Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Kapteenien kaavailemiin MM-mitalijuhliin tiivistyy täydellisesti joukkuevoimistelun luonne: "Rentoudumme joukkueen kesken, koska siitä me tykkäämme kaikista eniten"

Minetit ja OVO Team voittivat joukkuevoimistelun MM-hopeaa ja -pronssia Espanjan Cartagenassa.

voimistelu
Minetit mm 2019
Minettien kapteeni Ella Ratilainen (ylinnä) osallistui viidensiin MM-kisoihinsa. Tällä kertaa hopea tuntui erityiseltä.Carita Berg

Tampereen Sisun Minetit ja espoolainen Olarin Voimistelijoiden OVO Team juhlivat sunnuntaina joukkuevoimistelun MM-hopeaa ja -pronssia. Espanjan Cartagenassa käytyjen kisojen päätteeksi maailmanmestariksi kruunattiin toista kertaa peräkkäin venäläinen Madonna. Vaikka tavoite oli suomalaisjoukkueilla molemmilla kultainen, on MM-mitali silti juhlan arvoinen.

– Meillä on ollut tosi raskas kausi ja on ollut tosi vaikeita aikoja, mutta hyvin saimme nousujohteisen kauden ja hyvät onnistumiset kauden pääkisoissa, niin tuntuu kyllä todella hyvältä, Minettien kapteeni Ella Ratilainen kertoo iloisesti puhelimitse palkintojenjaon jälkeen Yle Urheilulle.

Vaikeilla ajoilla Ratilainen viittaa Minettien valmentajan Titta Heikkilän valmennusmetodien kritisointiin. Heikkilän on kerrottu huutaneen valmennettavilleen ja nöyryyttäneen heitä. Voimisteluliiton sisäisessä kurinpitomenettelyssä Heikkilän valmennusmenetelmistä ei kuitenkaan löydetty huomautettavaa. Kuukausia jatkuneella ryöpytyksellä oli silti vaikutuksensa myös Minetteihin.

– Oli tämä (mitali) siinä mielessä erityinen, että kun on sellainen vaihteleva ja rankka kausi takana, niin tämä ei todellakaan ollut mikään itsestäänselvyys meille tänä vuonna. Saimme ihan tosissaan tehdä töitä sen eteen ja olemme tosi tyytyväisiä, Ratilainen kertoo.

Minetit mm 2019
Minetit sai Espanjan MM-kisoista tuliaisekseen hopeamitalit.Carita Berg

Minetit johti finaaliesityksensä jälkeen kilpailua pitkään. Edellisvuonna Minetit oli niin ikään MM-hopealla, ja siksi tavoite oli itsestäänselvästi maailmanmestaruus. Madonna pusersi viimeisellä esiintymisvuorollaan yhteispisteissä Minettien ohi lopulta selvästi 0,45 pisteen erolla.

– Totta kai se aina pikkaisen harmittaa, että emme päässeet siihen, mutta me annoimme kyllä kaikkemme.

Valmentaja Heikkilä on parasta aikaa henkilökohtaisen valmennettavansa Jouki Tikkasen kanssa rytmisen voimistelun EM-kisoissa Bakussa Azerbaizhanissa. Ratilainen olisi toivonut, että Heikkilä olisi ollut Minettien mukana, mutta lähetti silti kiitoksensa valmentajalleen joukkueen patistamisesta treenihallilla.

– Rentoudumme nyt joukkueen kesken. Se on oikeastaan parasta, mitä me voimme tehdä, että olemme yhdessä, koska siitä me tykkäämme kaikista eniten, aina hyväntuulinen Ratilainen toteaa.

Minetit finaali
Minettien kisaesitys oli dramaattinen.Carita Berg

Myös pronssijoukkue OVO Team aikoi ottaa viimeisen illan Espanjassa rennosti juhlien joukkueen kesken. Minettien kanssa vietettävää yhteisjuhlaakin OVO Teamin joukkueen kapteeni Aurora Kapanen väläytteli Yle Urheilun haastattelussa. Se olisi helppoa, sillä koko Suomen delegaatio majoittuu samassa hotellissa.

– Kauden alussa laitettiin joukkueen kanssa tavoitteeksi MM-mitali ja nyt se saavutettiin kahdella hyvällä suorituksella, niin on kyllä tosi hyvä fiilis, Kapanen kertoo pronssisen mitalin saatuaan.

OVO Team mm-kisat 2019
OVO Team palasi MM-mitaleille vuoden tauon jälkeen. Kapteeni Aurora Kapanen kuvassa oikealla.IFAGG

Kapanen olikin iloinen paitsi oman joukkueensa, myös Minettien menestyksestä.

– On tosi hienoa, että Suomella on näin monta hyvää joukkuetta ja että kaksi Suomen joukkueista on kolmen parhaan joukossa maailmassa, Kapanen iloitsi.

15-vuotias Kapanen on jo toistamiseen MM-kisoissa kapteenina, joten rooli on hänelle tuttu. Viime vuonna OVO Team joutui pettymään, kun se sijoittui MM-kisoissa neljänneksi. Pronssi olikin seitsenkertaiselle maailmanmestarijoukkueelle tänä vuonna erityinen.

– Viime kaudella olimme jokaisessa kansainvälisessä kisassa neljänsiä, niin nyt on tosi mahtava fiilis, kun olemme taas palanneet mitalisijoille.

Suomalaisen päivän kruunasivat OVO Junior Team, joka voitti 0,05 pisteen erolla nuorten maailmanmestaruuden sekä SC Vantaan Mixed Team, joka saavutti hopeaa sekajoukkueiden IFAGG Trophy -sarjassa. Sekasarjan voitti espanjalainen Ritmica Cartagena.

Lue myös:

Joukkuevoimistelun MM-hopea ja -pronssi Suomeen – lajipäällikkö palkintojenjaon alla: "Kummatkin joukkueet tekivät älyttömän hyvät suoritukset täällä"

Suomalaisilla vahva alku joukkuevoimistelun MM-kisoissa – Minetit toiselta sijalta MM-finaaliin

Valmentaja Titta Heikkilää ympäröinyt kritiikkimyrsky satutti, mutta lopulta vahvisti – Minetit janoaa MM-kultaa takaisin Tampereelle

Konkarivalmentaja on todistanut joukkuevoimistelun muutosta fyysiseksi huippu-urheiluksi – nöyrästi töitä paiskiva OVO Team lumoaa lennokkaalla energiallaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat