Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheiluruutu

Kommentti: San Josen ongelmat kasaantuvat – puolikuntoinen Sharks on lamaantunut St. Louisin määrätietoisuudesta

Blues on taipunut moneen kertaan, mutta katkennut se ei ole vielä kertaakaan. Miksi siis edes kuvittelimme, että se olisi katkennut kolmospelin epäreiluun jatkoaikamaaliin? kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Erik Karlsson
Erik Karlssonin ja San Josen jalka alkaa jo painaa.Getty Images

VANCOUVER. Harvoin näkee vastaavaa. St. Louis Blues nöyryytti San Josea läntisen konferenssin viidennessä finaalissa tämän kotijäällä, eikä minkäänlaista vastarintaa kotijoukkueen puolelta ollut tarjolla. Sharks olisi voinut edes fyysisyyden kautta yrittää hakea otetta, mutta terä oli poissa koko joukkueelta.

San Josen totaalinen antautuminen on mielenkiintoinen käänne sarjassa, missä moni epäili St. Louisin jänteen katkenneen kolmannen ottelun jatkoaikaosumaan johtaneeseen kamalaan tuomarivirheeseen. Perjantain ja sunnuntain jälkeen on helppo todeta, ettei todellakaan katkennut – päinvastoin!

Ja toisaalta miksi olisi? Tässä on joukkue, joka majaili tammikuun alussa koko NHL:n pohjilla. Tässä on joukkue, joka menetti avauskierroksella Winnipegiä vastaan 2–0-johdon kahdella peräkkäisellä tappiolla. Tämä joukkue nousi Dallasia vastaan 2–3-tappioasemasta jatkoon seiskapelin jatkoaikamaalilla. Tämä ryhmä on käynyt läpi kovempiakin aikoja, ja siitä sunnuntain fantastinen vierasottelu oli upea todiste.

St. Louis on kaiken kokemansa jälkeen uskomattoman vahva yhdistelmä. Blues on taipunut moneen kertaan, mutta katkennut se ei ole vielä kertaakaan. Miksi siis edes kuvittelimme, että se olisi katkennut kolmospelin epäreiluun jatkoaikamaaliin?

Viimeistään nelos- ja viitosotteluiden jälkeen tämä on varmasti alkanut valjeta San Joselle. Nyt kysymys kuuluukin: vieläkö San Jose itse pystyy venymään?

Sunnuntain perusteella ei näytä hyvältä. Sharks on näyttänyt parissa edellisessä ottelussa, etenkin pyhänä, väsyneeltä ja rikkinäiseltä porukalta. Etenkin kärkipakit Erik Karlsson ja Brent Burns ovat pelaajia, joiden päivän kunto heittää San Josen Stanley Cup -finaalitoiveiden ylle suuret harmaat pilvet.

Jaden Schwartz Brent Burns
Jaden Schwartz (vas.) kuritti Sharksia viidennessä ottelussa hattutempulla. Brent Burnsillä ei ollut tähän juurikaan sanomista.Getty Images

Karlsson on loukkaantunut, siitä ei ole kahta sanaa. Jo lämmittelyissä oli nähtävissä, että kaikki ei ole kunnossa. Kun peli alkoi, pelaaminen oli karmean näköistä. Todennäköisesti nivusvammasta kärsivä ruotsalaistähti pelasi kuin yhdellä jalalla. Karlssonista ei ole minkäänlaiseen luistelukilpaan juuri nyt, ja kaiken lisäksi Bluesin 1–0-osuma meni täysin Karlssonin tiliin.

Eikä sarjan fyysinen luonne anna Karlssonille armoa. Blues tietää tilanteen, joten jokainen taklaus ajetaan loppuun. Karlssonia on ylipäätään kuritettu tänä keväänä kunnolla, vain Justin Braunia (SJ) ja Charlie McAvoyta (BOS) on taklattu pudotuspeleissä useammin kuin Karlssonia (57). Kerta toisensa jälkeen televisio-ohjaaja poimikin penkiltä selkeästi kovissa tuskissa istuneen Karlssonin. Kolmanteen erään Karlsson ei enää palannut.

Herää vain kysymys, miksi päävalmentaja Pete DeBoer lähti otteluun kuudella pakilla, jos (ja kun) tiedossa aivan varmasti oli, ettei Karlsson ollut täydessä kunnossa. Nyt Sharks joutui pelaamaan kauden tärkeimmän ottelunsa viidellä pakilla. Hyvin erikoinen ratkaisu.

Burns sen sijaan lienee terve, mutta näyttää muuten vain loppuun ajetulta, eikä toisaalta ihme. Burnsin 547 pelattua minuuttia on täysin omassa kastissaan pudotuspeleissä – se on 70 minuuttia enemmän kuin Karlssonilla ja lähes sata minuuttia enemmän kuin St. Louisin ykköspakilla Alex Pietrangelolla. Esimerkiksi Bostonin ykköspakki McAvoy on pelannut tänä keväänä yli 160 minuuttia vähemmän kuin Burns.

Jos kärkipakkien (Burns ja Karlsson, Pietrangelo ja Parayko) minuutit lasketaan yhteen, San Josen lukema on 1014, St. Louisin 899. On siinä hieman eroa, joten ei ihme jos alkaa painaa.

Pete DeBoer
Sharks-valmentaja Pete DeBoer on joutunut selviämään viidellä pakilla.Getty Images

Tosi asia on, että jos Burns ei ensitilassa löydä pelaamiseensa tuttua johtavaa otetta, San Jose tuskin jatkaa loppuotteluihin. Etenkin nyt, kun Karlsson pelaa – jos edes tiistaina pelaa – yhdellä jalalla. Samaan aikaan esimerkiksi vakavan päätällin avauskierroksella saanut Joe Pavelski sai jälleen sunnuntaina uuden osuman päähänsä.

Juuri nyt St. Louis näyttää tuoreelta, nälkäiseltä ja määrätietoiselta, San Josen avainpelaajat sen sijaan joko puolikuntoisilta tai väsyneiltä. Ei ole ihme, jos Karlssonin ja Burnsin tekemistä katsellessa San Josen usko alkaa rapistua ja ilmeestä tulee alistunut. Jokainen ymmärtää, mikä näiden kahden pelaajan merkitys hailaumalle on.

Sarja on kesken, mutta kaksi peräkkäistä voittoa oli Bluesilta todella kova suoritus. Etenkin pyhän murskaava voitto Sharks-fanien edessä, saattoi hyvinkin olla enemmän kuin yksi voitto muiden joukossa. St. Louis ei ainoastaan voittanut ottelua, se murskasi vastustajansa itse pelissä, ja löi kaiken päälle vielä avainpelaajien kylkiin suuria lommoja.

Pudotuspelit ovat hallinnan tunnekisaa. Koko ajan haetaan otetta ja tunnetta siitä, että "me viemme tätä tanssia". Tällä osastolla muutos kolmospelin voittomaalihetkestä nykyiseen, on hirmuinen. Blues on antoi muutaman mojovan paukun San Josen palleaan, minkä vuoksi Sharks roikkuu nyt köysissä.

Jos tiistaina Burns ja kumppanit eivät laita pöytään absoluuttista parastaan, varmaa on, että Blues antaa ilolla sen viimeisen, nukuttavan iskun.

Lue myös:

St. Louis vakuuttava vieraskaukalossa – Schwartz iski hattutempun, Blues on voiton päässä Stanley Cup -finaaleista

Kommentti: Tuomareita ei oikeusmurhista voi syyttää, mutta videoita on NHL:ssä katsottava useammin

Tuukka Rask loistaa konferenssifinaaleissa – uskomattomat uratilastot juuri tässä vaiheessa kautta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat