Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Historiallinen voitto Britanniasta! Leijonat siirtyi lohkokärkeen, mutta samalla tuli lisää loukkaantumishuolia

Toni Rajala ja Joel Kiviranta tekivät uransa ensimmäiset maalit MM-tasolla.

Jääkiekon MM 2019
Harri Pesonen ja Toni Rajala
Harri Pesonen (vas.) ja Toni Rajala tuulettivat Suomen ensimmäistä maalia.Jussi Nukari / Lehtikuva

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tilastot ja tulokset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomi voitti Britannian maalein 5–0 jääkiekon MM-turnauksen A-lohkon ottelussa perjantaina Kosicessa. Voitto oli odotettu, mutta siliti historiallinen. Leijonat ei ole koskaan aikaisemmin voittanut Britanniaa MM-tasolla. Joukkueet kohtasivat kolmatta kertaa.

Leijonat sai ottelussa paljon uusia onnistujia. Toni Rajala, Atte Ohtamaa, Joel Kiviranta, Kristian Kuusela ja Mikko Lehtonen tekivät ensimmäiset maalinsa tässä turnauksessa.

Peliaikaa sai myös kolmosmaalivahti Jussi Olkinuora, joka kirjasi ottelussa itselleen peräti syöttöpisteen.

– Olimme ottelussa tylyjä, kuten tavoitteena olikin. Puolustimme jämäkästi ja otimme brittien suorahyökkäyspelaamisen pois. Teimme tarvittavat maalit, vaikka tehokkuus oli välillä nihkeää. Olimme kuitenkin riittävän tehokkaita, Suomen päävalmentaja Jukka Jalonen summasi Yle Urheilulle.

Suomi sai kolme pistettä ja siirtyi A-lohkon kärkeen. Leijonilla on yksi piste enemmän kuin Saksalla, jolla on yksi ottelu vähemmän pelattuna. Suomi tarvitsee sunnuntain Ranska-ottelusta pisteen varmistaakseen paikkansa puolivälierissä.

Tyrväiselle kaksi maalisyöttöä

Ensimmäisen erän laukaukset menivät Leijonille 12–2, mutta Suomen tekemisessä oli silti pelailun makua. Avauserän jälkeen erätauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa.

Toisessa erässä Suomi oli terävämpi. Rajala vei tarkalla laukauksellaan Suomen 1–0-johtoon ylivoimalla, kun erää oli pelattu vain 24 sekuntia.

Ohtamaa teki Suomen toisen maalin siniviivalta lähteneellä laukauksella, johon kapteeni Marko Anttila teki erinomaisen maskin.

Joel Kiviranta Jani Hakanpää
Joel Kiviranta ja Jani Hakanpää juhlivat Suomen kolmatta maalia.Martin Divisek / AOP

Toisen erän loppupuolella Kiviranta nappasi Miika Koiviston laukauksen irtokiekon, käänsi rystylle ja teki Suomen kolmannen maalin. Juhani Tyrväinen sai syöttöpisteet sekä Kivirannan että Ohtamaan maaleihin.

Suomi tappoi päätöserässä kaksi alivoimaa, kun Tyrväinen istui jäähypenkillä. Erän lopulla Britannia alkoi hakea kavennusta ilman maalivahtia, kun ottelua oli kolme ja puoli minuuttia jäljellä.

36-vuotias hyökkääjä Kuusela teki uransa ensimmäisen MM-kisamaalin tyhjään verkkoon.

Lopussa Lehtonen teki Suomen viidennen maalin Henri Jokiharjun upeasta poikittaissyötöstä ylivoimalla.

Luostarinen loukkaantui

Suomi sai ottelussa myös huonoja uutisia, kun keskushyökkääjä Eetu Luostarinen jätti pelin kesken toisessa erässä. C Moren tv-lähetyksessä näkyi, kun Luostarinen käveli jäähallin käytävillä kävelykeppien kanssa.

– En voi kommentoida sitä. Eetun tilanne selviää huomenna illalla, Jalonen sanoi.

Tilanne on harmillinen Suomelle, koska keskushyökkääjistä myös Juho Lammikko on loukkaantuneena. Tällä hetkellä pelikuntoisia sentteritä ovat vain Arttu Ilomäki, Sakari Manninen ja Tyrväinen. Osa Leijonien laitahyökkääjistä on pelannut urallaan toisinaan myös keskellä.

Suomen MM-turnaus jatkuu sunnuntaina, kun se kohtaa Ranskan kello 21.15 Suomen aikaa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Kommentti: Britannian kannattajat tiesivät karun kohtalonsa jo kaksi päivää sitten – fanit ansaitsisivat paikan A-sarjassa

Yllätysvalinta Leijonien maalille onnistui – nollapeli ja syöttöpiste! "Varmasti tein duunin yhtä hyvin kuin nämä kaksi muuta olisivat tehneet"

Tiesitkö tätä? Iso-Britannia oli 1930-luvulla jääkiekon suurvalta, jonka olympiavoittoa kanadalaisten oli vaikea sulattaa – Suomea vastaan kova tilasto

Slovakialle tärkeä voitto MM-kisoissa – kisaisännillä yhä mahdollisuus puolivälieriin

Leijonapelaaja Sakari Manninen jättää Jokerit – siirtyy vaihtokaupassa toiseen KHL-seuraan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat