1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. urheilu

Tiesitkö tätä? Iso-Britannia oli 1930-luvulla jääkiekon suurvalta, jonka olympiavoittoa kanadalaisten oli vaikea sulattaa – Suomea vastaan kova tilasto

Suomi kohtaa tänään Iso-Britannian jääkiekon miesten MM-turnauksen A-lohkon ottelussa.

Kuva: Getty Images

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelma, tulokset ja tilastot löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Iso-Britannia palasi MM-turnauksen A-sarjaan 25 vuoden tauon jälkeen. Perjantaina joukkue kohtaa alkusarjan ottelussa Suomen.

Yle Urheilu listasi, mitä Iso-Britannian jääkiekosta tarvitsee tietää ennen illan ottelua.

Sensaatiomainen olympiavoitto 1936

Iso-Britanniaa ei nykyään tunneta kovana kiekkomaana, mutta vielä 1900-luvun alkupuolella se kuului maailman parhaimmistoon. Britannian menestysvuodet osuivat 1930-luvulle, kun joukkue saavutti olympiakultaa, maailmanmestaruuden, kaksi MM-hopeaa ja kolme EM-pronssia.

Britannialla oli itse asiassa tärkeä rooli jääkiekon kehityksessä Euroopassa. Maan jääkiekkoliiton sivujen mukaan Euroopan ensimmäinen jääkiekkoliiga perustettiin Britanniassa vuonna 1903. Maa oli perustamassa Kansainvälistä jääkiekkoliittoa IIHF:ää vuonna 1908.

Ruotsi hyökkäsi Iso-Britannian maalille vuoden 1936 olympialaisissa. Kuva: Getty Images

Maan jääkiekkohistorian kohokohta osuu vuoteen 1936, jolloin se voitti olympiakultaa Garmisch-Partenkirchenissä. Voittajajoukkue oli kasattu pääasiassa Britanniassa syntyneistä, mutta Kanadassa kiekko-oppinsa saaneista pelaajista.

Iso-Britannia yllätti kisojen toisella kierroksella Kanadan 2–1, minkä jälkeen finaalikierroksen tasapeli Yhdysvaltoja vastaan ja voitto Tshekkoslovakiasta riittivät olympiakultaan. Tuolloin olympiavoittaja kruunattiin myös maailmanmestariksi. Mestaruus oli sensaatiomainen, sillä Kanada oli tuohon mennessä voittanut kaikki jääkiekon olympiaturnaukset.

Mielenkiintoinen yksityiskohta noissa kisoissa oli, että Kanadan jääkiekkoliitto teki ennen kisojen alkua Britanniasta protestin, koska Britannian joukkue koostui pääasiassa kanadalaistaustaisista pelaajista. Tämän seurauksena kaksi Britannian pelaajaa asetettiin pelikieltoon ja joukkueen osallistuminen olympiakisoihin oli hetken aikaa vaakalaudalla. Kanada kuitenkin perui protestinsa jostain syystä ennen turnauksen alkua.

Englanti ja Yhdysvallat kohtasivat vuoden 1936 olympialaisissa. Kuva: Suomen Jääkiekkomuseo

Kanada purnasi myös turnausjärjestelmästä. Kanadan mielestä neljän joukkueen finaalikierros olisi pitänyt aloittaa puhtaalta pöydältä. Toisella kierroksella tullut tappio Isoa-Britanniaa vastaan jäi kuitenkin voimaan.

Säännöistä oli kerrottu ennen kisojen alkua, mutta kanadalaiset eivät ilmeisesti olleet kuunnelleet riittävän huolellisesti.

Kuva: Suomen Urheilmuseo / kisojen virallinen raportti

Suomen kiekkohistorian tilastokummajainen

Iso-Britannian viimeiseksi huippusaavutukseksi MM-tasolla jäi vuoden 1938 hopea. Toisen maailmansodan jälkeen jääkiekon asema maassa ei ollut enää samanlainen, vaikka joukkue pelasikin A-sarjassa vielä 1950-luvulla.

Suurimman osan kiekkohistoriastaan Iso-Britannia on viettänyt MM-turnauksen alemmilla tasoilla. Osittain tästä syystä Suomen saldo brittejä vastaan on suorastaan murheellinen.

Onnistuuko Jukka Jalosen johtama Suomi korjaamaan tilastokummajaisen? Kuva: AOP

Suomi ei ole koskaan voittanut Iso-Britanniaa jääkiekon miesten MM-kisoissa. Joukkueet ovat tosin kohdanneet vain kaksi kertaa.

Suomi hävisi maalein 3–6 vuonna 1951 ja maalein 5–7 vuonna 1962. Leijonilla on mahdollisuus muuttaa tämä tilasto tänään perjantaina, kun joukkueet kohtaavat Slovakian MM-kisoissa.

Paluu A-sarjaan 25 vuoden tauon jälkeen

Iso-Britannia pelasi edellisen kerran MM-kisojen A-sarjassa vuonna 1994. Silloin joukkue hävisi kaikki ottelunsa maalierolla 7–44.

Paljon paremmin ei ole mennyt tälläkään kertaa. Iso-Britannia on hävinnyt neljä ottelua maalierolla 4–26. Rumin 0–9-tappio tuli Tanskaa vastaan. Yhdysvaltoja vastaan Iso-Britannia venyi jopa 3–6-tulokseen.

Neljästä ottelustaan kolme voittoa napannut Suomi lähtee perjantain otteluun suurena ennakkosuosikkina.

Walesilainen Cardiff Devils on yksi modernin ajan menestyneimmistä seuroista Iso-Britanniassa. Kuva: Getty Images

Iso-Britannian pelaajamateriaali koostuu maan kiekkosarjan EIHL:n pelaajista. Jotain pelaajien tasosta kertoo, että EIHL:n 50 parhaan pistemiehen joukossa on vain neljä brittipelaajaa.

Heistä suurin tähti on kanadalaistaustainen Ben Lake, joka on MM-turnauksessa vielä ilman tehopisteitä. Iso-Britannian paras pistemies on kaksi maalia viimeistellyt Mike Hammond, jolla niin ikään on myös Kanadan kansalaisuus.

Mike Hammond (oik.) ja Robert Farmer tuulettivat maalia Yhdysvaltoja vastaan. Kuva: Martin Rose / Getty Images

Iso-Britannian kenties mielenkiintoisin pelaaja on 19-vuotias hyökkääjä Liam Kirk, joka ei pelannut joukkueen edellisessä ottelussa Yhdysvaltoja vastaan.

Arizona Coyotesin NHL-varaus pelasi tällä kaudella junioriliiga OHL:ssä Peterborough Petesissä. Hän teki 63 ottelussa tehot 26+21=47 ja oli joukkueensa viidenneksi paras pistemies.

Seitsemännellä kierroksella valittu Kirk on ensimmäinen Englannissa syntynyt ja kasvanut pelaaja, joka on varattu NHL:ään.

NHL:ssä on pelannut 52 Iso-Britanniassa syntynyttä pelaajaa. Kirk olisi maan ensimmäinen NHL-pelaaja, joka on myös kasvanut Iso-Britanniassa.

Liam Kirk (vas.) on MM-turnauksessa toistaiseksi ilman tehopisteitä. Kuva: Martin Rose / Getty Images

Suomi ja Iso-Britannia kohtaavat tänään perjantaina kello 21.15 Suomen aikaa.

Lue myös:

Olkinuora tolppien väliin ensimmäistä kertaa MM-kisoissa – katso tästä Leijonien ketjut Iso-Britanniaa vastaan

Leijonien uusi superketju häikäisee MM-kisoissa: "Ilman Kaapo Kakon oivalluksia moni maali olisi jäänyt syntymättä"

Kaapo Kakko piti kovan lupauksensa – ja oli helpottunut, kun Leijonien kolmas osuma ei mennyt hänen nimiinsä

Kommentti: Jukka Jalosen huolet olivat käymässä toteen – sitten esiin astui Leijonien tuttu taikuri!

Kaapo Kakko -show pyöri jälleen! Ällistyttävä maali nousi kohokohdaksi, kun Leijonat voitti Tanskan