Tiia Kuikka varmisti MM-kisapaikkansa SE-vauhdilla: "Viimeisen kympin aikana itkin ja nauroin kävellessä"

Tiia Kuikka lähti kisaan vähin odotuksin vaikeasti sujuneen kevään harjoituskauden takia.

yleisurheilu
Tiia Kuikka kaataa pullosta vettä päähänsä.
Tiia Kuikka.AOP

Tiia Kuikka on kävellyt 50 kilometrillä Suomen ennätyksen 4.29.25 Liettuassa sunnuntaina. Kuikan Euroopan cupissa kävelemä aika rikkoo myös Dohan MM-kilpailujen tulosrajan 4.30.00.

Kuikan mukaan ennätyskävely ei kuitenkaan tullut helpoimman kautta.

– Oli aika hankala kisa. Ei ollut mahtikulkua missään vaiheessa, se oli sellaista taistelua alusta loppuun, Kuikka kommentoi Yle Urheilulle puhelimitse tuoreeltaan kisan jälkeen.

Kuikan entinen 50 kilometrin SE oli 4.32.43 viime toukokuulta Kiinassa.

– Tosi nihkeä olo ja tuntemus oli jaloissa. Niin sitä vaan sitkutettiin sinnikäänsti maaliin, ja nyt on tosi onnelinen olo, Kuikka jatkaa.

Lappeenrannan Urheilu-Miehiä edustava Kuikka sijoittui Alytusissa 14:nneksi. Voittoon käveli Italian Eleonora Giorgi Euroopan ennätyksellä 4.04.50. Kuikan mukaan paras vaihe kisassa osui 30–40 kilometrin kohdalle. Ennätys syntyi siis nousujohteisessa kisassa.

– Viimeisen kympin aikana itkin ja nauroin kävellessä, Kuikka hehkuttaa.

Alun hiljainen vauhti oli valttia

Kuikan mukaan MM-kisaraja kuulosti helpolta alitettavalta talven harjoituskaudella. Maaliskuussa Slovakian Dudincen 50 kilometrin keskeytyksen jälkeen Kuikalla on ollut vaikeaa, eivätkä suomalaisen odotukset kisaan olleet suuret. Siksi Kuikka lähti kisaan varovaisesti.

– Ensimmäinen kymppi oli koko kisan hitain ja se oli hyvä ratkaisu. Pitää lähteä seuraavassa kisassa samalla kaavalla, vaikka kulkisi hyvin alussa, Kuikka tuumii.

Kuikan kisakalenteri syksyn Dohan MM-kisoihin on vielä auki, mutta 24-vuotiaan suomalaiskävelijän silmissä siintävät jo heinäkuun universiadit ja SM-maantiekävelyt, jotka kisataan lähellä Kuikan kotikontuja Savonlinnassa.

– Varmaan alimatkojen kisoja on vielä tulossa ja lisäksi vuoristoleiriä. Sen tarkempia suunnitelmia ei vielä ole.

Kuikka teki Suomen ennätyksen kuumissa olosuhteissa Liettuassa. Samanlaista kuumaa keliä on tarjolla syksyllä Dohassa.

– Nousujohteista suoritusta siellä kuumuudessa haetaan. En pelkää kuumaa, vaikka omat haasteensa se tuo kaikille, Kuikka summaa.

MM-rajaa hakenut Ojala keskytti viime kilometreillä

Liettuan Euroopan cupissa Urjalan Urheilijoiden Aleksi Ojala tavoitteli Dohan MM-rajaa 3.59.00, mutta ei onnistunut. Ojalan vauhti putosi 18 kilometrin jälkeen. Matkan voitti vuoden 2017 maailmanmestari, ranskalainen Yohann Diniz kisaennätyksellä 3.37.43.

Lappeenrannan Urheilu-Miesten Aku Partasen piti alun perin kävellä iltapäivän 20 kilometrin kilpailussa. Hän ei kuitenkaan startannut kilpailuun. Partasella on jo Dohan MM-kisoihin ja Tokion olympialaisiin oikeuttava tulos. Partanen käveli maaliskuussa Slovakiassa ajan 3.46.54.

Naisten 20 kilometrillä on mukana Espoon Tapioiden Enni Nurmi.

Dohassa pitkä kävelymatka on viimeistä kertaa naisten arvokisaohjelmassa, ja miesten arvokisaohjelmasta se poistuu ensi vuoden Tokion olympialaisten jälkeen.

Muokattu 19.5. kello 14.22: Kuikan kommentit lisätty.

Muokattu 19.5. kello 16.26: Korjattu, ettei Partanen startannut 20 kilometrin kilpailuun.

Lue myös:

Alkuvuodesta loukkaantuneena olleelta Maria Huntingtonilta myrskyvaroitus satasen aidoissa: tykitti kaikkien aikojen kovimman suomalaisajan ottelussa

Lainakeihäs ei lentänyt Timanttiliigassa – Thomas Röhlerin kisamatkalla rikkoutuneet keihäät koituivat kohtaloksi, voittoon kiskaisi Andreas Hofmann

Puolimaratonilla kilpaillut Iivo Niskanen erehtyi kakkospaikalta maratonreitille Helsingissä – kilpailujohtaja pahoitteli: "Se oli meidän virheemme"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat