Suora

  • Jalkapalloilija Roosa Bröijer: " Liigalisenssin epääminen tuli täytenä sokkina"
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - CAN
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CMR - NZL
  • Urheiluruutu
  • Pakettipommi
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SWE - USA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: THA - CHI
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kommentti: Tuomareita ei oikeusmurhista voi syyttää, mutta videoita on NHL:ssä katsottava useammin

Videotarkastussääntöjä on muutettava ennen uuden kauden alkua, sanoo Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä. 

NHL
Evander Kane, tuomari
San Josen pudotuspelikierroksilla on vihelletty monta kertaa väärin, nimenomaan Sharksin eduksi.Getty Images

RALEIGH. Verenpainelääkkeille olisi ollut keskiviikkoiltana käyttöä. Harva asia saa urheilussa vereni kiehumaan, kuten oikeusmurha, joka johtaa väärän joukkueen voittoon tärkeässä ottelussa. San Jose Sharks voitti läntisen konferenssin kolmannen finaaliottelun St. Louisissa myöhään keskiviikkoiltana karmivan tuomarivirheen seurauksena.

Se, mitä "Loussissa" tapahtui keskiviikkona, oli anteeksiantamatonta. Tapa, jolla Sharks voitti – jo toistamiseen tänä keväänä! – rikkoo jokaista kilpaurheilun perusperiaatetta. Käsillä oli hirvittävä fiasko, jonka seurauksena toinen joukkue sai merkittävän edun.

Kyse oli jatkoaikaosumaa edeltäneestä käsisyötöstä. Timo Meier siirsi kiekon selkeästi kädellään maalin eteen, mistä Erik Karlsson siirsi sen verkon perukoille. Päivänselvän käsisyötön jälkeen osumaa ei olisi pitänyt missään tapauksessa hyväksyä. Eikä tämä ollut San Josen tapauksessa tänä keväänä ensimmäinen kerta.

Avauskierroksen ottelusarjassa Vegasia vastaan se nousi voittoon ratkaisevassa seitsemännessä ottelussa niin ikään hirvittävän tuomarivirheen seurauksena. Silloin Joe Pavelskin avohaava päässä laitettiin ilman perusteita Vegasin Cody Eakin tiliin. Syytön Eakin heitettiin suihkuun, minkä jälkeen San Jose iski neljä ylivoimamaalia neljään minuuttiin ja nousi 0–3-tappioasemasta 4–3-johtoon. Eikä tässä vielä kaikki.

Columbus teki toisella kierroksella Bostonia vastaan maalin sen jälkeen, kun kiekko oli pudonnut takaisin jäälle päätyverkosta. Yksikään neljästä tuomarista ei nähnyt kiekkoa verkossa, joten kukaan ei puhaltanut peliä poikki.

Ottelut eivät yksinkertaisesti saa ratketa tällaisiin tuomarivirheisiin NHL:n olemattomien marginaalien pudotuspeleissä. Yksittäiset tuomarivirheet kuuluvat urheiluun, mutta toistuvia vääryyksiä ei voi tapahtua. Etenkin San Josen kahta edellä mainittua voittoa voisi verrata Thierry Henryn käsimaaliin takavuosina jalkapallon MM-karsinnoissa – Ranska eteni tuolla osumalla MM-kisoihin.

Joe Pavelski
Tämä Joe Pavelskin loukkaantuminen laitettiin väärän pelaajan piikkiin.Getty Images

Mitä asialle sitten pitäisi tehdä?

Tuomareiden päälle on tässäkään tapauksessa turha oksentaa. Kritiikki on tietenkin paikallaan, mutta nyt pitää nähdä iso kuva. Jos tuomari(t) ei näe, hän ei näe. Kukaan ei jätä tarkoituksella viheltämättä vaikkapa selvää käsisyöttöä. Tuomareita tuskin korvataan virheettömillä roboteilla, joten virheitä sattuu myös jatkossa, sille emme voi yhtään mitään.

Tuomarointi ole koskaan ollut yhtä vaikeaa kuin nyt. Peli on nopeampaa kuin koskaan aiemmin, joten kaiken havaitseminen on jopa neljälle tuomarille armottoman vaikeaa. Eikä yhteisön luoma paine ammattikuntaa kohtaan ainakaan helpota raitapaitojen elämää.

En tule koskaan ymmärtämään tuomarikunnan jatkuvaa painamista. Kertokaa nyt hyvänen aika minulle, miksi tuomareille esimerkiksi buuataan, kun nämä tulevat jäälle? Vuonna 2019. Uskomatonta toimintaa. Junttiudessaan rantapalloja pahempi ilmiö.

Jokainen virhe nostetaan tapetille paitsi mediassa, nykyään myös sen sosiaalisessa versiossa. Sontaa sataa niskaan ovista ja ikkunoista tavalla, jota harva "tavis" normaalissa työelämässä pystyisi käsittelemään. Miten reagoisi perusduunari, jos joka aamu toimistolle menneessä ensimmäisenä niskaan alkaisi sadella solvauksia, tai jos jokainen virhe nostettaisiin esiin kaikkien edessä? Paine voisi kasvaa aikamoiseksi. Harva tällaisessa ympäristössä yltäisi parhaimpaansa.

Ihmiset ovat erilaisia, toiset operoivat paremmin kepillä, toiset porkkanoilla. En silti usko nykyisen ilmapiirin parantavan tuomarien suorituskykyä kaikkien aikojen vaativimmissa olosuhteissa.

Jääkiekko tekee melko vähän tukeakseen pelin kannalta äärimmäisen tärkeää ammattikuntaa. Esimerkiksi NHL:n tapauksessa tuomarit on jätetty täysin oman onnensa nojaan. Ei ole kriisien hetkillä tuomaripomoja näkynyt omiensa selkää pitämässä.

En puolustele räikeitä virheitä, mutta peiliin voi katsoa myös lajiyhteisö. Pelkkä piiskaaminen, tai NHL:n tapauksessa ongelmista vaikeneminen, ei luo tuomareille jatkossakaan parasta mahdollista työympäristöä.

Tuomarit NHL
Videoita pitäisi jatkossa katsoa useammin.Getty Images

Viime kädessä kyse on kuitenkin videoiden käytöstä. NHL:n on otettava kesällä lusikka kauniiseen käteen videoiden kanssa ja muutettava sääntöjä. Vaikka liiga ei halua venyttää ottelutapahtumien kestoa, videoita on voitava käyttää jatkossa useammin. On älytöntä, että säännöt kielsivät tuomaria keskiviikkona katsomasta voittomaalia edeltänyttä käsisyöttöä nauhalta.

On myös sulaa typeryyttä kuvitella, että tuomarit ehtisivät nähdä kaikkea, ja siksi heille on tarjottava tukea teknologian kautta.

Kuinka monta sekuntia olisi mennyt tarkistaa Timo Meirin käsisyöttö keskiviikkona? Tai Pavelskin kaatuminen Vegas-sarjan seiskapelissä. Muikkuverkkoihin pompanneen kiekon olisi nähnyt 80-luvun matkatelkkaristakin kymmenessä sekunnissa.

Kun tilanteet liittyvät suuriin rangaistuksiin tai maalintekoon, videoita on voitava käyttää tilanteiden tarkasteluun, jotta nähdyn kaltaisilta farsseilta vältytään jatkossa. Kamppeja, koukkuja ja muita – ei niin tärkeitä – tilanteita ei jatkossakaan tarvitse kytätä videolta, mutta nykylinjauksia on muutettava.

Maailma muuttuu ja peli kehittyy, liigan on kehityttävä sen mukana. Nyt nähdyt fiaskot syövät uskottavuuden NHL:ltä ja jääkiekolta ylipäätään.

Lue myös:

San Josen ruotsalainen tähtipuolustaja sai maalitilinsä vihdoin auki – Sharks vei maalijuhlat nimiinsä kyseenalaisella jatkoerämaalilla

Tuukka Rask loistaa konferenssifinaaleissa – uskomattomat uratilastot juuri tässä vaiheessa kautta

Rask torjui nollapelin ja johdatti Bostonin Stanley Cupin finaaleihin – Carolinan kausi päättyi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat