Suora

  • Uimahyppyjen MM, naisten 10 m:n loppukilpailu
  • Uimahyppyjen MM-kilpailut 17.7.
  • Yleisurheilun GP-sarja, Lapinlahti
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Keihästähti Thomas Röhlerin lentomatka meni täysin penkin alle: lähetti Yle Urheilulle kuvan tyrmistyttävästä yllätyksestä – "Tällaista ei ole tapahtunut aiemmin"

Hallitseva olympiavoittaja ja Euroopan mestari koki takaiskun juuri ennen kauden avauskisaa.

yleisurheilu
Thomas Röhler
AOP

Miesten keihäskausi käynnistyy lauantaina Timanttiliigan osakilpailulla Shanghaissa Kiinassa. Paikalla on lukuisia tähtiheittäjiä, mukaan lukien hallitseva olympiavoittaja ja Euroopan mestari Thomas Röhler.

Saksalaismestari antoi Yle Urheilulle itseluottamusta uhkuvan puhelinhaastattelun, jossa hän paljasti kuitenkin myös torstaina sattuneen vastoinkäymisen.

Kun Röhler saapui Shanghain harjoituskentälle, häntä odotti keihäsmiehelle tyrmistyttävä näky: kaikki hänen viisi henkilökohtaista keihästään olivat hajonneet lentomatkalla Leipzigista Frankfurtin kautta Shanghaihin.

– Vuosien saatossa muutamia yksittäisiä keihäitä on hajonnut lentomatkoilla, mutta tällaista ei ole tapahtunut aiemmin, Röhler kertoo Yle Urheilulle.

Maallikolle hiilikuitu- tai teräskeihään hajoaminen voi tuntua pikkujutulta, mutta kun puhutaan ammattilaisen päivittäisistä työkaluista, yksityiskohdat ja henkilökohtaiset mieltymykset ovat usein ratkaisevassa roolissa.

Yhdellä hajonneista keihäistä, Nordicin liilaraitaisella Championilla, Röhler kertoo heittäneensä useita 90 metrin kisoja. Röhler on rikkonut haamurajan urallaan seitsemän kertaa. Hän ei suostu paljastamaan, oliko kysesssä sama hiilikuituinen Champion, jolla hän heitti ennätyksensä 93,90 Dohassa 2017.

– Kyllä tämä ottaa päähän, Röhler suostuu kuittaamaan.

Röhler kertoo karhuavansa lentoyhtiöltä 5 900 euron korvausta, muttei ole toiveikas reklamaation läpimenosta.

– Kerran olen saanut 1 000 euroa yhdestä keihäästä.

Thomas Röhlerin tuhoutuneet keihäät
Keihäänheittäjä Thomas Röhler lähetti Yle Urheilulle kuvan Shanghain lennolla käyttökelvottomiksi vaurioituneista keihäistään.Thomas Röhlerin kotialbumi

Takaiskusta huolimatta 27-vuotias saksalaistähti kertoo olevansa valmis lauantain otatukseen, jossa 90 metriä urallaan heittäneistä mukana ovat muun muassa maanmies Andreas Hofmann, Kenian Julius Yego ja Taiwanin Chao-Tsun Cheng. Kärkinimistä pois jäivät käsivaivoista kärsivä Johannes Vetter ja Viron Magnus Kirt.

Silti yhdeksästä Shanghaissa kilpailevasta heittäjästä seitsemällä ennätys on päälle 88 metriä.

Koska keihään MM-finaali heitetään Dohassa vasta 6. lokakuuta, lukuisat huippuheittäjät ovat harjoitelleet kovaa pitkälle kevääseen. Röhler ei ole poikkeus.

– Olen ollut terve, ja harjoitukset ovat menneet suunnitellusti.

– En koskaan ennusta omia tuloksiani, enkä tee nytkään poikkeusta. Sanoin vain, että odotukseni ovat korkeammalla kuin mitä viime vuosina kauden alussa, Röhler kertoo.

Se on paljon Röhleristä puhuttaessa. Kun Shanghai avasi Timanttiliigan keihäskauden edellisen kerran 2016, Röhler juhli voittoa tuloksella 85,71. Sittemmin Röhler on ollut ykkönen myös Dohan avauksissa 2017 ja 2018, jolloin voittotulokset ovat olleet hirmuluokkaa: 93,90 ja 91,78.

– Stadionille on asennettu uusi mondo-pinnoite, ja vaikka kyse on stadionista, tuuli pääsee sisään tuivertamaan normaalia paremmin. Se voi tosin tehdä kisasta myös melkoista lottoa, Röhler sanoo.

Shanghain keihäskisa alkaa Suomen aikaa lauantaina kello 14.46.

Heittojärjestys (kauden paras/ennätys):

1. Peter Frydrych, Tshekki - / 88,32

2. Julius Yego, Kenia - / 92,72

3. Qizhen Liu, Kiina 80,19 / 82,22

4. Qun Ma, Kiina 81,59 / 82,46

5. Jakub Vadlejch, Tshekki - / 89,73

6. Marcin Krukowski, Puola 84,76 / 88,09

7. Chao-Tsun Cheng, Taiwan 86,72 / 91,36

8. Andreas Hofmann, Saksa - / 92,06

9. Thomas Röhler, Saksa - / 93,90

Lue myös:

Justin Gatlin tähdittää Paavo Nurmi Gamesin miesten 100 metrin kilpailua

Mihin katosi takavuosien keihäslupaus Sampo Lehtola? "Kun astelin ulos tutkimushuoneesta, osasin ennustaa, mitä oli tulossa"

Keihäshirmu Röhler heittää taas juhannuksena Kuortaneella – jättää kotimaansa perinteisen kisan väliin

Keihästähti Röhler on iloinen nuoruuden roolimallinsa Tero Pitkämäen päätöksestä jatkaa uraansa – tietää silti asemansa: "Hänellä on vaikeuksia voittaa minut"

Röhler keihäsykkönen Berliinissä – päihitti taas Hofmannin ja Kirtin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat