Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: MM-kisojen isoin häpeätahra näkyi taas Leijonien ottelussa – Suomea on Kosicessa ikävä

Jääkiekon MM-kisojen ikuisuusongelma nousi taas pintaan Suomen ja Ranskan ottelussa, kirjoittaa Yle Urheilun toimittaja Jussi Paasi.

Jääkiekon MM 2019
Tuomarit
Tuomarit tekivät virheitä ja kadottivat otteensa Suomen ja Ranskan ottelussa.AOP

KOSICE. Se alkoi heti.

Lähietäisyydeltä tilanteen havaitsi Suomen puolustaja Niko Mikkola. Vaihtoaitiossa käsiään huitoi Leijonien päävalmentaja Jukka Jalonen. Unisinkin katsoja sai todeta tapahtuneen Kosicen hallin mediakuutiolta, ja kotisohvillekin tilanne näkyi television välityksellä selvästi.

Ranskan pelaaja sulki kiekon kädellään alleen omalla maalialueellaan. Siitä olisi pitänyt tuomita yksiselitteisesti rangaistuslaukaus Suomelle. Näin ottelun erotuomarit eivät kuitenkaan tehneet.

Pillit putosivat välittömästi jäälle. Ja mikä kauheinta, siinä ei ollut mitään yllättävää.

Suomen ja Ranskan kohtaamisesta olisi voinut kirjoittaa kolme pitkää kommenttia listaamalla vain erotuomarien virheet. Tyydyn mainitsemaan muutaman ilmiselvän tapauksen.

Toisessa erässä ranskalaispelaaja huitoi rumasti Jere Sallista arkaan paikkaan. Sallinen raivostui tilanteesta ja antoi poikittaista mailaa takaisin. Raitapaidat antoivat vain Salliselle jäähyn.

Vähän sen jälkeen Petteri Lindbohm taklasi kovalla vauhdilla vastustajaa, joka oli juuri luopunut kiekosta. Lindbohmin niitti täytti sekä myöhästyneen taklauksen että ryntäyksen tunnusmerkit, mutta suomalaispuolustajalle ei jäähyä tuomittu.

Tämän jälkeen peli lipesi lopullisesti erotuomarien käsistä. Sai huitoa, tökkiä, ja estää. Kukaan ei enää tiennyt, mistä lähtee jäähylle ja mistä ei.

Kuten jääkiekkoa seuraavat tietävät, kyse ei ole nyt yksittäisestä ottelusta. Tässäkin turnauksessa on jo monta otsikkoa kirjoitettu siitä, miten tuomareilta on jäänyt suoranaisia törkeyksiä näkemättä. Juho Lammikko on yhä sivussa päähänsä kohdistuneen taklauksen seurauksena. Sanomattakin lienee selvää, että Lammikkoa taklannut USA:n pelaaja ei saanut tempustaan jäähyä. Saman ottelun jatkoajalla Yhdysvaltojen Clayton Keller potkaisi Juhani Tyrväistä. Ei rangaistusta. Esimerkkejä löytyy runsaasti myös muiden maiden peleistä.

Jääkiekon MM-kisojen ikuinen ongelma on tuomarien heikko taso. Poikkeuksia löytyy, siis tasokkaita oikeudenjakajia, mutta he ovat täällä selvä vähemmistö.

Ongelman ydin on selvä. Tuomaritoimintaan ei suhtauduta riittävän vakavasti. Taso on aivan liian kirjava. Osasyy tähän on se, että tietyistä maista on jostain syystä pakko ottaa viheltelijöitä mukaan, vaikka heidän paikkansa olisi jossain ihan muualla kuin tässä turnauksessa.

Kosicessa tulee ikävä Suomea, siis kotoista SM-liigaa. Siellä nimittäin tuomarien keskimääräinen taso on valovuoden edellä MM-kisoja.

Ranska oli Leijonille helppo vastus, joten tuomarien heti alusta alkaen nähty sumuinen taaperrus ei ollut tänään este voitolle. Miettikääpä mitä olisi tapahtunut, jos kyseessä olisi ollut puolivälierä. Viheltämättä olisi jäänyt vaikkapa juuri se päivänselvä rangaistuslaukaus, ja Leijonat olisi kärsinyt yhden maalin suuruisen tappion. Silloin Suomessa puhuttaisiin taas pitkään oikeusmurhasta ja katastrofista. No, niiden aika saattaa tulla ensi viikolla.

Lue myös:

Leijonien ratkaisijalla oli salainen kikka – Jere Sallinen kertoi pelin jälkeen myös vastustajan rumasta tempusta, joka jäi tuomareilta näkemättä

Leijonat otti tärkeän harppauksen MM-kisoissa – sentteriksi siirretty Jere Sallinen iski jäätävän rystykudin Ranskan verkkoon

Leijonien kärsimä oikeusmurha oli vain yksi monista – pitäisikö valmentajalla olla mahdollisuus haastaa tuomarivirhe? Videorumba mullistaisi monta asiaa

Jukka Jalosen purkaus nousi Leijonien välipäivän puheenaiheeksi – ylsi otsikoihin myös länsinaapurissa

Yle Urheilu esitti Jukka Jaloselle yhden kysymyksen, sitten alkoi uskomaton jyrinä USA-ottelun oikeusmurhasta: "Ne kusettivat meitä suoraan silmään!"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat