Suora

  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste
  • Urheilukierros
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä
  • Yleisurheilun GP-sarja, Jyväskylä

Leijonien MM-kisanäyttämö on outo rakennelma – pään voi lyödä joka paikassa pylväisiin, alakerrasta löytyy "Mäkäräisen kierros"

Kosicen areena on sokkeloinen paikka, jossa ei ole aina helppoa löytää etsimäänsä. Yle Urheilu esittelee Slovakian MM-kisahallin.

Jääkiekon MM 2019
Suomalaisfaneja Kosicen hallin ulkopuolella
Suomalaisfaneja Kosicen hallin ulkopuolella.AOP

KOSICE. Täällä ei kannata räplätä puhelinta kävellessään. Se saattaa nimittäin kostautua kivuliaalla tavalla. Pään voi lyödä isoon teräspalkkiin.

MM-kisojen toinen päänäyttämö on kaupallisen nimensä mukainen. Steel arénassa terästä törröttää hallin julkisivustakin joka suuntaan. Rakennus on huomiota herättävän erikoinen.

Halli on rakennettu melko ahtaaseen paikkaan. Toisella laidalla areenaa reunustaa vilkas tie, toisella puolella asuintalot ovat vain muutaman metrin päässä.

Ahtaus jatkuu sisätiloissakin. Hieman yli 8 300 katsojaa vetävä halli on kuin labyrintti, josta ei ole aluksi ihan helppoa löytää etsimäänsä. Monet hallin käytävistä ovat matalia ja pimeitä. Porraskäytävät kulkevat ristiin rastiin, ja kerroksissa menee helposti sekaisin.

Steel Arena
Näihin pylväisiin on yksi jos toinenkin kisaturisti meinannut törmätä.Jussi Paasi / Yle

Areena vihittiin käyttöön vuonna 2006. Sen virallinen nimi on Ladislav Troják Hockey Stadium. Troják oli paikallinen jääkiekkolegenda. Hän oli ensimmäinen slovakialainen, joka pelasi Tshekkoslovakian maajoukkueessa.

Troják syntyi Kosicessa vuonna 1914, ja kuoli traagisesti vuonna 1948. Hän sai surmansa lento-onnettomuudessa, jossa kuoli Trojákin lisäksi viisi jääkiekkoilijaa. Troják voitti urallaan MM-kullan, olympiahopean ja -pronssin.

Steel Arena
Tältä Steel Arena näyttää ulkoapäin.Jussi Paasi / Yle
Steel Arena
Jussi Paasi / Yle

"Mäkäräisen kierros"

Jääkiekon pelaamiseen Kosicen halli soveltuu erinomaisesti. Saksan maajoukkueen suomalainen päävalmentaja Toni Söderholm kehui Yle Urheilulle hallin maasta taivaaseen. Myös katsojan näkökulmasta halli toimii, kunhan on ensin selvittänyt sokkeloiset käytävät ja porrasrakennelmat. Ylimmiltä lehtereiltäkin näkee mainiosti pelitapahtumat.

Steel Arena sisältä
Tämä puoli hallista on kunnossa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Pelaajille ainoa hankaluus koittaa ottelun päättymisen jälkeen. Heidän pitää tehdä pitkä U:n muotoinen lenkki median edessä. Hankaluus ei liity tällä kertaa mediaan. Haastattelualue on erittäin ahdas. Pelaajat mahtuvat kävellessään juuri ja juuri ohittamaan ne kollegansa, jotka toimittajat ovat pysäyttäneet haastatteluihin.

Suomen joukkueen keskuudessa tämä otteluiden jälkeinen kierros nimettiin heti ”Mäkäräisen kierrokseksi”, eli ilmeisesti Leijonien pelaajat kokevat joka pelin jälkeen joutuvansa sakkokierrokselle, vaikka tuloksena olisi ollut voitto.

Steel Arena
Leijonien pelaajia Mäkäräisen kierroksella.Jussi Paasi / Yle
Leijonien pukukoppi
Tältä näyttää Leijonien pukukopissa. Siellä sentään on tilaa.Jussi Nukari / Lehtikuva
Mika Kortelainen Jukka Jalonen
Suomen joukkueenjohtaja Mika Kortelainen ja päävalmentaja Jukka Jalonen Kosicen hallin uumenissa.Jussi Nukari / Lehtikuva
Jussi Olkinuora Leijonien kopissa
Maalivahti Jussi Olkinuora Suomen pukukopissa.Jussi Nukari / Lehtikuva

Lue myös:

Leijonien sentteripulaan luvassa helpotusta: Juho Lammikko lienee pelikunnossa tiistain Saksa-kamppailussa

Jukka Jalonen myhäili tyytyväisenä, kun Leijonat sai tärkeän edun puolivälieriin: "Kyllä sillä on merkitystä"

Leijonien pelaamisessa on ongelma, joka voi musertaa jopa mitalihaaveet: "Pitää pystyä nopeasti parantamaan"

Kommentti: MM-kisojen isoin häpeätahra näkyi taas Leijonien ottelussa – Suomea on Kosicessa ikävä

Leijonien ratkaisijalla oli salainen kikka – Jere Sallinen kertoi pelin jälkeen myös vastustajan rumasta tempusta, joka jäi tuomareilta näkemättä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat