Puolimaratonilla kilpaillut Iivo Niskanen erehtyi kakkospaikalta maratonreitille Helsingissä – kilpailujohtaja pahoitteli: "Se oli meidän virheemme"

Maastohiihtäjä Iivo Niskanen kilpaili lauantaina Helsingin puolimaratonilla. Ikävä eksyminen reitiltä vesitti olympiavoittajan loistoajan.

Kuva: Martti Kainulainen/Lehtikuva

50 kilometrin hiihdossa olympiakultaa Korean olympialaisissa voittanut Iivo Niskanen erehtyi väärälle reitille Helsingissä juostulla puolimaratonilla lauantaina.

Niskanen oli puolimaratonilla kakkossijalla, mutta teki pitkän poikkeuksen maratonreitille kisan loppupuolella. Niskanen itse kertoi, että hän oli seurannut kilpailujärjestäjän pyörää, minkä vuoksi hän juoksi vikasuuntaan.

– Opastukset olivat aika heikot lopussa. Minulla ei ollut ihan näköyhteyttä ykköseen. Kun juoksin yksin toisena, ei ollut mitään merkkiä, minne pitää mennä. 26,5 kilometriä juoksin varmaan täysiä. Oli vähän rankempi puolimaraton tällä kertaa, Niskanen kertoi Yle Urheilulle maaliin päästyään.

Eksyminen sapetti Niskasta, sillä tulossa oli hyvä aika. Hän tavoitteli itse noin tunnin ja kymmenen minuutin pintaan tulevaa aikaa.

Kilpailujohtaja Markku Haverinen selitti Yle Urheilulle, että kilpailun kärjessä menevän kilpailijan edellä ajaa johtoauto. Tämän perässä yksinäisillä juoksijoilla on apuna pyöräilijät, jotka polkevat kilpailijoiden perässä.

– Tapahtui varmasti niin, että pyöräilijällä ei ollut ehkä tilanne ihan hallussa. Toisaalta siinä oli liikenteenohjaajia, jotka yrittivät huutaa Iivon perään, mutta hän meni niin kovaa ja meteli oli niin kova, etteivät huudot tavoittaneet Iivoa.

Haverisen mukaan paikalla on mittavankokoiset opasteet, mutta hän otti joka tapauksessa tapahtuneen järjestäjien piikkiin.

– Olen äärettömän pahoillani Iivon puolesta. Se oli meidän virheemme. Ikävä sattuma.

21,1 kilometriä pitkän puolimaratonin nopein oli Kenian Ibrahim Mukunga Wachira ajalla 1.10.24. Kilpailun puolivälissä Niskanen oli toisena, vajaan minuutin päässä Wachirasta.

Tähtäin vielä 3 000 metrille

Niskanen myönsi, että kilpailu tuntui jaloissa.

– Tämä on vähän riskialtis laji ja vielä juosta asfaltilla kauden alussa. Oli kuitenkin hauskaa. Jossain vaiheessa tulen varmaan juoksemaan tämän uudelleen, mutta ehkä sitten niin, että reitti on merkitty.

Hiihtokautensa Niskanen päätti pääsiäisen jälkeen. Hän kävi kilpailemassa Islannissa, minkä jälkeen piti viikon lomaa.

Tällä hetkellä harjoituskausi on hyvällä mallilla. Niskanen alkaa pikkuhiljaa nostaa harjoittelumääriä ja lähtee Norjaan lumille toukokuun loppupuolella.

Yhtenä juoksutavoitteena Niskasella on päästä syksyllä testaamaan 3 000 metriä radalle.

– Silloin olisin vähän paremmassa kunnossa, hoikempi ja tehnyt enemmän kovia harjoituksia. Juoksukin kulkee silloin paremmin. Olisi kiva juosta sellainen aika, josta ihmiset pystyvät vertaamaan, minkälaista vauhtia hiihtäjät juoksevat.

Tuolle matkalle Niskasen tähtäin on alittaa kahdeksan ja puoli minuuttia.

– Norjassa on sellainen taulukko, että sen ajan kun alittaa, on jo korkealla.

Lue myös: