Suora

  • Urheiluruutu
  • Huuhkajia ja panelistijuoruja
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Ennätysvauhdissa ollut Huntington hätyytteli jopa MM-rajaa, mutta keskeytti kilpailun: "Olisi ollut vähän riski jatkaa"

Seitsenottelija Maria Huntington joutui keskeyttämään Tampereen otteluviikonlopun turvonneen akillesjänteen ja yleisen voipuneen olon takia.

yleisurheilu
Maria Huntington
Hasse Sjögren/SUL

Tampereen Pyrinnön Maria Huntington palasi kilparadoille tänä viikonloppuna talven loukkaantumisen jälkeen. Alun perin tarkoituksena oli kilpailla vain lauantaina, mutta 100 metrin aitojen ennätysaika ja loistava korkeustulos saivat tamperelaisen toisiin ajatuksiin.

Sunnuntaiaamuna Huntington joutui kuitenkin toteamaan, että alkuperäisessä suunnitelmassa on pitäydyttävä. Akillesjänne oli kerännyt nestettä ja olo rankan kilpailupäivän jälkeen oli voipunut.

– Tänä aamuna kroppa tuntui siltä, ettei ole mitään toivoa tehdä toista päivää. Olin tietyllä tavalla pettynyt, kun en tehnytkään toista päivää, mutta muuten oli järkevä päätös jättää se tekemättä, Huntington kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Akillesjännettä Huntington on joutunut hoitamaan viime aikoina, mutta siinä ei ole ollut isoa ongelmaa. Esimerkiksi harjoituksiin tamperelainen ei ole joutunut tekemään muutoksia.

Nyt Huntington aikoo käydä näyttämässä jalkaa varmuuden vuoksi lääkärissä, jotta voi varmistua siitä, ettei jalassa ole tulehdusta.

Yhtenä vaikuttavana tekijänä ottelun jättämisessä yhteen päivään oli se, ettei Huntington ole vielä ehtinyt treenata toisen päivän lajeja pituutta, keihästä ja 800 metrin juoksua.

– Pituutta en ole oikeastaan kertaakaan hypännyt täydellä vauhdilla, kuudella askeleella vain. Keihästä taas olen heittänyt vain ristiaskelvauhdista. Kasin treenejä en ole tehnyt yhtäkään. Olisi ollut vähän riski jatkaa, kun en ole kokeillut noita lajeja vielä kunnolla läpi.

Tulokset positiivinen yllätys

Huntington keräsi ensimmäisenä ottelupäivänä 3 677 pistettä. Hän oli yli 6 000 pisteen vauhdissa. 22-vuotiaan Huntingtonin ennätys on viime kesänä Kalevan kisoissa oteltu 5 858 pistettä.

Erityisesti aidoissa syntynyt aika 13,28 oli Huntingtonille suuri yllätys.

– En olisi tosiaan uskonut, että varsinkaan aitoja pystyisin juoksemaan noin kovaa. Se meni ihan yli odotusten ja aika tuli isona shokkina. Olin ajatellut, että juoksen ehkä 13,60.

Maria Huntington
Berliinin EM-kisoissa Huntington ylitti 179. Felipe Trueba/AOP

Korkeushypyssäkin Huntington teki roiman parannuksen entiseen ennätyssarjaansa, jossa hän hyppäsi 168. Lauantaina tulokseksi kirjattiin 182.

Ottelussa Huntington hyppäsi toista kertaa uudella vauhdilla. Edellisissä harjoituksissa hänen vauhtinsa vaihdettiin lentävän kuuden askeleen vauhdista paikaltaan lähteväksi kahdeksan askeleen vauhdiksi.

– Ennen tuli vaihtelevia hyppyjä kuuden askeleen vauhdilla. Nyt hypyistä tuli tasapainoisia, vauhti kiihtyi hyvin loppuu ja sain hyvän rytmin hyppyihin. Se alkoi toimia yllättävän nopeasti.

Kuulantyönnössä Huntington kirjasi tulokseksi 12,72. Siinä hänellä on tavoitteena rikkoa 13 metrin raja vielä tänä kesänä.

200 metriä puolestaan kulki sekin ennätyksen tuntumaan 25,05.

– Kakkonen oli vähän pettymys. Ei se missään nimessä huono juoksu ollut, mutta nopeuteni on kehittynyt tosi paljon. Viimeiset 50 metriä sakkasi tosi pahasti. Siinä hävisin aika paljon aikaa.

Loukkaantuminen kääntyi hyväksi jutuksi

Tamperelainen joutui jättämään koko hallikauden väliin. Huntington kärsi takareisivammasta, joka tuli joulukuussa testitilanteessa ottelijoiden leirillä.

Aluksi loukkaantuminen harmitti Huntingtonia todella paljon, sillä kunto oli lähellä nykytasoa. Huntington pääsi kuitenkin nopeasti yli pettymyksestä, ja kuntoutus sujui hyvin. Huntington pääsi nopeasti tekemään hölkkälenkkejä ja matalavauhtisia juoksutreenejä. Jo maaliskuussa hän harjoitteli alkuperäisen harjoitusohjelman mukaan.

Tuloksista tuli kuitenkin vähän sellainen olo, että ehkä loukkaantuminen oli luojan lykky näin jälkikäteen ajateltuna. Pystyin vahvistamaan aiemmin heikkoja osa-alueita alkuvuoden aikana.

Maria Huntington

Tuon jälkeen takareidessä ei ole ollut tuntemuksia, mutta kilpailujen jälkeisinä aamuina reisi on kireänä. Senkin vuoksi Huntington piti hyvänä päätöksenä jättää sunnuntain kisa väliin, jotta reisi ei pamahda uudelleen.

– Tuloksista tuli kuitenkin vähän sellainen olo, että ehkä loukkaantuminen oli luojan lykky näin jälkikäteen ajateltuna. Pystyin vahvistamaan aiemmin heikkoja osa-alueita alkuvuoden aikana. Toivottavasti pysyn tämän kesän ehjänä sen turvin, että jouduin talvella tekemään paljon perusharjoittelua.

Erilaisen talvikauden jälkeen kysymys Huntingtonin hyvän vireen lähteestä saa urheilijan nauramaan.

– En oikein tiedä, mistä vire on tullut. On mennyt tosi hyvin. Olen pystynyt tekemään kaikki suunnitellut harjoitukset. Ominaisuudet ovat menneet tosi paljon eteenpäin. En olisi vain uskonut, että vire voi olla noin hyvä tässä vaiheessa kautta.

Tavoitteet nuorten mitaleilla ja Dohassa

Mainio lauantai Ratinassa nostatti myös Huntingtonin omia tavoitteitta tälle vuodelle.

Kauden pääkisa on edessä heinäkuussa, kun Huntington kilpailee 22-vuotiaiden yleisurheilun EM-kisoissa Ruotsissa.

– Siellä haluan menestyä, mahdollisesti jopa kolmen parhaan joukkoon, riippuu vähän muista. Meillä on tosi kova taso tämänikäisissä. Teen parhaan mahdollisen tuloksen siellä ja katsotaan, riittääkö se mitaleille.

EM-kisojen lisäksi tähtäimessä on Kalevan kisat ja Dohan MM-kisojen tulosraja 6 300 pistettä.

– Eilisen jälkeen tuli sellainen olo, ettei Dohaan pääseminenkään ihan mikään mahdottomuus ole.

Maria Huntington.
Maria Huntington.Anssi Mäkinen / SUL

Huntington jahtaa ensimmäistä täyttä otteluviikonloppua kesäkuun 8.–9. päivinä Uppsalassa moniottelijoiden maaottelussa. Ennen tuota on edessä vain yksi kuulakisa, sillä urheilun ulkopuolella Huntingtonilla on tulossa isoja asioita.

Toukokuussa Huntington muuttaa Tampereen sisällä ja kesäkuun alussa edessä on kauppatieteellisen valintakoe.

– On aika monta rautaa tulessa. Fyysinen jaksaminen on ollut tosi hyvää, mutta viime aikoina on tuntunut, että henkisellä puolella on liian monta rautaa tulessa. On ihan hyvä, että pystyn kolme viikkoa vain treenaamaan ja sitten vasta otella loppuun asti.

Dohan MM-kilpailut käydään 27.9.–6.10.

Lue myös:

Alkuvuodesta loukkaantuneena olleelta Maria Huntingtonilta myrskyvaroitus satasen aidoissa: tykitti kaikkien aikojen kovimman suomalaisajan ottelussa

Tiia Kuikka varmisti MM-kisapaikkansa SE-vauhdilla: "Viimeisen kympin aikana itkin ja nauroin kävellessä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat