Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Boulderoinnin SM-kisat
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - CHN
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NED - JPN

Jari Kurri yllättyi, kun kuuli olevansa NHL:n pudotuspelien kaikkien aikojen tehokuningas – "Oho! Katsopas kun minun korviini ei ole tullut tietoa"

Lauantaina 59 vuotta täyttävän Jari Kurrin mukaan plusmiinustilasto kertoo paljon pelaajan pelityylistä.

jääkiekko
 20190902. Brahenkenttä, Helsinki.
Save Pond Hockey - pipolätkäturnaus.
Jarri Kurri osallistui helmikuun alussa Save Pond Hockey -pipolätkäturnaukseen Helsingissä.AOP

Kuka on NHL:n pudotuspelihistorian plusmiinustilaston ykkönen? Vastausta ennen tämänpäiväistä ei tiennyt edes ennätyksenhaltija itse.

– Ai, playoffien ykkönen, se on vaikea sanoa. Varmaan menee johonkin Montrealin pelaajiin silloin aikoinaan, vastaa suomalaistähti puhelimessa.

Alan luetella hänelle tilaston TOP 10 -nimiä käänteisesti. Peter Forsberg, Jacques Lemaire, Bobby Orr, Nicklas Lidström, Glenn Anderson, Denis Potvin, Randy Gregg, neljäntenä Wayne Gretzky. Haastateltava taitaa tajuta ja heittää mukaan tempautuneena välikommentin.

– Nyt rupeaa kuumenemaan vai?

Hymähdän ja jatkan. Kolmantena on Charlie Huddy, toisena Larry Robinson lukemalla +100. Ja ensimmäisenä Jari Pekka Kurri, +101.

– Oho! No tuo kyllä yllätti, Kurri naurahtaa.

– Oho! Katsopas kun ei ole tullut minun korviini tietoa, että minulla on ennätys. Aika yllättävää, että siellä on minun ajan pelaajia kuitenkin niin paljon. Luulisi, että pelaajat olisivat kuitenkin lähinnä Montrealista. Dynastian myötä siellä voitettiin 11 Stanley Cupia.

Kurri viittaa Canadiensissa NHL-historian eniten Stanley Cupeja pelaajana voittaneeseen Henri Richardiin. Richardin teholukema on +21. Ensimmäisiltä neljältä playoff-keväältään hänen saldonsa ei kertynyt tai vähentynyt. Tämä johtuu siitä, että NHL:n tehotilastoa on ylläpidetty kaudesta 1959−60.

Kuvassa Wayne Gretzky, Jari Kurri sekä muita ex-OIlers-tähtiä vuodelta 2016
Kuvassa Wayne Gretzky, Jari Kurri sekä muita ex-Oilers-tähtiä. AOP

Suomen kaikkien aikojen playoff-kiekkoilija

Palatkaamme 80- ja 90-luvun alun NHL-playoffeihin. Maaleja on syntynyt nykyistä enemmän. Toisaalta kääntäen, omissakin olisi voinut soida enemmän. Kurri on joutunut lähes uransa alusta asti vääntämään kovimpia jarrukentällisiä vastaan. Niissä hän on dominoinut yhdessä ja ilman Wayne Gretzkya.

Tästä näytteenä ovat maalit, pisteet, tunnollinen oman pään pelaaminen ja mestaruudet. Kurrin ottelukohtainen saldo ja kokonaisteholukema ovat Gretzkyäkin paremmat.

– En tiedä, ehkä Gretzky on vetänyt pidempää vaihtoa ja on sattunut kolahtamaan omiin sitten lopussa. Mutta kyllä hyvä plusmiinus aina jotain kertoo. Joku Randy Gregg ei paljon pisteitä tai maaleja tehnyt, mutta hän oli kova puolustamaan ja piti oman tonttinsa puhtaana. Tietenkin täytyy olla kentällä silloin kun maaleja on tehty. Kun ei ihan 0−0-tilanteessakaan paljon plussia tule, nöyrä joukkuepelaaja jatkaa.

Laiturina ja tarpeen tullen keskushyökkääjänä menestynyt Kurri on ollut playoffien plusmiinuskärjessä yksin keväästä 1997 lähtien. Eikä uhkaajia näy mailla ei halmeilla. Aktiivien kärjessä, +52, on tämän keväänkin tilastoykkönen, 42-vuotias Zdeno Chara. Puolustaja Olli Määttä on suomalaisten tilastokakkonen, +21. Taakse jäävät niin Mario Lemieux, +20 kuin Sidney Crosbykin, +18.

Oikeastaan vain Bobby Orr, koko kentän peliä arvioiden historian dominoivin pelaaja, voisi olla tilaston kärjessä, mikäli polvet olisivat kestäneet. Jo 74 otteluun lukema oli hurja +60.

Viittä eri seuraa playoffeissa edustanut NHL-tienraivaaja Kurri miettii:

– Moni kysyy, että mikä sinulla on uralta tärkein juttu. Kyllä minä sanon, että pystyin pelaamaan playoffeissa ja pärjäsimme niissä. Sitä on pystynyt ottamaan stepin vielä parempaan ja pystynyt venymään niissä peleissä.

– Kyllä tietenkin yksi syy on se, että olimme seitsemän kertaa urani aikana finaalissa. Siinä tulee aika paljon pelejä alle. Siinä on pystynyt kertymään teholukemia. Kieltämättä, kyllähän minä olen playoffien aikaan pystynyt pelaamaan parhainta jääkiekkoani aina. Itse osaan sitä arvostaa, Kurri kertoo.

”Kyllä se aika hyvä tilasto on”

Kurri pohtii vielä tehotilastoa Jokerien GM:n silmin:

– Kyllä plusmiinustilasto vähän kertoo, että mitä se pelaaja on siellä jäällä tehnyt. Jos sinä olet kaksi tehnyt ja olet vaikka -5, niin auttaako se sinua voittamaan? Mutta tietenkin kentällä on viisi pelaajaa. Ei se välttämättä sen syy ole, joka miinuksen saa, että maaleja omiin tulee. Ja jos pelaaja on silti paljon miinuksella, se kertoo ehkä ylivoimamaaleista. Sitä pystyy sillä lailla vähän analysoimaan syvemmin.

– Moni on vastaan sitä, mutta kyllä se minun mielestä aika hyvä tilasto on. Se kertoo jotain siitä pelaajasta, mitä arvoa hän joukkueelle tuo ja minkälaisia juttuja. Kyllä sitä pelaajahankintojen yhteydessä yhtenä tilastona tulee tarkasteltua, sitä katsoo pelaajauran tilastoja, listaa Kurri tilaston plussia ja miinuksia.

NHL:n pudotuspelien plusmiinustilaston TOP 10 uralla (vuodesta 1960 lähtien):

(vasemmalta oikealle: edustetut playoff-seurat, ottelut, plusmiinuslukema ja playoff-keväiden ajoittuminen, aktiivipelaajilla myös ikä)

1. Jari Kurri, Oilers, Kings, Rangers, Mighty Ducks, Avalanche 200. +101, 1981−98

2. Larry Robinson, Canadiens, Kings 227. +100, 1973−92

3. Charlie Huddy, Oilers, Kings, Sabres, Blues 183. +98, 1982−96

4. Wayne Gretzky, Oilers, Kings, Blues, Rangers 208. +91, 1980−97

5. Randy Gregg, Oilers, Canucks 137. +81, 1982−92

6. Denis Potvin, Islanders 185. +64, 1975−88

7. Glenn Anderson, Oilers, Maple Leafs, Rangers, Blues 225. +63, 1981−96

8. Nicklas Lidström, Red Wings 263. +61, 1992−2012

9. Bobby Orr, Bruins 74. +60, 1967−75

10. Jacques Lemaire, Canadiens 145. +54, 1968−79

Peter Forsberg, Nordiques, Avalanche, Flyers, Predators 151. +54, 1995−2008

Michael Sundstén

Lue myös:

Tuukka Rask loistaa konferenssifinaaleissa – uskomattomat uratilastot juuri tässä vaiheessa kautta

Kommentti: Tuomareita ei oikeusmurhista voi syyttää, mutta videoita on NHL:ssä katsottava useammin

Henrik Haapalalle kaksivuotinen sopimus Jokereihin – "Asenne ja halu oli tärkeää"

Tuukka Rask loistaa konferenssifinaaleissa – uskomattomat uratilastot juuri tässä vaiheessa kautta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat