Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

322 päivän kilpapurjehdus oli mieletön seikkailu, jonka aikana Tapio Lehtinen ohitti myrskyt ja laivojen hautausmaan – pelkillä säilykkeillä elänyt purjehtija kertoo olevansa elämänsä kunnossa

Maailman ympäri kilpaa purjehtinutta Tapio Lehtistä jäi harmittamaan kisassa vain se, että väärän pohjamaalin takia voittokamppailu lipesi käsistä aikaisessa vaiheessa.

purjehdus
Tapio Lehtinen
Tapio Lehtisen purjehdus maailman ympäri kesti 322 päivää, 8 tuntia ja 21 minuuttia.Christophe Favreau/PPL/GGR

Sunnuntai-iltana koitti Tapio Lehtisen, 61, perheessä iloinen jälleennäkeminen. Lehtinen purjehti Suomen aikaa iltayhdeksän kieppeillä maaliin 322 päivää kestäneeltä yksinpurjehdukseltaan maailman ympäri.

Lehtinen osallistui Golden Globe Raceen, joka käytiin 50 vuoden takaisilla olosuhteilla. Veneiden piti esimerkiksi olla 1960-luvulla suunniteltuja, kilpailussa ei saanut käyttää moderneja navigointilaitteita, eikä maissa saanut käydä kertaakaan purjehduksen aikana.

Suomalainen saavutti maalin viidentenä, viimeisenä loppuun asti jatkaneista purjehtijoista.

Tapio Lehtinen
Tapio Lehtinen kiipesi veneensä mastoon tervehtiäkseen vastassa olleita ihmisiä.Christophe Favreau/PPL/GGR

Vastaanotto maissa, Ranskan Les Sables d’Olonnessa, oli liikuttava. Paikalla oli ihmisiä sankoin joukoin hurraamassa ja Lehtisen arvion mukaan jopa kolmisenkymmentä venettä oli ottamassa häntä vastaan maalin tuntumassa.

– Olin lähinnä häkeltynyt tänne tullessani. Olin henkisesti asennoitunut siihen, että käyn ilmoittamassa paikalliselle venebensikselle, että Lehtinen on tullut maaliin. Ajattelin, että täällä on kauppa kiinni ja kisa ohi, koska palkintojenjako on pidetty jo muutama viikko sitten, Lehtinen kertoi Yle Urheilulle maanantaina puhelimitse.

Tapio Lehtinen
Vaikka Golden Globe Racen palkinnotkin oli jo jaettu, oli Lehtistä vastassa suuri ihmisjoukko.Christophe Favreau/PPL/GGR

Lehtisen mukaan vastaanotosta huokui, että Ranska on purjehdushullu maa.

Tärkeintä kuitenkin oli, että paikalla olivat Lehtisen lähimmäiset.

– Saamani vastaanotto oli aivan häkellyttävän imarteleva ja hieno. Kaikkein hienointa tietysti oli, että oma perhe oli vastassa ja pääsin heidän kanssaan yhteen.

Lehtisen perhe purjehti maalin luo pitkään poissa ollutta isää vastaan. Lehtisen tytär, kilpapurjehduksen olympiapronssimitalisti Silja Frost kertoi Yle Urheilulle, että perhe tottui kisan puolivälin tienoilla siihen, että isä ei ole kotona.

– Olen tosi ylpeä hänestä. Jollain tavalla tämä kisa kuvasti hienosti hänen sisukkuuttaan ja positiivisuuttaan. Uskomattomistakin haasteista hän meni läpi ennen kisan alkua ja sen aikana. Sitten hän pystyi vielä nauttimaan kisasta ja merellä olemisesta. Sitä on ollut tosi kiva seurata.

Radioviestit välillä kukkuuta ja titityytä

Purjehduksen aikana Lehtinen piti yhteyttä ulkomaailmaan perinteisellä HF-laivaradiolla. Lehtisellä oli kolmen hengen radioamatöörien tiimi, joka auttoi häntä kimuranteissa tilanteissa. Suomessa ollut kolmikko avusti Lehtistä esimerkiksi sähkö- ja moottoriongelmissa, joita hän kohtasi matkansa aikana. Kolmikko kaivoi Lehtiselle tietoja ja lähetti sitten ohjeita, miten pitää toimia.

Aina kommunikointi ei kuitenkaan ollut helpoimmasta päästä. Välillä oli päiviä, jolloin yhteyttä ei saanut ollenkaan tai viestit menivät perille vain karjumalla tietoa läpi.

Kisan aikana kehittyi systeemi, että jos vihelsin titityy, se tarkoitti kyllä ja jos vihelsin kukkuu, se tarkoitti ei.

Tapio Lehtinen

Kun radiokeli oli heikoimmillaan, äänistä vain vihellys kuului läpi Suomeen saakka.

– Kisan aikana kehittyi systeemi, että jos vihelsin titityy, se tarkoitti kyllä ja jos vihelsin kukkuu, se tarkoitti ei. Yksinkertaisimmillaan kommunikaatio meillä oli sitä, että he esittivät Suomesta minulle sarjoina kysymyksiä, joihin vastasin viheltämällä.

Tapio Lehtinen purjehdus kartta
Maailmanympäripurjehduksen lähtö ja maali olivat Ranskassa.Golden Globe Race

Radioliikennettä vaikeutti myös se, että Lehtinen ei saanut ladattua koneitaan kunnolla. Laturina toimineet aurinkopaneelit tuottivat nimittäin kisan aikana vain 10 prosentin tehon siitä, mitä niiltä odotettiin.

Toisinaan taas yhteydet olivat niin hyvät, että Lehtinen saattoi keskustella parikin tuntia radiotiiminsä kanssa. Se oli arvokasta henkisesti, sillä muuten Lehtinen oli merellä yksinään ajatustensa kanssa. Lukuun ottamatta viikoittaista satelliittipuhelua kilpailun järjestäjiin.

Lehtisen radiotiimistä vaasalainen Jari Koski analysoi päivittäin purjehtijalle säätilanteen muutaman eri säämallin avulla. Tämän jälkeen Koski valmisteli Lehtiselle seuraavaksi viideksi vuorokaudeksi säätiedot tuuliennusteineen.

Tapio Lehtinen
Maalissa oli tuuletusten aika. Lehtinen ei osannut tarkkaan nimetä, miksi hän halusi purjehtia maailman ympäri. Hän käytti vertausta Mount Everestille kiipeäjistä, jotka vastaavat miksi-kysymykseen useimmiten: "Siksi, että se on siellä."Christophe Favreau/PPL/GGR

– Hän teki aivan uskomattoman urakan ja se oli minulle todella arvokasta tietoa. Tiesin aina purjeita valitessa, mitä on odotettavissa seuraavassa käänteessä. Sain myös varoitukset kaikista pahoista myrskyistä etukäteen. Se oli ensiarvoisen tärkeää turvallisuusmielessä. Pystyin paria pahaa myrskyä väistämään saamieni tietojen avulla.

Suurin harmitus matkaa hidastaneet äyriäiset

Vaikka kilpailu oli pitkä ja raskas, ei Lehtinen katunut lähtöä hurjalle matkalleen hetkeäkään. Maailman ympäri purjehtiminen oli hänelle unelman saavuttaminen.

Eniten Lehtistä jäi upeassa kokemuksessa kuitenkin harmittamaan se, että hänen mahdollisuutensa voittoon sulivat jo hyvissä ajoin. Lehtisen lähestyessä Australiaa muuten nopea vene alkoi hidastua merkittävästi. Yhtenä tyynenä päivänä purjehtija päättikin laskea purjeet ja hypätä snorkkeli päässä veteen katsomaan, mistä hitaus johtuu.

– Epäilin, että peräsimeen on tarttunut jokin köysi. Näin kuitenkin, että koko pohja oli täynnä hanhenkauloja. Tajusin kertaiskusta, että tämä kisa oli Lehtisen osalta tässä.

Purjehdin kaksi päivää väärään suuntaan kohti etelänapaa väistääkseni sitä myrskyä. Silloin oli vähintäänkin harmitus veneen pohjasta.

Tapio Lehtinen

Hanhenkaula-äyriäiset olivat ratkaisevassa osassa, kun Lehtinen purjehti Uuden-Seelannin eteläkärjessä – paikassa, jota hän vertaa Kap Hornin veroiseksi laivojen hautausmaaksi. Lehtinen purjehti Stewartinsaaren eteläpuolella, kun yksi kilpailun pahimmista myrskyistä ja kovimmista tuulista oli edessä. Hanhenkaulat hidastivat venettä ja heikensivät sen purjehdusominaisuuksia niin, että Lehtisen oli pakko kääntyä takaisin etelään.

– Purjehdin kaksi päivää väärään suuntaan kohti etelänapaa väistääkseni sitä myrskyä. Silloin oli vähintäänkin harmitus veneen pohjasta. Jos pohja olisi ollut puhdas, olisin lipsahtanut myrskystä ohi ja pystynyt kilpailemaan muiden kanssa.

Myös Lehtisen tytär Silja Frost kiitteli venettä nopeudesta.

– Vene oli todella sopiva niihin koviinkin keleihin. Isä suunnilleen nukkui pahimpien myrskyjen läpi tyytyväisenä. Opin nopeasti luottamaan siihen, että tämä taitaa mennä ihan hyvin.

Tapio Lehtinen saapuu maaliin purjehdukselta maailman ympäri.
Tapio Lehtinen kertoi Yle Urheilulle, että nautti täysin siemauksin vuodesta merellä. Purjehtimiseen ei tuossa ajassa ehtinyt kyllästyä, vaan hän aikoo jatkaa rakasta harrastustaan.Christophe Favreau/PPL/GGR

Hanhenkaulat pilasivat purjehduksen kilpailumielessä.

– Minua ei ole elämässä moni asia niin paljoa harmittanut kuin se. Otti aika koville päästä sen yli, mutta kun pääsin sen yli, päätin nauttia purjehduksesta loppuun saakka. Loppuretki oli taas hyvin onnellista ja nautinnollista purjehtimista.

Äyriäisten tarttuminen veneeseen johtui vääränlaisesta pohjamaalista. Lehtinen kertoo, että pohjamaali on Itämeren vesille sopivaa, mutta valtamerille olisi tarvinnut hieman tiukempaa tavaraa veneeseen.

Nyt kovemmassa kunnossa kuin vuosiin

Lehtisellä oli kilpailuun lähtiessään kaikki tarvittava mukana veneessä, sillä maihin ei saanut pysähtyä. Tämä tarkoitti, että Asteria-veneeseen pakattiin esimerkiksi lähes tuhat kiloa ruokaa.

Ateriat Lehtinen valmisti ja söi painekattilasta aamuin illoin.

Tapio Lehtinen
Lehtinen palkittiin hänen saavuttuaan maaliin. Christophe Favreau/PPL/GGR

Vaikka ravinto oli yksinkertaista, putosi Lehtisen paino vajaan vuoden aikana vain kolme, neljä kiloa. Tästä Lehtinen kiittää ravintoterapeuttejaan, jotka laativat hänelle ruokailusuunnitelman, ja sponsoriaan, joka lahjoitti ruuat.

Mukana oli 12:ta erilaista kalasäilykettä, kuten savumuikkua, -ahventa, -särkeä, -kilohailia ja -lohta.

– Minulla oli aivan loistavat eväät mukana. Olen syönyt todella hyvin. Söin aamuisin superpuuroa, jossa oli kaurahiutaleiden lisäksi kaikenlaisia marjajauheita ja proteiinijuttuja. Kun vetäsin sen puuron aamulla, minulla ei ollut nälkä ennen kuin iltapäivällä.

Vuoden säilykkeillä elämisen jälkeen maanantaiaamun tuore aamiainen ranskalaisella maatilalla oli Lehtisen mieleen. Tarjolla oli esimerkiksi maatilan omien kanojen munia.

Kaiken kaikkiaan Lehtinen arvioi, että hän on nyt todella kovassa fyysisessä kunnossa. Liikkuvassa ja heiluvassa veneessä paikallaan pysyminen oli jo itsessään kovaa työtä.

– Olen erinomaisessa fyysisessä kunnossa, paremmassa kuin vuosikausiin varmastikin.

Purjehdus kotiin tyttären lakkiaisten jälkeen

Vuosi on pitkä aika olla pois perheen ja läheisten luota. Tästä huolimatta Lehtinen ei jäänyt paitsi suurista perhejuhlista. Hän saapui kilpailun maaliin äitinsä syntymäpäivänä.

Nyt vene jää hetkeksi Ranskaan, sillä Lehtinen lähtee viettämään kuopustyttärensä lakkiaisia Suomeen.

Tämän jälkeen Lehtinen palaa Ranskaan purjehtiakseen veneen takaisin kotisatamaan. Pohjamaalia ei kuitenkaan enää tätä purjehdusta varten vaihdeta, vaan Lehtinen aikoo ainoastaan pestä pohjan puhtaaksi hanhenkauloista.

– Se riittää ihan hyvin kotimatkalle. Olen fanaattinen meren suojelija. Minusta on hyvä asia, että Suomessa ja Itämerellä on erittäin tiukat säännöt. Pidetään merestä huolta.

Tapio Lehtinen
Kesä on Lehtisen perheessä yhtä juhlaa. Tapio Lehtisen tytär Silja Frost kertoi, että projekti oli hieno ja sitä oli jännittävää seurata.Christophe Favreau/PPL/GGR

Seuraavaa tavoitetta tai haavetta Lehtinen ei ole vielä ehtinyt ajatella. Eikä tarvitsekaan. Maaliin pääseminen tässä kilpailussa oli jo suuri saavutus.

Alun perin kilpailuun ilmoittautui 37 venettä, joista 18 selvisi lähtöviivalle. Olosuhteet yllättivät useat kilpailijat, minkä vuoksi vain viisi kilpailijaa pääsi maaliin. Matkan aikana peräti neljä venettä hylättiin, ja kilpailijat pelastettiin aluksista. Näistä veneistä ainakin kaksi upposi.

Lehtisen purjehdus oli kärkitaistelun karkaamisesta huolimatta upea. Saavutus, jota Silja Frostin mukaan juhlistetaan kesän aikana useaan kertaan.

Kilpailun voitti ranskalainen Jean-Luc van den Heede, 73. Hän käytti kilpailuun 211 päivää ja pääsi maaliin tammikuun 29. päivänä.

Lue myös:

Maailman ympäri purjehtinut Tapio Lehtinen saavutti maalin

Tapio Lehtinen, 60, lähtee 300 päivän purjehduskisaan maailman ympäri yksin, pysähtymättä ja ilman ulkopuolista apua: “Varmasti tulee hetkiä, jolloin pelottaakin”

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat