Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Jalkapallon naisten maaottelu: FIN - ISL
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: CHN - ESP
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: RSA - GER
  • Urheiluruutu
  • Jalkapallon naisten maaottelu Suomi - Islanti 17.6.
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: NGA - FRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: KOR - NOR
  • Urheiluruutu

Leijonien kärsimä oikeusmurha oli vain yksi monista – pitäisikö valmentajalla olla mahdollisuus haastaa tuomarivirhe? Videorumba mullistaisi monta asiaa

Jääkiekon SM-liigan kilpailutoiminnanjohtaja Arto I. Järvelä pitää mahdollisena, että kiistanalaiset taklaukset ovat tulevaisuudessa päävalmentajien haastettavissa.

Jääkiekon MM 2019
Juhani Tyrväinen Clayton Keller
Clayton Kellerin olisi pitänyt saada tästä tilanteesta rangaistus. Jussi Nukari / Lehtikuva

Tuomaritoiminta ja videotarkistukset ovat nousseet otsikoihin jääkiekon MM-turnauksessa. Suomessa tämän viikon puheenaihe oli tuomarivirhe, joka sai maajoukkueen päävalmentajan Jukka Jalosen raivostumaan.

USA:n Clayton Keller taklasi törkeästi Leijonien Juhani Tyrväisen maanantaina MM-kisojen alkusarjan ottelussa. Vain muutama sekunti tämän jälkeen Yhdysvallat iski 3–2 voittomaalin jatkoajalla.

Yle Urheilun asiantuntijan Juha Juujärven arvion mukaan tilanteessa oli jalkapyyhkäisy, josta olisi pitänyt tuomita ulosajo Kellerille.

Jukka Jalonen ei voinut haastaa tilannetta, koska nykysäännöillä se ei ole mahdollista.

Samanlaiset tilanteet ovat nousseet puheenaiheeksi myös NHL:n pudotuspeleissä. Esimerkiksi San Jose Sharks on saanut kahteen voittoonsa apua tuomarivirheestä.

Konferenssifinaalien kolmannessa ottelussa Erik Karlsson teki maalin, vaikka peli olisi pitänyt viheltää hetkeä aiemmin poikki käsisyötön takia. Ensimmäisellä kierroksella ottelusarja Vegasia vastaan ratkesi virheellisesti tuomittuun ulosajoon.

Joe Pavelski
Tämä Joe Pavelskin loukkaantuminen laitettiin väärän pelaajan piikkiin.Getty Images

Myös SM-liigan seitsemännessä loppuottelussa mestaruus ratkaistiin ylivoimalla, jota ei olisi pitänyt koskaan antaa.

Näitäkään tilanteita ei voi nykysäännöillä haastaa.

Pitäisikö valmentajalla olla mahdollisuus haastaa tuomarivirhe?

"Varmasti tulevaisuudessa mahdollista"

Videotarkistukset voivat keskeyttää pelitapahtumat useiksi minuuteiksi. Osa katsojista kokee pitkät tauot puuduttaviksi, koska ne katkaisevat pelinvirtauksen. Kannattajille sen sijaan tauot saattavat olla piinallisen jännittäviä.

SM-liigassa päävalmentajilla on oikeus haastaa epäselviä maalitilanteita ja he käyttävät sitä aivan oikeutetusti hyväkseen.

Pelaajat, valmentajat ja maksava yleisö odottavat, kun erotuomari odottaa minuuttitolkulla tilannehuoneen tai videotuomarin päätöstä. Tämä näky oli kovin tuttu viime kauden SM-liigan pudotuspeleissä tai naisten MM-kisoissa.

Kaikkia tilanteita tämä ei kuitenkaan koske. Kansainvälisen jääkiekkoliiton IIHF:n sääntöjen mukaan valmentaja ei voi haastaa paitsiota tai muita rikkeitä kuten taklauksia ja koukkaamisia ennen maalitilannetta.

SM-liigan kilpailutoimenjohtajan Arto I. Järvelän mukaan esimerkiksi taklaustilanteiden haastaminen on ollut mukana keskusteluissa jo parin vuoden ajan.

– Se on varmasti tulevaisuudessa mahdollista. Meidän täytyy kuitenkin miettiä kokonaisuutta. Haastamismahdollisuus on Euroopassa uusi asia. Kokonaisvaltaisempi asia on se, että kuinka paljon taklaustilanteen selvittäminen ottaa aikaa, selventää Arto I. Järvelä.

– Joku voi kuvitella, että siinä menisi vain 30–60 sekuntia. Joku tilanne voi selvitä nopeasti, mutta sitten eteen tulee myös kinkkisiä tilanteita, jonka tarkastamiseen voi mennä 10 minuuttia. Se on taas toinen ääripää. Sitten meidän pitää miettiä, venyvätkö ottelut liikaa ja pelin virtaus katkeaa.

Arto I. Järvelä kuvassa
SM-liigan kilpailutoimenjohtaja Arto I. Järvelä.AOP

Asia on ollut kuitenkin vahvasti tapetilla. Järvelän vieraana Suomessa ovat käyneet muun muassa NHL:n erotuomaripomo sekä Ruotsin SHL:n tilannehuonepäällikkö.

Ottelutapahtuman kesto voisi venyä yli kolmetuntiseksi

SM-liigan pudotuspeleissä maalitilanteiden haastaminen oli ennemminkin sääntö kuin poikkeus. Ottelut venyivät. Juuri tämä on haastotilanteiden suurin ongelma. Ottelutapahtumien kesto on jo nyt noin 2,5 tuntia.

Jo viime kaudella SM-liigan viikonloppupeleissä otteluaikaa venyttivät 20 minuutin erätauot, jotka tuovat seurojen kirstuun tärkeitä lisäeuroja.

Jos myös taklaustilanteet annettaisiin päävalmentajien haastettaviksi epäselvissä tilanteissa, venyisivät ottelut entisestään.

– Meidän pitäisi laskea jonkinlainen aikaikkuna, jos ottelussa tarkastetaan maalitilanteita, taklauksia ja paitsioita. Peli saattaa olla keskeytettynä bruttoajassa laskettuna 20 minuuttia ja se tuntuu pitkälle ajalle. Sitten ottelutapahtuman kesto on lähes kolme tuntia. Sen jälkeen jääkiekko-ottelu ei ole enää sama asia.

HPK Kärpät
SM-liigan finaaleissa kelattiin videoita useampaan otteeseen, mutta mestaruuden ratkaisuun vaikuttanutta tuomarivirhettä ei päästy tarkastamaan videolta.Markku Hyttinen / AOP

Yle Urheilun asiantuntijan Kimmo Kuhta on tyytyväinen nykyiseen haastomahdollisuuteen, eikä hän lisäisi taklauksia samaan kategoriaan.

Kuhta kuitenkin kokee, että pudotuspelien jatkoerissä maaliin johtaneet tilanteet tulisi katsoa nykyistä tarkemmin.

– Pelin aikana tapahtuu lukuisia asioita, jotka ovat jäähyn arvoisia, mutta jäävät viheltämättä. Ottelussa on paljon taklauksia, josta toinen tuomari voisi antaa jäähyn ja toinen jättää antamatta. Mielestäni nykyinen malli toimii, eikä sitä kannata enempää sotkea, sanoo Kimmo Kuhta.

– Pudotuspeleissä olisi hyvä, että jatkoerässä syntyneet kyseenalaiset maalit tarkistettaisiin, jos maaliin johtaneessa tilanteessa on tapahtunut sääntörike, kuten esimerkiksi käsisyöttö, korkea maila tai jokin jäähyyn arvoinen tapahtuma.

NHL:ssä ja KHL:ssä valmentajilla on mahdollisuus haastaa myös paitsiolta haiskahtavat tilanteet. Taalaliigan pudotuspeleissä onkin tänä keväänä hylätty muutamia maaleja haaston jälkeen.

Järvelän mukaan on tärkeää miettiä, onko se lajin edun mukaista.

– NHL:n paitsiohaasto varmasti aiheuttaa lisää keskustelua siitä, olemmeko menneet liikaa jo johonkin suuntaan, koska maaleja hylätään harmittomissa tilanteissa. Se on asian toinen puoli. Kun videoita katsotaan, ne ovat tarkkoja. Silloin asiat muuttuvat mustavalkoisiksi. Sitten kun asiat ovat mustavalkoisia, onko se jääkiekon etu. Sitä pitää myös miettiä, pohtii Järvelä.

Lue myös:

Yle Urheilu esitti Jukka Jaloselle yhden kysymyksen, sitten alkoi uskomaton jyrinä USA-ottelun oikeusmurhasta: "Ne kusettivat meitä suoraan silmään!"

Leijonat kärsi tuomarivirheestä – Jukka Jalonen raivona USA:n voittomaalia edeltäneestä tilanteesta: "Tuomarilta lirahti housuun"

Kommentti: Tuomareita ei oikeusmurhista voi syyttää, mutta videoita on NHL:ssä katsottava useammin

SM-liigan erotuomarijohtaja Jyri Rönn myöntää: Niklas Frimanin kasvoihin osunut maila oli HPK:n oman pelaajan

Video: HPK:n mestaruuden ratkaissutta maalia edeltänyt jäähytuomio puhuttaa – osuiko HPK:n oman pelaajan maila Niklas Frimanin kasvoihin?

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat