutta laadukas ja ennen muuta tiivis viisikkopeli kera fantastisen maalivahtipelin, piti usein heikoilla hetkillä joukkueen mukana. Toisaalta silloin, kun Carolina jäi alakynteen, Boston ei antanut armoa.

Boston iski kiekot reppuun tärkeillä hetkillä huimilla tehoilla, ja vieläpä koko kokoonpanon voimalla. Joukkueen kaikki neljä ketjua onnistuivat sarjassa maalinteossa. Pudotuspelien osalta peräti yhdeksäntoista Bruins-pelaajan sarakkeesta löytyy vähintään yksi maali. Vain Brandon Carlon maalisarake näyttää nollaa.

– Mitä pidemmälle pudotuspeleissä edetään, niin kyllä se leveys yleensä sieltä esiin tulee, Rask totesi.

Erikoistilanteissa Boston vasta tyly olikin. Etenkin ylivoimapeli, joka onnistui seitsemän kertaa viidellätoista yrittämällä, teki sarjassa kahden joukkueen välille suuren eron. Alivoimalla Boston antautui kerran, kolmessa viimeisessä ottelussa ei kertaakaan.

Ei siis ollut suurikaan ihme, että Sebastian Ahon, Teuvo Teräväisen ja Saku Mäenalasen edustamalta Carolinalta loppui eväät ja usko.

Torstain ratkaisevassa ottelussa Boston ei antanut Carolinalle mitään. Kahden erän jälkeen Carolinalle ei oltu kirjattu yhtäkään vaarallista maalipaikkaa.

– Erikoistilannepelaaminen oli tässä sarjassa suuressa roolissa, tänäänkin tehtiin kaksi ylivoimamaalia. Alivoima oli lähes täydellinen ja ylivoima iskut maalit. Leveyskin tuli tässä esiin, kyllä me parempia paikkoja luotiin, ja sitten sieltä isot äijät astuivat esiin.

Ydinrungon viimeinen veto

Bostonin nousu loppuotteluihin kolmannen kerran kahdeksan vuoden sisään, on erityinen tarina siinäkin mielessä, että joukkueen ydin on pysynyt kaikki vuoden käytännössä samana.

Tuukka Rask, Zdeno Chara, Patrice Bergeron ja Brad Marchand ovat edustaneet seuraa jo vuosikausia, joten puolentoista viikon päästä alkavat finaalit ovat kaiken yhdessä kokeneelle ytimelle varmasti ainutlaatuinen ja tärkeä, sekä todennäköisesti viimeinen, mahdollisuus juhlia vielä kerran yhdessä.

– Aina se on ainutlaatuista päästä pudotuspeleihin, että en siinä mielessä tiedä, onko meillä niin tuollaista ajatusta. On vaikeaa kasata joukkue, jolla on oikeasti mahdollisuus ja me ollaan nyt löydetty tänne oikeanlaisia jätkiä, joilla on luonnetta. Jätkiä, jotka uskaltavat kovissa paikoissa pelata.

– Me, jotka ollaan oltu täällä pidempään, niin me vain yritetään rauhoitella muita, että pelataan sitä peliä, mikä on meidät tänne tuonut. Ei tässä sen kummempaa ole.

Stanley Cupin loppuottelusarja käynnistyy 27.5. Bostonista. Bruins kohtaa finaaleissa joko St. Louisin tai San Josen. Viimeksi mainittu johtaa läntisen konferenssin finaalisarjaa voitoin 2-1.

Lue myös:

Rask torjui nollapelin ja johdatti Bostonin Stanley Cupin finaaleihin – Carolinan kausi päättyi

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat