Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JPN - ENG
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: SCO - ARG
  • Urheiluruutu

Kaapo Kakko ja Kristian Kuusela ovat keltanokkia MM-kisoissa, vaikka ikäeroa on 18 vuotta – tämän elämänohjeen SM-liigalegenda antoi NHL:ään tähyävälle superlupaukselle

Yle Urheilu istutti Leijonien MM-joukkueen ääripäät samalle sohvalle.

Jääkiekon MM 2019
Kaapo Kakko ja Kristian Kuusela ovat keltanokkia MM-kisoissa, vaikka ikäeroa on 18 vuotta – Yle Urheilu istutti Leijonien ääripäät samalle sohvalle
Kaapo Kakko ja Kristian Kuusela ovat keltanokkia MM-kisoissa, vaikka ikäeroa on 18 vuotta – Yle Urheilu istutti Leijonien ääripäät samalle sohvalle

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tilastot ja tulokset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

KOSICE. Siinä he istuvat pehmeällä sohvalla vierekkäin kaikessa rauhassa ilman kiireen häivääkään. Leijonien 18-vuotias kuopus sekä joukkueen arvostettu, 36-vuotias ikäpresidentti.

Kaksikon olemus vaikuttaa hieman varautuneelta, hieman jännittyneeltä.

Kaverusten hillitty ulkoinen olemus ei petä. Vierekkäin on kaksi niin tavallisen näköistä suomalaista miestä. Kaksikosta nuorempi, urheilukansan suursuosikiksi noussut Leijonien kuopus, alkaa muistuttaa myös päivä päivältä enemmän Tuntematon sotilas -elokuvaklassikon kuuluisaa vänrikki Koskelaa.

Vaikka Kaapo Kakon ja Kristian Kuuselan ikäero on kunnioitettavat 18 vuotta, ei pelaajasukupolvien välisestä "kuilusta" näytä olevan tietoakaan. Kakko ja Kuuselat tulevat hyvin juttuun.

– Kyllä Krissestä huomaa heti pukukopissa, että nyt on kokeneempi pelaaja kyseessä. Huomaa, että hän on pelannut paljon ja tietää, miten nämä hommat menevät, Kaapo Kakko sanoo.

– Jos puhutaan kaukalon tapahtumista, hän on ennakkoluuloton, eikä mikään periaatteessa huimaa. Kaapo on muutenkin rento kaveri. Hän höpöttelee paljon joukkueen pukukopissa, eikä ole missään nimessä mikään hiljainen kaveri, Kristian Kuusela valottaa.

Kaapo Kakko
Kaapo Kakko on tehnyt viidessä ottelussa tehot 6+1.Martin Divisek / AOP

Vaikka Kakon henkilökohtainen taitotaso on Leijonissa ylivertainen, on arvokisojen 18-vuotias ensikertalainen joukkueen sisällä enemmänkin tarkkailijan kuin äänekkään "päällepäsmärin" roolissa.

– Hommaan kuuluu se, että seurailen hieman sivummalta mitä kokeneemmat jätkät joukkueessa tekee. Tietysti, jos jonkin asian voisi tehdä toisin, silloin voi mennä sanomaan, mutta muuten seuraan enemmänkin taustalta, hän sanoo.

Ehkäpä Kakolla voisi olla enemmänkin varaa ottaa kantaa siihen, miten joku hyökkäyskuvio pelataan.

Tätä MM-turnausta ei unohdeta

Sekä Kaapo Kakolle että Kristian Kuuselalle uran ensimmäinen MM-turnaus on ainutlaatuinen kokemus, joka koetaan vain kerran elämässä. Kummallakaan ei käynyt kauden aikana mielessäkään, että kevään päätteeksi tie vie lopulta Leijonien MM-joukkueeseen.

– Tämä on yksi urani huippuhetkistä ehdottomasti. Kun kuulin, että tulin valituksi joukkueeseen niin tuli hieno ja ylpeä fiilis siitä, että olen tehnyt urallani asiat oikein, monien vuosien kovan työn jälkeen MM-joukkueeseen noussut Kuusela fiilistelee.

– Kauden alussa vain nuorten MM-kisat olivat tavoitteena, mutta ehkä sen jälkeen aikuisten MM-kisat alkoivat käydä mielessä, kun tulin valituksi ensimmäisiin leirityksiin ja EHT-turnauksiin, Kakko muistelee.

Kaapo Kakko
Muun muassa tämä Kaapo Kakon maali Tanskaa vastaan loksautti leuat auki hämmennyksestä.AOP

– Väitän, etten unohda näitä kisoja koskaan. On ollut hieno fiilis pelata näitä pelejä, hän hehkuttaa.

Jos Kakko ei koskaan unohda Slovakian kevättä, sama tunne on hyvin monella muullakin.

Rento, rennompi, Kakko

Kaapo Kakon ympärillä on ollut MM-kisojen ensimmäisestä ottelusta lähtien ennennäkemättömän positiivinen julkisuusmylly, täysin ansaitusti. Nuoren suomalaisen kaukalotaiturin jalat pysyvät kaiken hehkutuksen keskellä silti tiukasti maassa ja fokus on vain pääasiassa.

– Olen yrittänyt olla miettimättä asiaa. En seuraa julkisuutta enkä lue lehtiä tai selaa nettiä. Onhan se hieno homma, jos ihmisiä kiinnostaa. Haluan pitää keskittymiseni kuitenkin vain peleissä.

Kakosta on aistinut MM-kisojen aikana entistä rennomman ja vapautuneemman olemuksen. Jos SM-liigakauden aikana tv-haastattelut jännittivät selvästi turkulaisnuorukaista, on tilanne nyt toinen. Kakosta huokuu nimittäin rentous ja vapautuneisuus.

– Olen yrittänytkin pitää rentoa fiilistä yllä. Yritän olla oma itseni, kuten kuuluukin. Olen saanut täällä jo aika paljon harjoitusta siihen näiden monien haastattelujen kautta, Kakko naureskelee.

Uudelleen nuori

Kristian Kuusela on kokenut pitkällä SM-liigaurallaan todella paljon ja viimeistään tänä keväänä Seinäjoeltä kotoisin oleva luotettava laituri nousi lopullisesti SM-liigalegendojen joukkoon. MM-kisoissa 36-vuotias Kuusela saa elää jääkiekkoilijana vielä kerran "uutta nuoruutta" uudemman pelaajasukupolven kanssa.

– Itse saan valtavasti lisää virtaa, kun pääsen toimimaan nuorten pelaajien kanssa. Kun tässä nuoressa porukassa on näin hyvä meininki, antaa se itsellekin lisää virtaa ja potkua päivittäiseen työntekoon.

TOP Kristian Kuusela
Kristian Kuusela teki Britanniaa vastaan avausmaalinsa MM-turnauksessa.Martin Divisek / AOP

Kaapo Kakko ehtii puolestaan kokea urallaan vielä valtavasti asioita. 18 vuotta vanhemmalla Kuuselalla on varaa antaa nuoremmalle pelaajakaverilleen tärkeän elämänohjeen tuleville vuosikymmenille.

– Tärkeintä varmaan on, että nauttisi joka hetkestä niin jääkiekossa kuin kaukalon ulkopuolellakin. Paljon tulee eteen erilaisia tapahtumia, mutta tärkeintä olisi nauttia kaikista elämän asioista, niin isoista kuin pienistäkin.

– Kannattaa ottaa elämästä kaikki hyvä irti, niin sillä pärjää pitkälle, lähes 900 SM-liigaottelua tahkonnut Kuusela evästää.

Kuuselan sanoissa on totisesti perää.

"Kun saisi edes murto-osan Kaapon taidosta..."

Vanhan tavan mukaan nuorempi voi aina oppia elämässään vanhemmaltaan ja päinvastoin. Tämä pätee tottakai myös urheiluyhteisössä.

– Mitä olen seurannut kentällä ja aitiosta häntä (Kuusela), niin se asenne sekä tapa millä hän jättää kaikkensa jäälle, on iso juttu minulle. Siitä on otettava oppia, Kaapo Kakko muistuttaa.

– Kun saisi Kaapolta edes murto-osan joistakin jutuista omaan käyttöön, niin saisi varmasti itsekin tehtyä parempaa tulosta kaukalossa, Kristian Kuusela puolestaan toteaa.

Kakon katse hamuaa hieman jo lähitulevaisuuteen, mutta ei yhtään sen pidemmälle tulevaan NHL-uraan, joka alkanee jo ensi syksynä.

– Näissä kisoissa on puhuttu aika paljon kahdesta jätkästä (Jack Hughes ja Kakko). Olisihan se upea olla NHL:n varaustilaisuuden ykkönen ja sitä tietysti haluan tavoitella.

Kaapo Kakko Jack Hughes
Kaapo Kakko ja Jack Hughes maanantain ottelussa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Pohjois-Amerikan NHL-piireissä Kakon osoitteeksi arvioidaan jo yleisesti New York Rangersia, joka pääsee varaamaan toisena.

– En ole miettinyt yhtään sitä asiaa, sillä paljon ehtii vielä tapahtua ennen kuin selviää, miten kukin kärkiseura valitsee. Pelataan nyt vain näitä pelejä täällä ja annetaan näyttöjä, hän toppuuttelee vakavalla naamalla.

Leijonien ikäpresidentti on vakuuttunut siitä, millaisen poikkeuslahjakkuuden kanssa saa pelata vielä samassa joukkueessa.

– Uskon, että Kaapo pystyy pelaamaan NHL:ssä samantien, vaikka en ole mikään ennustaja. Hän on niin valmis kaukalossa. Toivottavasti hänestä tulisi NHL:n paras pelaaja, Kristian Kuusela toteaa.

– Hänellä on varmasti kovia tavoitteita urallaan ja kovalla työllä niitä tavoitteita lunastetaan, Kuusela muistuttaa.

Suomi ja Ranska kohtaavat jääkiekon MM-turnauksen alkusarjan ottelussa tänään kello 21.15.

Lue myös:

Kommentti: Leijonien karmea takaisku voi olla myös onni – nyt pitää tehdä päätöksiä puolivälierää varten

Valmennuksen harvinainen ratkaisu kuvastaa täydellisesti Leijonien ainutlaatuista joukkuetta: "Nuori Suomi -ajattelua positiivisessa mielessä"

Historiallinen voitto Britanniasta! Leijonat siirtyi lohkokärkeen, mutta samalla tuli lisää loukkaantumishuolia

Kristian Kuusela debytoi MM-kisoissa 36-vuotiaana – Porissa hänen viereensä istui 15 vuotta sitten mies, jolla oli Kuuselan uralla käänteentekevä merkitys

Kaapo Kakko piti kovan lupauksensa – ja oli helpottunut, kun Leijonien kolmas osuma ei mennyt hänen nimiinsä

Vastustaja nälvi Adamia pelin ajan tämän sairaudesta, Robinille ei löytynyt sairaalassa esikuvia – nyt heillä on MM-sensaatio Kaapo Kakko

MM-sensaatio Kaapo Kakko on rakastanut esiintymistä lapsesta asti – nämä ominaisuudet tekevät hänestä poikkeuksellisen

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat