Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

SUL:n valmennusjohtajan saappaisiin tammikuussa hypännyt Niemi-Nikkola: ”Meillä ei kovinkaan moni pysty olemaan päätoiminen ammattiurheilija”

Suomen Urheiluliiton valmennusjohtajana tammikuussa aloittanut Kari Niemi-Nikkola on tavannut lajin kärkiurheilijoita ja heidän valmentajiaan. Hän haluaa parantaa yleisurheilun ilmapiiriä. 

yleisurheilu
Kari Niemi-Nikkola
Kari Niemi-Nikkola.Tapio Nevalainen / SUL arkisto

Olympiakomitean entinen valmennuspäällikkö Kari Niemi-Nikkola hyppäsi vuoden alusta Urheiluliiton valmennusjohtajaksi. Siitä lähtien auton mittariin on kertynyt kilometrejä, sillä hän on kiertänyt tapaamassa kotimaisia kärkiurheilijoita.

– (Tero) Pitkämäki, (Antti) Ruuskanen, (Simo) Lipsanen, (Kristiina) Mäkelä, (Topi) Raitanen, (Elmo) Lakka, (Vilma) Murto, (Eemil) Helander, (Nooralotta) Neziri........, luettelee SUL:n uusi valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola kierrokseen tähän mennessä kuuluneita muutamia suomalaisen yleisurheilun kärkipään nimiä.

Uusi valmennusjohtaja on alkutalven ja kevään aikana tavannut Suomen kärkiyleisurheilijoita sekä heidän valmentajiaan. Nikkolan tarkoitus on aina tapaamisissa kuunnella, mitä urheilijoilla on sanottavanaan.

– Aina, kun tapaan urheilijan, niin sovitellaan treeni siihen samaan, jos mahdollista. Se keskustelu vapautuu vielä enemmän ja menee ihan siihen ytimeen, mistä pitäisikin saada tietoa.

Mistä sitten pitäisi saada tietoa?

– Urheilijakohtaisesti siitä, miten projekti etenee ja onko asiat kunnossa. Ja tietysti liiton kannalta siitä, mitä liitto voisi tehdä enemmän, kun on tähän asti tehty tai miten liiton toimenpiteet ovat näyttäytyneet. Onko meillä parannettavaa?

Viestintä kuuluu ydinkysymyksiin

Niemi-Nikkola kertoo, että tapaamisista on ollut paljon hyötyä, ja palapeli sekä kiireellisimmät asiat ovat alkaneet hahmottua. Urheilijakierroksella esiin ovat nousseet varsin arkipäiväiset asiat.

– Nämä tekniset asiat, aikataulut ja talouden rahan liikkeet. Tietoisuus siitä, miten valmennustukea voi käyttää ja paljonko sitä on käytettävissä. Missä leirit ovat, ovatko leirivaraukset kunnossa, ja keitä on lähdössä mihinkin.

– Huippu-urheilijan näkökulmasta nämä oleelliset seikat pitäisi olla riittävän ajoissa tiedossa ja yhtälöiden pitäisi olla selkeitä, eli viestinnälliset kysymykset nousevat pääosaan, linjaa Niemi-Nikkola.

Viime kaudella kotimaisessa yleisurheilussa puhuttivat kansainvälinen menestymättömyys aikuisten tasolla sekä ilmapiirin hienoinen kiristyminen.

– Se, mitä lähdin hakemaan tämän ilmapiirin parantamiseksi, oli että mitkä ovat ne konkreettiset kehittämiskohteet, millä me saamme tämän meidän yhteispelimme toimimaan, valottaa Niemi-Nikkola.

– Ne ovat pieniä asioita viestinnällisesti ja aikataulullisesti. Kun ne laitetaan kuntoon, niin me olemme jo hyvässä jamassa, kertoo Niemi-Nikkola ja toteaa, että kaikilla hänen tapaamillaan urheilijoilla on ollut positiivinen odotusarvo päällä.

Onko Urheiluliitossa sitten koettu, että ilmapiirissä on parantamisen varaa?

– Lähinnä viestinnässä. Ollaan epätietoisia ja siitä aiheutuu huhuja, odotusarvoja sekä vääriä kuvitelmia, miten asiat hoituu. Sitten, kun asiat eivät ole hoituneet, niin se on kumuloitunut tämmöiseksi tyytymättömyydeksi, muotoilee Niemi-Nikkola.

Harvalla urheilijalla raha-asiat huippukunnossa

Urheilijoiden kohdalla puhutaan aika usein rahasta ja siitä, miten se riittää. Jos huippu-urheilija aikoo tehdä huipputulosta, niin työnteko on monesti vaikeaa ja kokopäiväinen työnteko jopa mahdotonta. Siksi on selvää, että rahaa pitää tulla jostain.

Niemi-Nikkola ei kuitenkaan puhu pelkästään rahasta.

– Ei ole yksipuolisesti niin, että se olisi rahasta kiinni. Se on kiinni siitä urheilijan valmentautumistilanteesta.

– Meillä ei tällä hetkellä kovinkaan moni pysty olemaan päätoiminen ammattiurheilija. Niitä kysymyksiä jokainen urheilija yrittää parhaalla tavalla ratkoa. Semmoista kompromissin tekemistä se aina on, kertoo Niemi-Nikkola ja lisää, että SUL pyrkii auttamaan parhaansa mukaan.

– Yksilöurheilija on vähän kuin oman yrityksen toimitusjohtaja. Pyritään siihen, että SUL pystyy tukemaan urheilijoita parhaansa mukaan, mutta ei liitto pysty heitä kokonaan takaamaan. Urheilija tietää itse omat rahavirrat ja tekee itse ratkaisut, muotoilee Niemi-Nikkola.

Toki muutamilla urheilijoilla asiat ovat hyvin.

– Ehkä Tero Pitkämäki ja Antti Ruuskanen sekä muutama muu urheilija pystyvät kutakuinkin toteuttamaan sen ohjelman, mitä he haluavat.

”Hallien tulokset olivat lupaavia”

Yleisurheilussa kesän kilpailukausi on jo osalla alkanut. Hallikisat antoivat suuntaa tulevalle kesälle.

– Hallit näyttivät sen, että syksy ja talvikausi ovat sujuneet ihan hyvin. Ilman terveitä harjoituspäiviä ei tehdä tuollaisia tuloksia.

– Tulokset olivat lupaavia. Ilme oli pirteä, ja muutamilla urheilijoilla oli tapahtunut tasonnostoa, sanoo Niemi-Nikkola.

Yleisurheilun ykköstapahtuma tänä vuonna on Dohan MM-kisat. Ne pidetään normaalia myöhemmin syksyllä.

– Kesä on mielenkiintoinen, koska Doha on niin myöhään, mutta urheilijat ovat sen kyllä huomioineet. Dohan jälkeen lähdetään suoraan Tokion olympiavuoteen, joka on vielä erikoisempi. Ensin on olympiakisat ja sitten myöhemmin EM-kisat, eli se rytmitys on suunniteltava tarkkaan, kertoo Niemi-Nikkola tulevaisuudesta.

Lue myös:

Tässä ovat Suomen ensimmäiset valinnat MM-yleisurheiluun – "Koko nelikko on rikkonut tulosrajan"

SUL yhdenvertaisti linjaansa, yleisen sarjan vammaisurheilijoiden omavastuuosuuksista luovuttiin – Niemi-Nikkola: "Arvokisamatkat ovat erittäin kalliita"

Suomi onnistui EM-halleissa, mutta mitaliton putki on pitkä – tuore valmennuspäällikkö haluaa panostusta hallikauteen: "Yhdeksän kuukauden harjoituskausi ei ole enää tätä päivää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat