Suora

  • Urheiluruutu

Purjehtija Tuula Tenkasella suotuisammat tuulet vaisujen vuosien jälkeen – edessä arvokisakesä ja karsinta olympiapaikasta

Purjehduksen Laser radial -luokan EM-kilpailut alkavat Portugalissa. Tuula Tenkanen on parhaassa kunnossa kahteen vuoteen.

purjehdus
Tuula Tenkanen ja fysiikkavalmentaja Mika Saari.
Purjehtija Tuula Tenkanen ja fysiikkavalmentaja Mika Saari.Pekka Viinikka / Yle

Purjehtija Tuula Tenkanen valmistautuu Espoon Otahallissa voimaharjoituksiin fysiikkavalmentaja Mika Saaren kanssa. Kokenut Laser radial-luokan purjehtija vaikuttaa aluksi ujolta, mutta rentoutuu nopeasti lyhyen jutustelun jälkeen.

Esbo Segelföreningiä edustava Tenkanen on valmiimpi purjehduskauteen kuin muutamana edellisenä vuonna. Toukokuun alussa hän voitti Ranskan Hyèresissä kovatasoisen kisan, taakse jäi muun muassa hallitseva maailmanmestari, belgialainen Emma Plasschaert.

– Viime ja toissa vuonna minulla on ollut haasteita kevyen tuulen purjehduksen kanssa, joka on sitten näkynyt tuloksissa. Nyt siinä on päästy eteenpäin ja toivon, että sama kehitys jatkuu. Tärkeintä on onnistua hyvin kaikilla olosuhteilla, sillä isompi heikkous näkyy heti tuloksissa, miettii Tenkanen.

Fysiikkavalmentaja Saari käy suojattinsa kanssa läpi päivän voimaharjoituksen. Tarkoitus on nostaa voimatasoja varsinkin keski- ja ylävartalossa, mutta tärkeää on säilyttää samalla kropan liikkuvuus.

– Tässä lajissa on voiman puolesta kovimmillaan jalat ja keskivartalo, mutta toki käsissäkin täytyy olla voimaa. Voimaharjoittelun lisäksi on tarkoitus pitää yllä hyvää kestävyyttä, toteaa Tenkanen.

Päivän voimaharjoitukseen kuuluu painoilla tehtäviä harjoituksia, jotka tukevat liikkuvuutta. Tenkasen ohjelmaan kuuluu myös peruskyykkyjä, ja tällä kertaa tangossa on painoa yli 80 kiloa, painot nousevat ylös oikealla tekniikalla, Mika Saari seuraa ja kannustaa vieressä. Purjehdus on varsinkin kovassa kelissä rankkaa puuhaa, jossa voiman ja nopeuden täytyy olla tasapainossa, vartalon täytyy sulautua veneen kanssa yhteen.

– Kyllä Tuula on riittävän voimakas tähän lajiin, mutta kestävyyspuolella on vielä hiomista, että saataisiin se terävin huippu vielä sieltä saavutettua, laskee fysiikkavalmentaja Mika Saari ja kannustaa Tenkasta seuraavaan harjoitukseen.

Tenkanen ja Mikkola kamppailevat Tokion olympiapaikasta

Purjehduksen EM-kisat tällä viikolla ovat Tuula Tenkaselle välitavoite kohti kesän MM-kisoja. Heinäkuun MM-purjehduksen tärkeyttä korostaa se, että MM-kilpailut ovat ensimmäinen Suomen sisäinen karsintakilpailu Tokion olympiakisoihin. Tenkasen kanssa olympiapaikasta kisaa Monika Mikkola, joka hankki Suomelle maapaikan Tokioon. Tenkasen sijoitus olisi myös riittänyt Tokion maapaikkaan, mutta Monika Mikkola oli hänen edellään tuloslistalla.

– Ainahan se olisi kivempi, jos meillä voisi olla kaksi olympiapaikkaa, mutta kun säännöt ovat nämä, niin ei siinä mikään muu auta. Täytyy vaan panna parastaan ja toivon, että purjehdin hyvin, naurahtaa Tenkanen, mutta hieman harmittelee, kun joudutaan suomalaisten keskinäiseen kisaan olympiaedustuksesta.

Suomalaisten keskinäiset karsintakilpailut ovat tämän ja ensi vuoden MM-kilpailut. Parhaiten sijoittunut voittaa. Tenkaselle tilanne on tuttu 2008 Pekingin ja 2012 Lontoon olympiakisoista. Hän nousi Pekingin koneeseen 18-vuotiaana, kun karsintakilpailuissa kokenut Sari Multala jäi toiseksi. 2012 Lontoossa Multala lunasti sisäisessä karsinnassa olympiakisojen edustuspaikan.

2016 Rion olympialaisissa Tenkanen oli viides, mutta kamppaili samalla kilpaili lonkkavamman kanssa. Olympiakisojen jälkeen edessä oli lonkkaoperaatio. Sinnikkyyden puutteesta ei purjehtija Tenkasta voi syyttää. Hän ajoi heti Ranskan regatan jälkeen yksin ison pakettiauton Hyèresistä Portugaliin Portoon, jossa EM-kilpailut järjestetään. Tavaratilassa ja trailerissa tulivat myös joukkueen kilpaveneet.

– Se oli tällä kertaa minun vuoroni siirtää veneet kisapaikalle, matkaa kertyi 1 600 kilometriä. Kyllä siinä välillä täytyi hieman levähtää, naureskelee Tenkanen.

Tuula Tenkanen ja Mika Saari päättävät harjoituksen yleensä vastapunnerrukseen, jossa otetaan jalkavoimista mittaa. Toisen olkapäihin käsillä nojaten, kuten pystypainissa, pyritään punnertamaan toista voimalla taaksepäin. Fysiikkavalmentaja Saari joutuu perääntymään.

– Tuula on erittäin motivoitunut ja tarkka siitä, mitä tehdään. Hän on analyyttinen eikä anna itselleen anteeksi, jos asiat menevät vain suunnilleen sinne päin. Asiat pyritään tekemään mahdollisimman hyvin, kehuu fysiikkavalmentaja Saari suojattiaan harjoituksen jälkeen.

Lue myös:

Tuula Tenkanen purjehti makeaan voittoon Ranskassa

Finnjolla-purjehtijat tavoittelevat EM-kisoissa paikkaa Tokion olympiaregattaan – "Maapaikan saavuttamiseen vaaditaan huipputulos"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat