Leijonien pelaamisessa on ongelma, joka voi musertaa jopa mitalihaaveet: "Pitää pystyä nopeasti parantamaan"

Suomi oli ajoittain vaikeuksissa Ranskaa vastaan. Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi listaa tärkeimmät johtopäätökset ottelusta.

Jääkiekon MM 2019

1

Kakko yrittää tehdä maalia
Martin Rose / Getty Images

Tehottomuus söi peli-iloa

Jääkiekon MM-turnauksen otteluohjelman, tilastot ja tulokset löydät Yle Urheilun MM-kisaoppaasta.

Suomi pelasi Ranskaa vastaan tähän mennessä huonoimman ottelunsa jääkiekon MM-kisoissa. Leijonat teki tarvittavan, eli voitti 3–0, mutta joukkueen viisikkopelaaminen rakoili oikeastaan ensimmäistä kertaa turnauksen aikana.

Se johtui osittain siitä, että Suomen pelaaminen oli tehotonta. Pelaajien kehonkielestä näki, että tehottomuus söi peli-iloa, minkä myötä peli sekosi hetkeksi.

– Kun Suomelle ei tullut maaleja, Ranska haistoi mahdollisuuden ja syttyi peliin mukaan. Toisessa ja kolmannessa erässä Ranska loi vastahyökkäyksistä laadukkaita maalipaikkoja. Siitä olisi voinut tulla maalin peli, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Juha Juujärvi.

Jere Sallinen teki vapauttavan kolmannen maalin vasta kolmannen erän puolivälin jälkeen.

Ranska-ottelu oli hyvä muistutus siitä, että Suomen joukkueen pelaajamateriaalilla maalinteon tehokkuus voi olla jopa kynnyskysymys MM-turnauksen mitalihaaveiden suhteen.

– Tässä pelissä se tuli konkreettisesti esille. Suomi ei pystynyt tekemään maaleja laatupaikoista. Myös Kaapo Kakko on palannut tavallisen kuolevaisen tasolle maalinteon tehokkuudessa kahdessa viime ottelussa. Se näkyy Suomen maalintekopelissä, Juujärvi sanoo.

Kakko teki turnauksen neljässä ensimmäisessä ottelussa yhteensä kuusi maalia. Britanniaa ja Ranskaa vastaan hän ei osunut kertaakaan.

Suomi on tehnyt MM-turnauksessa 20 maalia eli keskimäärin 3,3 osumaa ottelua kohden. Huippumaista USA, Kanada, Ruotsi ja Venäjä ovat tehneet maaleja reilusti yli neljän maalin keskiarvolla.

Leijonien laukaukset ovat uponneet sisään 9,39 prosenttisella tehokkuudella. Se on turnauksen kymmenenneksi paras osumatarkkuus. Ruotsi on tässä tilastossa 16,47 prosentilla kisojen tehokkain joukkue.

2

Marko Anttila
Jussi Nukari / Lehtikuva

Maalineduspelaaminen ja ylivoima parempaan kuntoon

Maalintekoa on hankala opettaa pelaajille yhden turnauksen aikana, mutta tehokkuutta voi edistää myös joukkueena.

Ranskaa vastaan Suomi sai vaarallisia maalipaikkoja silloin, kun Suomi pelasi hyvää maalineduspeliä.

– Silloin Suomi sai viivan kautta pelattua kiekkoja maalille ja se toi myös tulosta.

Suomen ensimmäinen maali Ranskan verkkoon syntyi Marko Anttilan hyvän maskipelaamisen sekä Joel Kivirannan hyvän maalille ajamisen ansiosta. Petteri Lindbohm heitti kiekon viivalta maalille ja Kiviranta ohjasi sen sisään.

Maalineduspelaaminen toimi kuitenkin vain ajoittain.

– Suomen pitää pystyä nopeasti parantamaan sitä. Jos joukkueessa ei ole maailmanluokan maalintekijöitä, maalineduspelaamisen pitää olla luokkaa kovempaa.

Toinen asia, johon Suomen pitää keskittyä, on ylivoimapelaaminen. Leijonien ylivoima ei ole mennyt riittävästi eteenpäin turnauksen aikana. Suomen ylivoiman onnistumisprosentti on turnauksen seitsemänneksi paras.

– Koko turnauksessa ylivoima on ollut riittävän tehokasta, mutta Ranskaa vastaan se ei ollut lähelleäkään tasoa, jolla sen pitää olla.

Leijonat pelasi Ranskaa vastaan seitsemän kertaa ylivoimalla ja kerran jopa kahden miehen ylivoimalla, mutta ei tehnyt yhtään maalia.

– Ylivoimaa vaivaa tietty hitaus. Päätypelissä peli pysähtyy ja kangistuu tiettyihin perusratkaisuihin, joita haetaan. Jos maskipelaaminen ja laukauksen laatu eivät ole ihan tapissa, tuollaisella ylivoimalla on aika vaikea tehdä maalia.

3

Kakko ja Manninen pelin jälkeen
Jussi Nukari / Lehtikuva

Hyökkäysketjuista kaikki irti

Suomi olisi saanut Ranskalta samat kolme pistettä, vaikka se olisi tehnyt 20 maalia. Nyt Leijonat pystyi ottamaan voiton ja jopa säästelemään vähän energiaa.

Juujärvi muistuttaa, että Leijonien esitykset ennakolta selvästi heikompia Ranskaa, Britanniaa ja Tanskaa vastaan olivat kokonaisuutena erinomaiset.

– Suomi jauhoi 180 minuuttia omaa peliä sitoutuneesti ja kärsivällisesti. Näissä kolmessa ottelussa Suomi päästi vain yhden maalin, Juujärvi sanoo.

Koko turnauksessa Suomi on päästänyt kuudessa ottelussa seitsemän maalia. Vain Venäjä on päästänyt vähemmän maaleja, kolme.

– Se on merkki siitä, että Suomen viisikon rakenne ja pelaajien sitoutuminen viisikkopeliä kohtaan on korkealla tasolla.

Suomen pelaaminen siis toimii, mutta pelin rakenteiden sisällä riittää vielä viilattavaa.

Juujärven mielestä Suomen puolustajaparien yhteispelaaminen on todella saumatonta, mutta hyökkäysketjuista voisi saada vielä enemmän irti.

Toistaiseksi vain Kaapo Kakon, Sakari Mannisen ja Harri Pesosen muodostama hyökkäysketju pelaa erinomaisesti yhteen.

– Suomen suorahyökkäyspelaamisessa näkyy, että ketjujen harmonia ei ole ihan loksahtanut kohdilleen. Se ei toimi sillä tavalla, että kiekko liikkuisi lavasta lapaan ja tulisi suorahyökkäyksistä laukauksia, ajettaisiin maalille ja päästäisiin irtokiekkoihin kiinni, Juujärvi sanoo.

– Toivoisin näkeväni pieniä pelejä siellä viisikkorakenteen sisällä, että pelaajat vähän lukisivat toistensa liikettä ja pystyisivät pieniin paikanvaihtopeleihin suorahyökkäyspelaamisessa.

Pitäisikö ketjukokoonpanoja vielä muuttaa?

– Ketjut ovat eläneet jonkin verran loukkaantumisten takia. Valmennus on halunnut kuitenkin osoittaa luottamusta joukkueelle, eikä ole lähtenyt hirveästi veivaamaan. Luottamusta osoittamalla on saatu joukkueesta hyviä tehoja irti. Se voi olla peruste, ettei isoja muutoksia tehdä ketjuihin tai ylivoimakoostumuksiin.

– Jos Juho Lammikko on pelikuntoinen Saksa-ottelussa, ketjuihin tulee muutoksia. Sallinen pelasi ihan hyvin keskushyökkääjänä, mutta optimi on, että Suomi saisi Lammikon mukaan ja Sallisen laidalle.

Suomi kohtaa Saksan jääkiekon MM-turnauksen alkusarjan ottelussa tiistaina kello 13.15.

Lue myös:

Leijonien ratkaisijalla oli salainen kikka – Jere Sallinen kertoi pelin jälkeen myös vastustajan rumasta tempusta, joka jäi tuomareilta näkemättä

Kommentti: MM-kisojen isoin häpeätahra näkyi taas Leijonien ottelussa – Suomea on Kosicessa ikävä

Leijonat otti tärkeän harppauksen MM-kisoissa – sentteriksi siirretty Jere Sallinen iski jäätävän rystykudin Ranskan verkkoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme